Köp IOTA: Den totala 2022 guiden

Funderar du på att köpa IOTA (MIOTA)? Eller vill du bara ta reda på vad IOTA är för en kryptovaluta? För att inleda det hela ås är IOTA en av de största kryptovalutorna på marknaden.

Det som dock skiljer IOTA från andra kryptovalutor är att den ej baserad på en blockkedja, något som ska tilläggas nästan alla kryptovalutor uteslutande bygger på, utan i stället så baseras den på kryptots eget verifieringssystem, kallat ”The Tangle”.

IOTA står för Internet of Things Application, ett koncept som bygger på att allt vi ämnar åstadkomma i framtiden kommer att ske online (mer om det hela lite senare i guiden).

Priset på IOTA bestäms av utbud/efterfrågan och det finns ingen central instans som försöker minimera fluktuationerna hos kryptot i fråga. Detta innebär att bra/dåliga nyheter eller stora investerare som köper/säljer av sitt innehav av IOTA ha stor inverkan på priset där 10% prisfall/ökning på en idag inte är ovanligt när det kommer till IOTA.

Är du inte rädd än?

Fortsätt då att läsa vidare och få reda på mer om hur du investerar i IOTA!

Köp IOTA Idag 68% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.

Så här köper du din första IOTA steg-för-steg

I det här avsnittet så går vi igenom hur du köper din första IOTA samt hur du säljer av kryptot igen senare.

Den här steg-för-steg-guiden baseras helt på eToro, detta på grund av att vi anser den vara den bästa plattformen på marknaden. Du kan dock tillämpa guiden för en annan plattform, eftersom processen ofta är densamma.

 • Skapa ett konto hos eToro under 5 minuter och investera i IOTA omedelbart.
 • Du kan öppna ett konto med endast $50 och sedan investera $50 åt gången.
 • eToro är världens största handelsplattform och regleras av CuSEC i EU, FCA i Storbritannien och FinCEN i USA.

Steg 1 – Välj rätt handelsplattform

Det första steget för att investera i IOTA är att välja en adekvat handelsplattform. I den här artikeln så utgår vi från att du önskar investera i IOTA, men om du senare skulle vilja använda dina IOTA som en form av betalningsmedel så är det hela möjligt att åstadkomma med eToro, som för övrigt är den handelsplattform som vi rekommenderar.

Det existerat ett stort antal handelsplattformar på marknaden vilka erbjuder dig möjligheten att köpa och sälja av dina IOTA. Tyvärr så existerar det även ett stort antal plattformarna vilka applicerar höga avgifter samt har ett flertal olika säkerhetsproblem.

Vi har samlat ett antal plattformar nedan i vår topplista som vi alla har handlat på och bedömt utifrån:

 • Säkerhet
 • Avgifter
 • Enkel användning
 • Investeringsvägledning
 • Verktyg och andra funktioner

Baserat på ovanstående faktorer så vill vi rekommendera handelsplattformen eToro. Bolaget är licensierat i EU, applicerar rimliga priser och är mycket användarvänliga för både nybörjare och erfarna.

 • Skilling toplist stb
  Betyg
  Unika fördelar
  • Välj bland 700 aktier som CFD:er
  • Optimerar din strategi med AI-analys
  • Gratis webbseminarier, kurser och guider
  Courtage från Från 3,5 % Minsta insättning 50$ Mobilapplikationens betyg
  8/10
  Köp Krypto Läs recension CFD är komplexa instrument och har en hög risk att förlora pengar snabbt på grund av hävstång. 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.
  Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den stora risken att förlora dina pengar.
 • capital toplist stb
  Betyg
  Unika fördelar
  • Optimerar din strategi med AI analyser
  • Välj emellan 6000+ CFD’er
  • Gratis webinars, kurser och guider
  Courtage från 0 kr. Minsta insättning 0 kr. pr. år Mobilapplikationens betyg
  8/10
  Köp Krypto Läs recension 79,17% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.
  Du bör överväga om du förstår hur CFD-er fungerar och om du har råd att förlora pengarna innan du handlar.
 • Libertex toplist stb
  Betyg
  Unika fördelar
  • Välj bland 700 aktier som CFD:er
  • Gratis webbseminarier, kurser och guider
  • Låga avgifter med CFD:er.
  Courtage från Från 0,0003% Minsta insättning 100 euro Mobilapplikationens betyg
  8/10
  Köp Krypto Läs recension 70,8% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.
  Du bör överväga om du förstår hur CFD-er fungerar och om du har råd att förlora pengarna innan du handlar.
Visa mer +

Steg 2 – Skapa ett konto

När du har gjort ditt val och bestämt dig för vilken handelsplattform som du vill handla med så är nästa steg i processen att skapa ett konto.

