Så här går man till väga för att köpa Maker (MKR)

Har du funderingar kring att investera i Maker (MKR)? Eller vill du bara ta reda på vad Maker är för en kryptovaluta? Vid det här laget så har du förmodligen redan stött på kryptovalutan Maker.

Den gäller idag som den största decentraliserade applikationen som basers på Ethereums blockkedja-nätverk, som inom sammanhanget även benämns för som Maker Protocol.

Vi gräver djupare i vad investeringar i Maker egentligen innebär för dig som investerare samtidigt som vi förser dig med adekvat information så att du enklare ska avgöra huruvida du ska investera i Maker (MKR) eller ej.

Värdet hos Maker bestäms av utbud/efterfrågan samtidigt som det i skrivande stund ej existerar en central instans som ämnar minimera fluktuationerna som krypto utsätts för.

Det hela innebär konkret att bra/dåliga nyheter, alternativt stora investerare som köper/säljer av sitt innehav kan komma att ha en stor inverkan på priset där ett 10% prisfall/ökning under en dag är inte är ovanligt när det kommer till Maker.

Är du inte rädd än?

Fortsätt då att läsa vidare för att lära dig mer om hur du investerar i Maker!

KÖP MAKER IDAG 68% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.

Köp din första Maker – Steg för steg

I det här avsnittet så går vi igenom hur du går till väga för att köpa din första Maker men även hur du rent konkret säljer av ditt innehav vid ett senare tillfälle.

Den här ”steg-för-steg-guiden” bygger helt och hållet på handelsplattformen eToro, detta på grund av att vi anser den vara den bästa plattform so finns att tillgå på marknaden för närvarade.

Du kan dock enkelt tillämpa denna guide även för andra handelsplattformar eftersom processen i fråga ofta bygger på samma logik.

 • Skapa ett konto hos eToro under 5 minuter och investera i Maker omedelbart.
 • Du kan öppna ett konto med endast $50 och sedan investera $50 åt gången.
 • eToro klassas som världens största handelsplattform och regleras av CuSEC i EU, FCA i Storbritannien och FinCEN i USA.

Steg 1 – Välj rätt handelsplattform

Det första steget för att investera i Maker är att välja en adekvat handelsplattform. I den här artikeln utgår vi från att du vill investera i Maker.

Om du dock vid ett senare tillfälle önskar nyttja dina Maker-mynt som en form av adekvat betalningsmedel så är det hela fullt möjligt att åstadkomma med eToro, som för övrigt är den handelsplattform som vi rekommenderar till alla våra handlare.

Idag så existerar det en uppsjö av olika handelsplattformar vilka erbjuder dig möjligheten att köpa och sälja Maker.

Dock så har många av dessa en diffus agenda där de ofta exponeras för olika typer av säkerhetsbrister.
Vi har samlat ett antal handelsplattformar vilka vi anser vara marknadens bästa för närvarande. Dessa har vi i sin tur rangordnat baserat på ett antal kriterier, vilka för övrigt återfinns nedan:

 • Säkerhet
 • Avgifter
 • Enkel användning
 • Investeringsvägledning
 • Verktyg och andra funktioner

Baserat på ovanstående faktorer så rekommenderar vi handelsplattformen eToro alla dagar i veckan. Bolaget är licensierad inom EU, erbjuder rimliga priser och är mycket användarvänliga för både nybörjare och de mer erfarna.

 • Skilling toplist stb
  Betyg
  Unika fördelar
  • Välj bland 700 aktier som CFD:er
  • Optimerar din strategi med AI-analys
  • Gratis webbseminarier, kurser och guider
  Courtage från Från 3,5 % Minsta insättning 50$ Mobilapplikationens betyg
  8/10
  Köp Krypto Läs recension CFD är komplexa instrument och har en hög risk att förlora pengar snabbt på grund av hävstång. 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.
  Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den stora risken att förlora dina pengar.
 • capital toplist stb
  Betyg
  Unika fördelar
  • Optimerar din strategi med AI analyser
  • Välj emellan 6000+ CFD’er
  • Gratis webinars, kurser och guider
  Courtage från 0 kr. Minsta insättning 0 kr. pr. år Mobilapplikationens betyg
  8/10
  Köp Krypto Läs recension 79,17% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.
  Du bör överväga om du förstår hur CFD-er fungerar och om du har råd att förlora pengarna innan du handlar.
 • Libertex toplist stb
  Betyg
  Unika fördelar
  • Välj bland 700 aktier som CFD:er
  • Gratis webbseminarier, kurser och guider
  • Låga avgifter med CFD:er.
  Courtage från Från 0,0003% Minsta insättning 100 euro Mobilapplikationens betyg
  8/10
  Köp Krypto Läs recension 70,8% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.
  Du bör överväga om du förstår hur CFD-er fungerar och om du har råd att förlora pengarna innan du handlar.
Visa mer +

Steg 2 – Skapa ett konto

När du har gjort ditt val och bestämt dig för vilken handelsplattform som du önskar handla med så är nästa steg i processen att skapa ett konto.

