Aktie app: Test av aktiemäklarnas mobilapplikationer

När du börjar med att investera i aktier så kan man välja att handla hos sin egen bank eller hos en nätmäklare. Det är att föredra att handla hos nätmäklare på grund av att det är både billigare och dom har allt som oftast en mycket bättre användarupplevelse.

Dom största och bästa nätmäklarna erbjuder ofta en mobilapplikation som gör att du kan handla direkt genom din mobil eller surfplatta – oavsett vars du är.

I den här artikeln kan du läsa om olika aktie appar, hur du investerar genom en aktie app och vad en bra aktie app ska innehålla.

HANDLA AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

5 Bästa aktie apparna 2023

Det finns många olika nätmäklare som erbjuder handel direkt från sin aktie app, men för att göra det lättare för dig har vi gjort en lista med dom som vi tycker är dom 5 bästa.

 1. eToro – eToro har ett stort utbud av aktier och andra investeringsprodukter och erbjuder handel av aktier helt utan courtage. Detta är den aktieapp vi rekomenderar.
 2. Nordnet – En av dom bättre plattformarnanär det kommer till handel avnordiska aktier.
 3. Avanza – Avanza Sveriges kanske populäraste plattform som har vuxit väldigt starkt dom senaste åren.
 4. Libertex – För investerare som är intresserade av handel i valutor då dom erbjuder handel i 177 olika valutapar.
 1. Plus500 – Väldigt användarvänlig plattform som passar investerare som vill korta aktier.
 2. Skilling – En modern plattform med fokus på handel i valutor och finansiella instrument genom CFD
HANDLA AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Hitta den aktieapp som passar just dig

En bra applikation kommer kunna ge dig all information som behövs runt dina investeringar. Detta inkluderar information om företag, aktiekurser, finansiell utveckling samt ge dig nödvändiga verktyg för att hjälpa dig att fatta de beslut du behöver för att bedriva din handel.

Den största fördelen med att ha en mobilapplikation är att du ha möjligheten att ha en överblick av din portfölj vars du än är och kunna köpa och sälja positioner även när du är på språng utan att behöva tillgång till en dator. Det gör att du kan utföra din handel på ett mycket snabbare och effektivare sätt.

Steg 1 – Välj den bästa plattformen för dig

Det finns väldigt många olika plattformar att välja på och vilken du väljer kan ha en stor inverkan på din avkastning.

Vi har testat många olika handelsplattformar och eToro har kommit ut segrande som den plattformen vi rekommenderar till dom allra flesta. Deras handelsplattform fungerar utmärkt på PC och som aktie app på Android och iOS.

När du gör ditt val av plattform så är det viktigt att ta många olika parametrar i åtanke. Så som vad plattformen erbjuder, hur den är reglerad, vad det är för avgifter vid handel och hur användarvänlig plattformen är. När vi gör vår bedömning tittar vi på faktorer så som.:

 • Urval av aktier
 • Avgifter vig köp och försäljning
 • Hur användarvänligt det är att bedriva handel på plattformen
 • Investerarnas feedback om plattformen

Dessa faktorer utgör på många sätt grunden för en bra handelsplattform. Om plattformarna inte presterar bra på dom här faktorerna, kommer plattformen sannolikt inte vara ett bra ställe att bedriva sin handel på.

När vi tittar på själva apparna tittar vi på

 • Om appen fungerar på iPhone, iPad och Android
 • Att plattformen erbjuder Svenska
 • Att applikationen är användarvänlig
 • Att du har tillgång till priser, grafer och nyckeltal
 • Plattformen erbjuder en form av socialt nätverkande

Nedan får du lära dig hur du använder en applikation för att handla i aktier direkt via aktie appen. Vi har valt eToro som utgångspunkt då det är den nätmäklaren vi föredrar.

