Köp Tezos: Den totala 2022 guiden

Har du funderingar kring huruvida du ska köpa Tezos (XTZ) eller ej? Vill du bara ta reda på vad Tezos är för en kryptovaluta? Oavsett vad så har du kommit helt rätt eftersom denna guide förser dig med allt som du behöver veta om Tezos (XTZ) samt mycket mer.

Tezos står idag som en av de nyare kryptovalutorna men den skiljer sig från de stora kryptovalutorna i dess utformande (Bitcoin med flera). Tezos kan inte ”minas” utan bygger på olika skapare av nya block. Dessa skapare är diversifierade där det hela bygger på hur många Tezos (XTZ) du äger, ålder och även delvis slumpmässighet.

Just därför så anses Tezos (XTZ) vara en ganska intressant kryptovaluta inom sammanhanget som i sin tur skiljer sig från många av de andra kryptovalutorna vilka återfinns på marknaden.

Priset på Tezos bestäms av utbud/efterfrågan samtidigt som det ej existerar en form av centrala regleringar som ämnar minimera fluktuationerna.

Det hela innebär att bra/dåliga nyheter kombinera med eller utan stora investerare vilka väljer att köpa/sälja av sitt innehav kan ha en stor inverkan på priset. Just därför så är ett 10% prisfall/ökning under en dag ej ovanligt när det kommer till Tezos.

Är du inte rädd än?

Fortsätt då att läsa vidare och lär dig mer om hur du investerar i Tezos!

KÖP TEZOS IDAG 68% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.

Köp din första Tezos – Steg-för-steg guide

I det här avsnittet så går vi igenom hur du köper dina första Tezos-mynt men även huru du går till väga för att sälja av innehavet vid ett senare tillfälle.

Den här steg-för-steg-guiden är baserad på eToro handelsplattform, eftersom det är den handelsplattformen som vi anser vara den bästa på marknaden för närvarande. Du kan dock enkelt tillämpa guiden även för en annan plattform, eftersom processen ofta är densamma.

 • Skapa ett konto hos eToro under 5 minuter och investera i Tezos direkt idag.
 • Du kan öppna ett konto med endast $50 och sedan välja att investera $50 åt gången.
 • eToro är världens största handelsplattform och regleras av CuSEC i EU, FCA i Storbritannien och FinCEN i USA.
KÖP TEZOS IDAG 68% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.

Steg 1 – Välj rätt handelsplattform

Det första steget för att investera i Tezos är att välja en handelsplattform. I den här artikeln utgår vi från att du vill investera i Tezos, men om du senare vill använda dina Tezos som en form av betalningsmedel så är även det fullt möjligt med eToro som för övrigt är den handelsplattform vi rekommenderar.

Det existerar ett stort antal handelsplattformar vilka i sin tur erbjuder dig möjligheten att köpa och sälja av ditt Tezos-innehav. Tyvärr så existerar det även ett stort antal av dessa vilka påför handlarna ganska stora avgifter, samtidigt som de kämpar med en rad olika säkerhetsproblem.

Vi har samlat ett antal plattformar vilka vi anser vara marknadens bästa. Vi har sedan rangordnat dessa baserat på ett antal kriterier, vilka återfinns i nedanstående lista:

 • Säkerhet
 • Avgifter
 • Enkel användning
 • Investeringsvägledning
 • Verktyg och andra funktioner

Baserat på ovanstående faktorer SÅ föredrar vi handelsplattformen eToro alla dagar i veckan. De är licensierade i EU, applicerar rimliga priser och är mycket användarvänliga för både nybörjare och erfarna.

 • Skilling toplist stb
  Betyg
  Unika fördelar
  • Välj bland 700 aktier som CFD:er
  • Optimerar din strategi med AI-analys
  • Gratis webbseminarier, kurser och guider
  Courtage från Från 3,5 % Minsta insättning 50$ Mobilapplikationens betyg
  8/10
  Köp Krypto Läs recension CFD är komplexa instrument och har en hög risk att förlora pengar snabbt på grund av hävstång. 66% av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med CFD med denna leverantör.
  Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den stora risken att förlora dina pengar.
 • capital toplist stb
  Betyg
  Unika fördelar
  • Optimerar din strategi med AI analyser
  • Välj emellan 6000+ CFD’er
  • Gratis webinars, kurser och guider
  Courtage från 0 kr. Minsta insättning 0 kr. pr. år Mobilapplikationens betyg
  8/10
  Köp Krypto Läs recension 79,17% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.
  Du bör överväga om du förstår hur CFD-er fungerar och om du har råd att förlora pengarna innan du handlar.
 • Libertex toplist stb
  Betyg
  Unika fördelar
  • Välj bland 700 aktier som CFD:er
  • Gratis webbseminarier, kurser och guider
  • Låga avgifter med CFD:er.
  Courtage från Från 0,0003% Minsta insättning 100 euro Mobilapplikationens betyg
  8/10
  Köp Krypto Läs recension 70,8% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.
  Du bör överväga om du förstår hur CFD-er fungerar och om du har råd att förlora pengarna innan du handlar.
Visa mer +

Steg 2 – Skapa ett konto

När du har gjort ditt val och bestämt dig för vilken handelsplattform du vill handla från är nästa steg att skapa ett konto. Nedan visar vi dig steg-för-steg hur du gör det på eToro, men du kan med största sannolikhet även använda guiden för andra plattformar.