Nedan så visar vi dig steg-för-steg hur du åstadkommer det hela hos eToro, men du kan i de flesta fall även tillämpa guiden för andra plattformar.

Börja med att trycka på knappen nedan för att gå till eToro:

Köp IOTA Idag 68% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.

Fyll nu i dina uppgifter och tryck på ”Börja handla”:

eToro startsida börja handla
eToto startsida

Du ska vid det här laget har mottagit ett mejl från eToro innehållandes en unik verifieringslänk som du behöver klicka på. När detta är gjort så kan du gå vidare till att sätta in pengar hos ditt handelskonto. Du kan göra det antingen via betalkort eller PayPal, där den minsta insättningen utgörs av $50, till skillnad från $500, om du väljer att göra en traditionell banköverföring.

Du måste även besvara investeringsrelaterade frågor samt verifiera dig själv genom ett ID. Detta görs antingen med pass eller med hjälp av ett annat ID-kort. Anledningen till att du behöver lämna ut ”känslig information” är för att alla reglerade handelsplattformar tillhandahåller så kallade KYC-procedurer. Det här är rutiner som ämnar skydda dig som användare samt förhindra olaglig aktivitet såsom penningtvätt.

Steg 3 – Köp IOTA (MIOTA)

Att köpa IOTA är nästa steg i listan.

Nu när du har skapat ditt konto och satt in pengar så är det enkelt att börja investera i IOTA.

Du kan antingen skriva in ”IOTA” i sökrutan högst upp på sidan eller använda menyn till vänster och klicka på ”Handelsmarknander” för att sedan välja kategorin ”Krypto”

Du befinner dig nu på sidan för IOTA och behöver således klicka på ”Handel” för att göra din första investering i IOTA.

eToro IOTA statistik

Du kan nu ange det belopp dsom du önskar köpa IOTA för. Det minsta beloppet du kan handla för dock är $50.

När du har angett beloppet, tryck på ”Öppna affär ” för att slutföra köpet.

Köpa IOTA

Du kan nu följa utvecklingen av din investering genom att klicka på ”Portfölj” i menyn till vänster.

Steg 4 – Sälj IOTA (MIOTA)

Som investerare vill du någon gång sälja din investering. Antingen för att höja vinsten eller ta en förlust.

I skärmdumparna nedan så använder vi oss av IOTA för att illustrera hur du köper kryptovalutor. Det hela kan dock anammas för de flesta krypton som erbjuds av eToro.

Det första som du behöver göra är att klicka på ”Portfölj” i menyn till vänster.

Klicka sedan på IOTA för att se alla dina lediga positioner.

Köpa IOTA portfölj

För att stänga din position så måste du klicka på det röda krysset till höger.

Hitta IOTA på eToro.

Kom ihåg att du måste redovisa alla dina affärer och ta upp dessa i den årliga dekorationen eftersom du enligt svensk lag är juridiskt bunden att göra så.

Om du vill avsluta handeln så behöver du trycka på ”Stäng handeln” varefter pengarna och eventuella vinster överförs direkt till ditt eToro-konto. Du kan nu välja att ta ut pengarna till ditt bankkonto om du så önskar.

Sälj IOTA på eToro.

Vad är IOTA?

IOTA som vi redan nämnt är en form av kryptovaluta som ej baseras på en blockkedja. I stället baseras den på deras alldeles egna verifieringssystem om inom sammanhanget benämns för som ”The Tangle” såsom syns på bilden nedan.

IOTA blockkedja

Blockchain kontra. Tangle-systemet

De har byggt ett system där de satsat på det faktum att det mesta som vi ämnar utföra i framtiden, där man tror starkt på att fler små transaktioner kommer inträffa än vad som är fallet idag.

IOTA-systemet har skapats för en digital värld där i stort sett allt utförs online samt där tekniken ej erbjuder tillgång till ”mining”, något som innebär att det ej påförs några avgifter vid nyttjandet av tekniken i fråga.