Nedan så visar vi dig steg-för-steg hur du åstadkommer det hela hos eToro, du kan dock ofta tillämpa samma process hos de flesta andra handelsplattformar eftersom logiken är densamma.

Börja med att trycka på knappen nedan för att gå till eToro.

KÖP MAKER IDAG 68% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.

Fyll nu i dina uppgifter och tryck på ”Börja handla”.

eToto startsida
eToto startsida

Du ska vid det här laget ha mottagit ett e-postmeddelande som innehåller en unik verifieringslänk som du behöver klicka på. När du gjort så kommer du kunna sätta in pengar på ditt handelskonto.

För att sätta in medel så kan du använda dig av ett betalkort eller PayPal, där den minsta insättningen utgörs av $50, till skillnad från $500, om du väljer att göra en banköverföring.

Du måste också besvara en rad investeringsrelaterade frågor samt styrka din identitet. Detta kan åstadkommas antingen med hjälp av ett pass eller ett annat statligt utfärdad ID-kort.

Anledningen till att du behöver lämna ut ”känslig information” om dig själv är för att alla reglerade handelsplattformar styrs av så kallade KYC-procedurer. Det här är rutiner vilka ämnar skydda dig som användare, samtidigt som de strävar att förhindra olagliga aktiviteter såsom penningtvätt och dylikt.

Steg 3 – Så här köper du Maker (MKR)

Att köpa Maker står som nästa steg på listan.

Nu när du har skapat ditt konto och satt in medel att investera med så är det tämligen enkelt att investera i Maker.

Du kan antingen välja att knappa in ”Maker” i sökfältet högst upp på sidan eller använda menyn till vänster och klicka på ”Handelsmarknader” för att sedan välja kategorin ”Krypto”

Du bör vid det här laget befinna dig på sidan för Maker och behöver klicka på ”Handel” för att genomföra din första investering.

eToro maker oversikt.

Du kan nu knappa in det belopp som du vill köpa Maker för. Det minsta beloppet som du kan handla för är $50.

När du har definierat beloppet så behöver du trycka på ”Öppna affär” för att slutföra köpet.

Köpa Maker

Du kan nu följa utvecklingen av din investering genom att klicka på ”Portfölj” i menyn till vänster.

Steg 4 – Sälj av ditt Maker (MKR) innehav

Som investerare så kommer du förr eller senare vilja sälja av ditt innehav. Anledningarna till att du väljer att sälja av innehavet kan ha olika anledningar men oftast så vill du göra det för att plocka ut dina avkastningar eller begränsa potentiella förluster.

I skärmdumparna nedan så använder vi oss av Maker (MKR) för att illustrera processen i fråga. Dock så fungerar det hela likadant när det kommer till kryptovalutor eftersom processen är samma för alla de krypton vilka tillhandahålls av eToro.

Det första som du behöver göra är att klicka på knappen ”Portfölj” som återfinns i menyn till vänster.

Klicka sedan på Maker för att se alla dina lediga positioner.

eToro maker portfölj.

För att stänga din position så måste du klicka på det röda krysset till höger.

eToro maker stäng affär.

Innan du väljer att stänga affären så måste du vara medveten om det faktum att du enligt lag måste ta upp alla dina transaktioner i den deklaration som Skatteverket skickas ut. Detta på grund av att dina affärer aves ha en spekulativ agenda med syftet att generera positiva avkastningar.

Om du vill avsluta handeln trycker du nu på ”Stäng handeln” varefter pengarna och eventuella vinster överförs direkt till ditt eToro-konto. Du kan nu ta ut pengarna till ditt bankkonto om du vill.

Sälj Maker på eToro.

Vad är Maker?

Maker har gjort sig känd som en av de största decentraliserade applikationerna, mer känd som dApps, hos blockkedjenätverket Ethereum. Det officiella namnet på Makers-plattformen är Maker Protocol, där det hela designats av ett antal olika utvecklare vilka hanteras av MakerDAO.

MakerDAO är en så kallad decentraliserad autonom organisation, därav DAO, som uteslutande utgörs av MKR-innehavare vilka finns baserade över hela världen.

Här kan ägarna sin Maker välja att satsa sina egna MKR-tokens, som ett led i att rösta på potentiella förändringar av Maker-protokollet, samtidigt som de säkerställer en fortsatt hög effektivitet, transparens och stabilitet hos mjukvaran.

Även om det förekommer stora skillnader så kan ägandet av MKR kryptovaluta likas vid den som vid ägandet av olika aktier i ett visst bolag. Som ägare av Maker så klassas du som en form av aktieägare och kommer således även att kunna påverkar hur bolaget i fråga ska operera.

Är Maker en bra investering?

Huruvida Maker är en bra investering för dig som investerare får tiden utvisa. Det finns många parametrar som påverkar framtiden för Maker där endast framtiden kan utvisa om investerare kommer att fortsätta visa samma intresse för kryptovalutan i fråga.

Maker har ett högre värde än många av de andra Defi-mynten något som innebär att de har potential att behålla och locka över betydligt fler investerare än vad som är fallet med andra altcoins.

Det hela innebär att man kan anta att Maker går en ren ljus framtid till mötes, samtidigt som det redan existerar ett stort intresse för DeFi-appar, en kategori som Maker faller inom, något som i sin tur kan erbjuda adekvat tillväxt även i framtiden om intresset fortsätter att stiga hos investerarna.

Det råder dock ingen tvekan om att du alltid måste koma ihåg att investeringar i kryptovalutor klassas som en form av högriskinvestering, eftersom krypton i naturen är extremt volatila.

Du rekommenderas således att aldrig investera pengar som du inte har råd att förlora, om dina affärer med kryptot Maker inte skulle visa sig vara så lyckade i slutändan när det hela summeras.

Maker står idag fortfarande som en av de största och populäraste kryptovalutorna och det ska bli spännande att följa den under de kommande åren, nu när intresset för kryptovalutor vuxit rejält på senare tid.

KÖP MAKER IDAG 68% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.

Vanliga frågor

Vad är Maker?

Maker är en form av decentraliserad digital valuta som inom sammanhanget även benämns för som kryptovaluta. Priset på Maker bestäms av utbud/efterfrågan där den utgjort en populär investering under flera år.

Hur köper man en Maker (MKR)?

Du kan köpa Maker hos en kryptovalutabörs, handelsplattform eller genom att förvärva den direkt från en privatperson. Det hela är inte svårare än att genomföra en kontoöverföring. Du kan dock inte förvärva kryptot (ännu) hos de svenska bankerna.

Hur investerar man i Maker?

Du kan investera i Maker antingen genom att direkt köpa Maker, eller genom att investera i en CFD som följer priset på Maker. Om du inte vill använda Maker som betalningsmedel så är det ofta enklast att investera i den via en CFD. Du måste dock vara medveten om att du kan bli påförd potentiella avgifter för handeln.

Kan jag köpa en Maker med ett kreditkort?

Du kan köpa Maker med kreditkort hos nästan vilken kryptovalutabörs som helst. Handelsplattformen eToro erbjuder dig även möjligheten att betala med kreditkort när du investerar, vilket innebär att du inte behöver vänta flera dagar på en kontoöverföring.

Kan jag köpa Maker i form av en kontoöverföring?

Du kan köpa Maker med kontoöverföring hos alla kryptovalutabörser. Denna metod tillämpas oftast om det hela handlar om stora summor som man önskar investera, nackdelen med det hela är att man måste vänta flera dagar innan pengarna kan investeras. Hos eToro så kan du köpa Maker genom kontoöverföring om du överför minst $200.

Måste du betala skatt för dina affärer med Maker?

När du som privatperson köper och säljer Maker så betraktas det hela som spekulation, något som innebär att du måste redovisa dina affärer i den deklaration som Skatteverket skickar ut.

Hur säljer man av sitt Maker innehav?

Hur du säljer av ditt Maker-innehav beror främst på hur du förvärvade det hela initialt. Om det du köpt den via en CFD så stänger du helt enkelt handeln hos handelsplattformen i fråga varav du tar ut dina pengar. Å andra sidan, om de förvaras i en digital plånbok så måste du sälja av det hela hos en kryptovalutabörs.

Kan man köpa Maker hos banken?

Du kan ej förvärva Maker hos de flesta svenska banker. Vissa enskilda banker erbjuder dig dock möjligheten att köpa en CFD som följer priset på Maker. Önskar du dock äga en Maker explicit så behöver du hitta en annan handelsplattform som erbjuder dig möjligheten att göra så. Vi rekommenderar dock eToro för alla dina affärer med kryptovalutor!

Skribent Mirsad

Mirsad Hasik är en frilansare som hjälper startup bolag att bygga en bredare publik och kundbas. Han kombinerar sin djupa kompetens inom den finansiella marknaden där handel med aktier, fonder och kryptovalutor utgör några av kärndelarna i hans breda portfölj.

Se alla artiklar av Mirsad