Börja med att trycka på knappen nedan för att gå till eToro.

eToto startsida
eToto startsida

Fyll nu i dina uppgifter och tryck på ”Börja handla”.

Vid det här laget så ska du ha mottagit ett e-postmeddelande från eToro som i sin tur innehåller en unik verifieringslänk som du behöver klicka på. Du kan sedan välja att göra insättningar via betalkort eller PayPal, där den minsta insättningen utgörs av $50, till skillnad från $500, om du väljer att göra en banköverföring.

Du måste också svara en rad investeringsrelaterade frågor samt verifiera dig själv genom att verifiera din identiet. Detta görs antingen med pass eller ett annat ID-kort.

Anledningen till att du behöver lämna ut ”känslig information” om dig själv är för att alla reglerade handelsplattformar följer så kallade KYC-procedurer. Det här är rutiner vilka ämnar skydda dig som användare samt förhindra olaglig aktivitet som penningtvätt.

Steg 3 – Köp Tezos (XTZ)

Att köpa Tezos utgör nästa steg på listan.

Nu när du har skapat ditt konto och satt in pengar så är det enkelt att börja investera i Tezos.

Du kan antingen välja att knappa in ”Tezos” i sökfältet högst upp på sidan eller använda dig av menyn till vänster och klicka på ”Handelsmarknader” för att sedan välja kategorin ”Krypto”

Du befinner dig nu på sidan för Tezos och måste klicka på ”Handla” för att göra din första investering i Tezos.

eToro Tezos översikt.

Du kan nu knappa in det belopp som du vill köpa Tezos för. Det minsta beloppet du kan handla för är dock $50.

När du har angett beloppet, tryck på ”Öppna affär” för att slutföra det hela.

Köpa Tezos

Du kan nu följa utvecklingen av din investering genom att klicka på ”Portfölj” i menyn till vänster.

Steg 4 – Sälj Tezos (XTZ)

När du investerar i Tezos (XTZ) så kommer du förr eller senare vilja sälja av ditt innehav. Anledningarna till det hela kan vara otaliga men i de flesta fall så handlar det om att ta ut vinsterna, alternativt begränsa de potentiella förlusterna.

I skärmdumparna nedan så använder vi oss av Tezos (XTZ) för att illustrera själva processen. Dock så fungerar det hela på samma sätt oavsett vilken typ av kryptovaluta som du väljer att investera i hos eToro.

Det första som du måste göra är att klicka på ”Portfölj” som återfinns i menyn längst ut till vänster. Klicka sedan på Tezos för att se alla dina öppna positioner med kryptot i fråga.

eToro Tezos portfölj.

För att stänga din position så måste du klicka på det röda krysset till höger.

eToro stäng affär.

Notera: Innan du väljer att stänga handeln så måste du vara medveten om det faktum att du enligt svensk lag är skyldig att ta upp alla dina affärer med Tezos (inkl. andra kryptovalutor) i den deklaration som skickas ut årligen till din folkbokförda adress.

Om du vill avsluta handeln trycker du nu på ”Stäng affär” varefter pengarna och eventuella vinster överförs direkt till ditt eToro-konto. Du kan nu ta ut pengarna till ditt bankkonto om du vill.

eToro stäng affär.

Vad är Tezos?

Tezos (XTZ) är en kryptovaluta som man började utveckla under 2014 men som först under 2018 släpptes fritt till allmänheten. Tezos verkar även i form av en handelsplattform där du har möjligheten att bygga dina egna kryptovalutor genom att nyttja så kallade ”SmartContracts”.

Däremot har de tagit det hela ett steg längre och försett utvecklare med ännu fler möjligheter att kontrollera sina egna kryptovalutor, något som i sin tur medfört att man kunna erhålla mer flexibilitet till de nya kryptovaluta-mynten.

Det som också bidrar till att göra Tezos ännu mer intressant är att den framtida utvecklingen kommer att bero på de användare vilka återfinns i deras nätverk av Tezos ägare.

Här erbjuds användarna ännu fler anledningar att investera i Tezos, inklusive större inblick om hur framtiden kan tänkas mynna ut it. Med Tezos så kan du som investerare även belönas ekonomiskt för att du använder ”Staking”, något som i sin tur innebär att du förvarar dina Tezos i en digital-plånbok.

Här så bidrar du till blockkedja-nätverket som i sin tur står bakom Tezos, samtidigt så tjänar du avkastningar i from av ränta, precis som om du satte in pengar på banken till inlåningsränta.

Du erhåller en ränta på runt 6% som ändras regelbundet. Första gången du väljer att bidra så tar det hela 5 veckor innan du erhåller avkastningar på dina pengar, därefter så erhåller du en avkastning på investerade medel var tredje dag. Du erhåller dina Tezos från en validerare, vilka i sin tur säkerställer att allt sker enligt reglerna.

Du kan också välja ett alternativ till ”Staking” som inom sammanhanget benämns för som ”Bake”. Här måste du dock inneha mer teknisk kunskap om det hela, som i första hand är till för de mycket erfarna inom kryptovaluta och teknik.

Är Tezos en bra investering?

Vi kan ej förse dig med ett definitivt svar gällande huruvida Tezos är en bra investering eller ej, eftersom det hela bygger på otroligt många parametrar, samtidigt som varken vi eller någon annan har förmågan att förutse framtiden.

Men det råder ingen tvekan om att Tezos är en otroligt spännande kryptovaluta. Den har upplevt stora svängningar över tid, där den både kraftigt stigit i värde men även upplevat betydande minskning i värde. Med andra ord, om du funderar på att investera i Tezos så måste du vara beredd på att den verkar i form som en ytterst volatil kryptovaluta.

Det är många investerare som finner det intressant att använda sig av ”Staking”, där de tjänar passiv inkomst genom att ”staka” deras Tezos, något som i sin tur såklart hjälper till att behålla en del av investerarna under en längre tid.

Dessutom står det även som en av de största kryptovalutorna som står som kvalar in som en del av topp 50 inom de största kryptovalutorna som existerar på markanden. Det finns stor potential för Tezos om de lyckas utveckla sin teknik och attrahera några stora investerare, vilket vi utan tvekan kommer att följa mycket noga.

KÖP TEZOS IDAG 68% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.

Vanliga frågor

Vad är Tezos?

Tezos är en decentraliserad digital valuta som även benämns för som kryptovaluta. Priset på Tezos bestäms av utbud/efterfrågan där den utgjort en populär investering under flera år.

Hur köper man en Tezos (XTZ)?

Du kan köpa Tezos hos en kryptovalutabörs, handelsplattform eller genom att handla direkt med en annan person. Det hela är inte svårt än att göra en kontoöverföring, men är tyvärr inte möjligt hos bankerna än.

Hur investerar man i Tezos?

Du kan investera i Tezos antingen genom att direkt köpa en Tezos, eller genom att investera i en CFD som följer priset hos Tezos. Om du inte vill använda Tezos som betalningsmedel så är det ofta enklast att köpa en CFD, men du måste vara medveten om att du kan komma att bli påförd eventuella avgifter.

Kan jag köpa Tezos med kreditkort?

Du kan köpa Tezos med kreditkort hos nästan vilken kryptovalutabörs som helst. Handelsplattformen eToro erbjuder dig också möjligheten att betala med kreditkort när du investerar, vilket innebär att du inte behöver vänta flera dagar på en kontoöverföring.

Kan jag köpa Tezos via en kontoöverföring?

Du kan köpa Tezos med hjälp av kontoöverföring hos alla kryptovalutabörser. Denna metod används oftast om det hela handlar om stora summor som du önskar investera. Nackdelen med det hela är att man måste vänta flera dagar innan pengarna kan investeras. Hos handelsplattformen eToro kan du köpa Tezos via en kontoöverföring om du överför minst $200.

Måste du betala skatt på dina affärer med Tezos?

När du som privatperson köper och säljer Tezos betraktas det hela som en form av spekulation. Du måste således ta upp dina affärer i den årliga deklaration som Skatteverket skickar ut till din folkbokförda adress, oavsett om dessa mynnat ut i vinst eller förlust.

Hur säljer man av sitt Tezos innehav?

Hur du säljer av ditt Tezos-innehav beror främst på hur du förvärvade kryptot initialt. Om du köpt kryptot via en CFD så behöver du helt enkelt stänga positionen hos handelsplattformen i fråga och ta ut dina pengar. Å andra sidan, om de förvaras i en plånbok så måste du sälja av de via en kryptovalutabörs.

Kan man förvärva Tezos hos banken?

Du kan ej köpa Tezos hos de svenska bankerna. Vissa enskilda banker som Saxo Bank erbjuder dig möjligheten att köpa en CFD som följer priset på Tezos, men om du vill äga en Tezos behöver du hitta en annan handelsplattform som till exempel eToro.

Skribent Mirsad

Mirsad Hasik är en frilansare som hjälper startup bolag att bygga en bredare publik och kundbas. Han kombinerar sin djupa kompetens inom den finansiella marknaden där handel med aktier, fonder och kryptovalutor utgör några av kärndelarna i hans breda portfölj.

Se alla artiklar av Mirsad