Det hela bygger som sagt på en helt annan teknik än blockkedja. Den är dessutom relativt ny, vilket också gör den otroligt intressant för många investerare vilka ämnar eller redan investerar i kryptovalutor som tror att det existerar flera sätt att initiera överföringar i framtiden, förutom blockkedja.

Är IOTA en bra investering?

Huruvida IOTA är en bra investering ej beror det på hur framtiden för deras teknik kommer att utveckla sig, en aspekt som ingen riktigt kan förutse. Men för investerare så kan man vilja sprida sin investering i kryptovaluta i flera olika teknologier, som ett led i att inte placera sina ägg i en och samma korg – ett tomrum där IOTA kan visa sig vara intressant.

Det hela är ett otroligt ambitiöst projekt som de har gett sig in på. Det råder ingen tvekan om att det både kan leda till möjligheten till stor avkastning och därmed en massiv vinst om de lyckas. Det hela har medfört att många investerare sökt sig till IOTA, men det finns också en stor risk att investera i nya projekt såsom IOTA.

På grund av det så måste du tänka noggrant efter innan du väljer att investera dina surt förvärvade pengar. Om du anser att IOTA passar in i din riskprofil så rekommenderar vi att du endast investerar pengar som du har råd att förlora, om det hela skulle medföra negativa konsekvenser.

Köp IOTA Idag 68% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.

Vanliga frågor

Vad är IOTA?

IOTA är en decentraliserad form av digital valuta som även inom sammanhanget benämns för som kryptovaluta. Priset på IOTA bestäms av utbud/efterfrågan och har varit en populär investering i flera år.

Hur köper man en IOTA (MIOTA)?

Du kan köpa IOTA hos en kryptovalutabörs, handelsplattform eller genom att handla direkt med en annan person. Det hela är inte svårare än att genomföra en kontoöverföring, Du kan dock ej förvärva kryptot hos de svenska bankerna ännu.

Hur investerar man i IOTA?

Du kan investera i IOTA antingen genom att explicit köpa kryptot eller genom att investera i en CFD som följer priset på IOTA. Om du inte vill använda IOTA som en form av betalningsmedel så är det ofta enklast att köpa en CFD, men du måste vara medveten om att du kan komma att bli påförd eventuella avgifter.

Kan jag köpa IOTA med kreditkort?

Du kan köpa IOTA med kreditkort hos nästan alla kryptovalutabörser. Handelsplattformen eToro erbjuder dig även möjligheten att betala med kreditkort när du väljer att investera, något som innebär att du inte behöver vänta flera dagar på en kontoöverföring.

Kan jag köpa IOTA via en kontoöverföring?

Du kan köpa IOTA via en kontoöverföring hos alla kryptovalutabörser. Denna metod används oftast om det hela handlar om stora summor, men nackdelen är att man måste vänta flera dagar innan pengarna kan investeras. Hos eToro så kan du köpa IOTA genom kontoöverföringar om du sätter in minst $200.

Måste jag betala skatt på mina affärer med IOTA?

När du som individ köper och säljer av IOTA betraktas det hela som spekulation, det vill säga att du köper kryptot med syftet att generera vinster vid en potentiell försäljning. Just därför så måste du ta upp det hela i din deklaration.

Hur säljer man av sitt IOTA innehav?

Hur säljer av din IOTA innehav beror på hur du förvärvade de initialt. Om det hela handlar om en CFD såt stänger du helt enkelt handeln hos handelsplattformen i fråga och tar ut dina pengar, men om de förvaras i en plånbok måste du sälja av dem på en kryptovalutabörs.

Kan jag köpa IOTA på banken?

Du kan ej köpa IOTA hos svenska banker. Vissa enskilda banker låter dig köpa en CFD som följer priset på IOTA, men om du vill äga en IOTA explicit så måste du hitta en adekvat handelsplattform som till exempel eToro.

Skribent Mirsad

Mirsad Hasik är en frilansare som hjälper startup bolag att bygga en bredare publik och kundbas. Han kombinerar sin djupa kompetens inom den finansiella marknaden där handel med aktier, fonder och kryptovalutor utgör några av kärndelarna i hans breda portfölj.

Se alla artiklar av Mirsad