Steg 2 – Skapa ett konto

När du har valt den plattformen som du känner passar dig bäst, är nästa steg att skapa ett konto. Första steget är att gå in på Playstore eller Appstore och söka på eToro.

När applikationen är nerladdad är det bara att öppna den och följa instruktionerna för att göra en användare. Har du redan en användare hos eToro kan du enkelt logga in med samma användarnamn och lösenord som på webben.

När du har gjort ditt konto kommer du kunna göra din första insättning. Detta kan göras via PayPal, banköverföring eller någon av dom andra alternativen. Minsta insättning är 50 dollar via ett bankkort eller PayPal eller 500 dollar via en banköverföring.

Du måste även svara på investeringsrelaterade frågor, samt bekräfta din identitet med ditt pass eller annat giltigt Id-kort. Man måste genomgå det så kallade KYC (know your costumer). Det görs för att skydda dig som användare samt att det är ett medel för att förhindra penningtvätt och andra finansiella brott och är ett krav hos alla reglerade plattformar. Detta måste göras för att du ska få full tillgång till ditt konto. Men du kan kolla runt på plattformen och prova investera men virtuella pengar innan du genomgår KYC.

eToro

Steg 3 – Investera i eToros applikation.

Att investera i appen är lika enkelt som att använda din dator. Eftersom plattformen nästan är identisk i appen och på datorn är det mycket enkelt att växla emellan dessa. Jag gillar själva att göra snabba investeringar på mobilen medan jag utför mer avancerad analys på datorn. Det är även enkelt att snabbt få en överblick hur portföljen presterar via appen.

För att hitta aktier som du vill investera i så trycker du på ”Upptäck” nere i det högra hörnet du kommer då kunna söka efter aktien du är intresserad av eller kunna bläddra dig fram genom menyerna tills du hittar något intressant.

Steg 4 – Köp aktien du vill investera i

I exemplet nedan har vi valt att investera i det populära svenska spelföretaget Embracer. När vi har sökt på Embracer och klickat på sökresultatet så har vi kommit en på Embracers informationssida på eToro. Här kan du läsa om företaget, se kurshistorik och deras ekonomiska resultat.

Aktie app

Om du i stället vill investera i något annat bolag kan du använda samma metodik.

När du vill genomföra ditt köp trycker du på den blåa knappen det står ”Handla” på, då öppnas en ruta vars du kan välja belopp eller antal aktier, sedan är det bara att trycka på ”Öppna affär” eller ”Ange order” om marknaden är stängd vid tillfället. Kom ihåg att det alltid är viktigt att inte investera mer än vad du har råd att investera, då aktiekurserna kan gå ner. När du har köpt aktien så kommer du se den i din portfölj.

Köp aktier på aktie app

Genom eToros aktie app har du möjlighet att investera i:

Internationella och svenska aktier

 • ETF:er
 • Kryptovalutor
 • Råvaror
 • Index

Du kan även använda det eToro kallar Copytrading vars du kan hitta andra duktiga investerare som du kan välja att kopiera. När du väljer att kopiera någon så kommer du automatiskt genomföra all handel som dom gör. Och eftersom dom investerar sina egna pengar kan du med säkerhet veta att dom är ute efter att uppnå en god avkastning för sina investeringar.

HANDLA AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Bank eller nätmäklare – Vad är bäst för mig?

Under dom senaste åren har antalen nätmäklare ökat kraftigt. Anledningarna till det är att det har blivit mycket lättare att investera sina pengar på egen hand och intresset för aktiehandel har ökat kraftigt. Tidigare var man ofta tvungen att kontakta en börsmäklare och mäklaren skulle sedan utföra beställningen åt dig. Detta kostade också mycket pengar för investeraren eftersom mäklaren ofta tog ut mycket höga avgifter för sitt arbete.

Nu är det mycket lättare att ta sig in på aktiemarknaden och alla som vill kan göra det helt på egen hand. Eftersom det inte behövs någon som ska göra en köporder åt investeraren något mer så kostar det också betydligt mycket mindre att köpa aktier.

Genom att använda en aktie app för att investera i aktier så har du friheten att investera när som helst oavsett vars i världen du befinner dig. Dom bästa aktieapparna är dessutom väldigt användarvänliga. Det är alltså enkelt att hålla reda på investeringarna, köpa och sälja även när man är på språng.

Fördelar med att investera genom en nätmäklare

 • Du kan investera när du vill och vars du än är
 • Det går mycket snabbare att köpa och sälja aktier
 • Det är mycket billigare att använda nätmäklare.

Det är ändå viktigt att göra ett bra val när man väljer nätmäklare. Det finns väldigt många olika nätmäklare och att välja fel kan betyda att du får betala onödiga avgifter när du handlar med aktier.

Faktorer att ha i åtanke vid val av nätmäklare

 • Hur mycket kostar det att köpa och sälja aktier (courtage)?
 • Har nätmäklaren ett bra urval av aktier?
 • Är det lätt att få information om bolagen?
 • Är plattformen användarvänlig, både på webben och i appen?
 • Erbjuder plattformen verktyg för teknisk analys?

Baserat på dessa kriterier är eToro den plattformen vi rekommenderar. Hos eToro betalar du inget courtage vid handel av aktier, på så vis slipper du betala några onödiga avgifter. Det är en av eToros största konkurrensfördel. Dessutom har eToro en väldigt bra aktie app och att navigera på plattformen är mycket enkelt. eToro har även innovativa funktioner som inte finns hos många andra nätmäklare.

Vad ska en aktie app innehålla?

En bra aktie app bör kunna ge dig all information du behöver för att göra bra affärer. Detta inkluderar information om bolag, aktiekurser, finansiell utveckling, samt nödvändiga verktyg för att hjälpa dig fatta de beslut du behöver för att kunna handla.

eToro erbjuder allt detta och ger även investerare tillgång till:

Socialt nätverk – Du kan läsa om idéer och skriva ut dina egna tankar med hjälp av eToros sociala funktioner som finns över hela sidan. Det är användbart både för nybörjare och dom mer erfarna och är även ett bra sätt att hitta nya intressanta investeringar.

Analysverktyg – Innan du investerar i en aktie ska man göra en egen analys. Det finns information färdigt i appen som hjälper till med både fundamentalanalys och tekniskanalys med hjälp av eToros procharts. Detta kan hjälpa dig fatta ett beslut om du vill investera i ett bolag eller inte.

Copytrading – Om du i stället vill att en annan erfaren investerare ska sköta din handel åt dig så finns denna funktion på eToro. Du kan bläddra emellan många populära investerare och kolla hur dom har presterat historiskt samt se vad deras portföljer innehåller. Om du hittar en eller flera som du vill kopiera så är det lika lätt som att köpa en aktie att börja kopiera deras handel. Och du kan känna dig säker på att dom har samma mål som dig, att få så bra avkastning som möjligt, för att dom investerar deras egna pengar.

HANDLA AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Vanliga frågor

Vilken aktieapp är bäst?

Det finns ett stort utbud av nätmäklare som erbjuder en app man kan handla aktier igenom. Vi rekommenderar eToro, dom har ett stort utbud av aktier och är mycket lättanvända.

Hur handlar man aktier via en app?

Det är mycket enkelt att handla aktier via en applikation idag. Du väljer det bolaget du vill investera i och sedan väljer du hur många aktier du vill köpa eller beloppet du vill handla för.

Är det säkert att köpa aktier via telefonen?

Ja, det är lika säkert som att handla via datorn.

Vilken aktieapp är bäst på Android/iOS?

eToro är den aktieapp vi föredrar eftersom eToro inte tar något courtage vid handel och är väldigt lättanvänd. Nordnet och Avanza är bra alternativ om du främst är intresserad av handel i nordiska bolag.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad