Indexfonder – Så hittar du indexfonder 2024

Som investerare så vill du hela tiden få dina pengar att växa utan att du för den delen ska behöva spendera din dyrbara tid åt att ständig övervaka tillgången i fråga. Det hela blir dock betydligt svårare när du har satt mål om att placera dina pengar i olika typer av investeringar vilka i sin tur ej kommer med höga risker.

Gemene man tenderar att lösa det hela genom att först besöka din lokala bank där du vid önskemål om att få investera i tillgångar vilka kommer med lägre risker kommer i de flesta fall att hänvisas till bankens olika fonder.

Dock så måste man komma ihåg det faktum att du blir föremål för en del rad avgifter vilka i sin tur riskerar att ta upp en betydande del av de vinster som du genererat. Dock så finns det en annan lösning att investera utan att exponera dig själv för högar risker, nämligen i form av en indexfond.

När du väljer att placera pengar i olika indexfonder så kommer du först och först att slippa bli påförd en rad olika avgifter. Vidare så kan du även sprida placeringar betydligt mer, något som innebär att pengarna växer utan att du för den delen behöver göra något eller bekymra dig om att vinsten förverkas av olika avgifter och courtage.

Ur en generell synpunkt så står sig en indexfond som en självklar investeringsform oavsett om du nyligen kommit igång med placeringar eller har en gedigen erfarenhet av det hela. För att övertyga dig om kraften hos indexfonder så rekommenderar Warren Buffet, av många ansedd som den främsta investeraren som existerat att man alltid ska sikta på att investera pengarna i en indexfond.

Härnäst så ska vi ta en närmare titt på hur du faktiskt gör för att komma igång med investeringar i en indexfond för att du enklare ska komma igång med det hela utan att behöva ödsla din dyrbara tid på onödiga detaljer.

KÖP INDEXFONDER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

De 3 bästa indexfonderna under 2024

 • Vanguard S&P 500 ETF – Ta chansen och investera passivt i de 500 största bolagen i USA via denna lukrativa indexfond. Warren Buffet är en av de investerare som varmt rekommenderar Vanguard S&P 500 ETF.
 • iShares Core MSCI World ETF – Detta index lämpar sig perfekt för dig som har en stark tro på att stora bolag kommer dominera branschen samt inneha ett betydligt högre värde i framtiden. Särskilt lämplig om du är ute efter långsiktiga investeringar.
 • iShares Core Dividend Growth ETF – Denna indexfond utgörs i mång och tycke av bolag vilka återfinns på den amerikanska marknaden, vilka i sin tur historiskt sett visat sig belöna deras aktieägare med frekventa utdelningar.
KÖP INDEXFONDER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Guide för att investera i indexfonder

Härnäst så kommer vi att dela med oss vår guide om hur du går tillväga för att rent praktiskt investera i en eller flera indexfonder. Vi har konstruerat det hela i form av fyra för att göra det enkelt för dig att hänga med i svängarna.

Dock så är inte det allt utan du kan även välja att följa det hela via din smarttelefon genom att helt enkelt ladda ner en aktieapp. Oavsett vad så är guiden konstruerad för att även de mest tekniskt kluvna ska kunna följa med i det delsteg som återges.

När det kommer till indexfonder på en generell plan så är det många som önskar investera sina medel i en så kallad passiv indexfond. Denna typ av indexfond har många fördelar men de mest påtagliga utgörs av låga kostnader, något som innebär att du får behålla en stor del av de avkastningar som du genererar. 

Att investera i en indexfond är otrolig enkelt och smidigt. Det hela fungerar på precis samma sätt som när du väljer att investera i aktier. Med andra ord så behöver du inte ha några förkunskaper för att det hela ska gå vägen, något som innebär att även de mest kluvna individerna bör klara av de steg som återges härnäst.

1. Välj en handelsplattform

När du är ute efter att investera i en eller flera indexfonder så är den första steget i det hela att hitta en adekvat handelsplattform som lämpar sig just för dina behov. Man måste beakta valet av handelsplattform i form av utbud av indexfonder, avgifter, verktyg och andra aspekter innan man tar ett objektivt beslut.

När det kommer till vårt val av handelsplattform så är valet ganska enkelt, främst på grund av att inga andra konkurrenter kommer i närheten av det som vår utvalda handelsplattform erbjuder, det vill säga – eToro!

Just eToro debiterar ej courtage eller avgifter för handeln, något som i sin tur innebär att du behåller hela vinsten istället för att behöva se den gå i rök på grund av associerade kostnader, något som ska tilläggas ofta är fallet hos många andra handelsplattformar.

För att erbjuda dig mer valfrihet kring det hela samt utrymme att fatta ett objektivt och rationellt beslut så rekommenderar vi följande 3 handelsplattformar, där eToro förstås utgör vårt solklara val!

2. Skapa ett handelskonto

image 19

För att skapa ett handelskonto hos eToro så behöver du först förflytta dig till startsidan. Väl där så behöver du initiera själva processen genom att klicka på den ljusgröna knappen (längs upp till högre) med titeln ”Gå med nu”.

Du kommer då att omdirigeras till registreringsformuläret där du får knappa in ditt namn, din e-postadress samt andra specifika detaljer vilka efterfrågas vid tiden för din registrering. Det hela tar dock ej mer än några minuter i omfång.

Vänligen notera att du även måste klicka på den unika verifieringslänk som du mottar till den angivna e-postadressen för att kunna fortsätta med det steg vilka återges nedan.

3. Sätt in medel på ditt handelskonto

Härnäst så behöver du sätta in medel att investera med, något som du strax ska upptäcka är ytterst smidigt när du handlar via eToro. Du har tre olika betalningsmetoder som du kan välja att sätta in medel med i form av:

 • PayPal (min SEK 500).
 • Kredit-/betalkort (min SEK 500).
 • Banköverföring (min SEK 5000).

För att sätta in pengar så behöver du klicka på knappen ”Sätt in pengar” (längst ned till vänster), varav du kommer att omdirigeras till en dialog som liknar den som återges i skärmdumpen nedan:

image 20

4. Hitta en indexfond att investera i

När du kommit såhär långt så kan du äntligen gå vidare till att hitta en indexfond som du önskar investera i. Du kan antingen välja en av de indexfonder som rekommenderas av oss i denna guide eller välja fritext-sökningen för att hitta den indexfond som du är ute efter.

I exempel så följer använder vi oss av Vanguard S&P 500 ETF, främst på grund av att den upplevt en ganska stor tillväxt under flera år. Dock så kan själva logiken anammas oavsett vilken typ av index som man önskar investera i.

För att lokalisera indexet i fråga så behöver du söka efter Vanguard S&P 500 ETF. Du kan även välja att söka med ”Voo” som är själva abbreviationen vilken för övrigt används på börserna för att benämna Vanguard S&P 500 ETF.

image 21

När du får upp Vanguard S&P 500 ETF så behöver du klicka på knappen ”HANDLA”, varav du blir omdirigerad till fönstret som återges i skärmdumpen nedan:

image 22

I ovanstående fönster så definierar du beloppet som du önskar investera, huruvida du ska använda dig av hävstång varav du slutför de3t hela genom att klicka på ”Ange order”-knappen.

När du kommit såhär långt så har du äntligen fullföljt vår guide och investerat i Vanguard S&P 500 ETF eller en annan indexfond som du valt. 

Vad är en indexfond egentligen?

En indexfond är en form av investeringsfond som innehåller ett brett spann av olika aktier. Inom sfären så anses investeringar i olika indexfonder komma med mindre risker, främst på grund av att man får möjligheten att sprida sina investeringar betydligt mer än vad som är fallet när man investerar i enskilda bolag. 

Warren Buffet rekommenderar alla att investera i indexfonder, snarare än i specifika aktier, detta på grund av att man på det sättet får möjlighet att sprida sina pengar hos hundratals bolag, även med ytterst begränsade medel.

På det sättet så får man möjligheten att på ett passivt sätt växa kapitalet utan att behöva analyser varje enskild aktie eftersom man endast behöver veta hur indexfonden presterar.

En av de stora anledningarna till att indexfonder visat sig vara ytterst attraktiva för en ny investerare är att deras årliga utgifter (APR) ofta anses vara betydligt lägre i jämförelse med exempelvis fonder.

Om du investerar via din bank så kommer bankrådgivaren med största sannolikhet ofta att rekommendera en av bankens fonder. Dock så måste man komma ihåg att dessa ofta kommer med höga avgifter, vilket är en av de primära anledningarna till att banken vill få dig att placera ditt kapital i dessa.

En investeringsfond erbjuder historiskt sett en genomsnittlig avkastning på den aktiemarknad som indexfonden har investerat i. Med andra ord, om du gör ett aktivt val och väljer att att exempelvis investera i danska OMXC25 så kommer din avkastning i genomsnitt att utgöras utan de 25 största danska aktierna på den danska aktiemarknaden.

Fördelar med en indexfond

 • Lägre risker
 • Stabil avkastning
 • Investera brett, även med mindre medel
 • Passiv investering
 • Låg årlig kostnad = mer av vinsten tillfaller dig själv

Nackdelar med en indexfond

 • Ej möjlighet att välja aktierna som indexet utgörs av
 • Avkastningen förväntas ej bli högre än genomsnittet.

Hur hittar man en indexfond att investera i?

För att hitta den rätta indexfonden för just dina behov så behöver du ha åtanke en rad punkter vilka du sedan använder för ändamålet i fråga. Här nedan så presenterar vi en rad förslag vilka du kan tillämpa under tiden som du letar efter en adekvat indexfond som matchar dina preferenser:

 • Vad investerar indexfonden i?
 • Vad kostar indexfonden (APR)?
 • Räcker det med att investera i den specifika indexfonden
 • Behöver du investera i flera fonder i förhållande till din strategi?
 • Har indexfonden historiskt sett nått den genomsnittliga avkastningen i förhållande till andra indexfonder?

Så här kommer du igång med att investera i indexfonder

Om du har som mål att börja investera i indexfonder så är det ganska enkelt att komma igång med det hela. Vi rekommenderar eToro som den handelsplattform som du ska använda dig av eftersom den erbjuder dig allt du behöver samt mycket mer.

För att nämna några superlativ så kan du välja att investera i ETF:er och indexfonder utan att bli påförd några avgifter. Dessutom erbjuder eToro även ett stort utbud av en rad olika indexfonder där du säkerligen hittar något som matchar dina preferenser när det kommer till investeringar.

En av de största och mest populära ETF:erna utgörs i form av VanGuard S&P 500, som i sin tur bygger på de 500 största företagen vilka återfinns i USA för närvarande.

När du har hittat den indexfond som du önskar investera i så behöver du bara anamma år steg för steg guide längre upp som ett led i att slutföra det hela.

Härnäst så kommer vi att förse dig med en lista gällande de indexfonder som finns tillgängliga så att du får möjligheten att ta del av vad som du potentiellt sett kan investera i inom närmsta framtiden.

Du kan också fundera gällande huruvida ett aktiesparkonto kan vara av intresse för just dig.

Sammanfattad lista över populära indexfonder

Det existerar ett stort antal olika typer av indexfonder som du kan välja att investera i. Vi har nedan samlat några av de mest populära och intressanta som vi rekommenderar att du tar en närmare titt på. 

För att du snabbare ska kunna bilda dig en uppfattning kring det hela så kommer vi att på ett kortfattat sätt redogöra för varje av dessa som ett led i att spara din värdefulla tid!

Vi rekommenderar dig även att ta en närmare titt på vår lista med aktierekommendationer vilka kan vara av intresse för din del.

Vanguard S&P 500 ETF

image 23

De flesta som någon gång läst om investeringar gällande index känner säkerligen igen S&P 500-indexet. Detta index står sig (utan tvekan) som ett av de mest populära indexen. Det är indexet som även form av Warren Buffet rekommenderar alla att investera i.

Indexet följer de 500 största företagen i USA, vilket historiskt sett har visat sig generera lukrativa avkastningar. Detta index rekommenderas av många välrenommerade investerare som den självklara valet, oavsett ens preferenser.

Årlig kostnad (APR): 0,3 %

KÖP VANGUARD S&P 500 HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

iShares Core MSCI World ETF

image 24

Detta index lämpar sig adekvat för en investerare som siktar mot att sprida sina investeringar på en global basis. iShares Core MSCI World ETF är en indexfond som investerar i 23 olika utvecklade länder, där fokus ligger på den långsiktiga tillväxten. Denna indexfond lämpar sig som en adekvat val för din del om du har en stark tro på att världens största bolag går mot en positiv framtid.

Årlig kostnad (APR): 0,2 %

KÖP ISHARES CORE MSCI WORLD HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

iShares Core Dividend Growth ETF

image 25

iShares Core Dividend Growth ETF är en otroligt spännande och billig indexfond där du som investerare i första hand exponeras mot amerikanska bolag vilka även visat sig vara lukrativa när det kommer till utdelningsaktier.

Här återinvesteras alla utdelningar som ett led i att öka det finansiella kapitalet och därigenom avkastningen, där indexet i fråga senaste 5 åren haft en årlig avkastning på 15,40%. Det ska även tilläggas att iShares Core Dividend Growth ETF är haft den lägsta APR av alla indexfonder vilka återfinns på denna lista.

Årlig kostnad (APR): 0,08 %

KÖP ISHARES CORE MSCI WORLD HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Skatt och indexfonder

När det kommer till indexfonder så kan man beskattas på två olika sätt, det vill säga, huruvida man investerar i en ETF eller aktiefond. Härnäst så kommer vi att redogöra för båda dessa för att du enklare ska kunna få en överblick och uppfattning om hur du ska förhålla dig till det hela.

Beskattning av investeringar i ETF

Om du väljer att investera i en ETF så kommer du att beskattas på den avkastning som du genererat, även om du för den delen inte har sålt av din ETF.

För att förse dig med ett konkret exempel så antar vi att du köp en ETF för 1 000 kr, där den efter 1 år stigit till 2 000 kr. Du kommer då att beskattas för de 1 000 kr som ETF:en stigit i värde där det hela baseras på den räntesats som avser kapitalinkomster.

Om du dock går med förlust vid investeringar i en ETF så kan du istället välja att göra avdrag för kapitalet som du gått miste om.

Beskattning av investeringar i rena index

Om indexfonden innehåller mer än 50 % aktier, så kommer du att beskattas enligt ordinarie skattetabell, där du vid en avkastning på de första 55 300 SEK beskattas med 27 % och allt därefter med 42 %.

Hos eToro så kan du hämta ut underlag för din skattedeklaration så att du på ett enkelt sätt kan tillhandahålla information som efterfrågas av Skatteverket. Du kan också även välja att läsa mer om investeringar i index i form av vår utförliga DAX-index  guide.

KÖP INDEXFONDER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Vanliga frågor

Vad är en indexfond?

En indexfond är en portfölj av aktier som matchar ett marknadsindex. 
En av de största indexfonderna i form av S&P 500 innehåller de 500 största amerikanska företagen på marknaden för närvarande. En indexfond är passivt förvaltad och har därför låga årliga kostnader, vilket ger en ökad avkastning på investeringen. Du kan beskåda vår lista över de olika indexfonderna på denna sida.

Hur fungerar indexfonder och beskattning?

Det hela beror på huruvida du väljer att investera i en indexfond som har mer än 50% investerat i aktier. Du kommer då att beskattas enligt realisationsprincipen, något som innebär att du måste betala skatt årligen på din orealiserade avkastning. Med andra ord så måste du betala skatt oavsett om du har sålt av din indexfond eller ej.

Varför investera i en indexfond?

För många investerare är det lätt att komma igång med att investera i en indexfond, då det hela är ytterst passivt samtidigt som du inte behöver lägga tid på att välja ut specifika aktier. Det hela innebär att du får en bred investeringsportfölj som fördelas adekvat över många olika bolag. Förutom det så kommer du även att bli påförd ganska låga avgifter för handeln. Det hela innebär i slutändan att det blir mer kvar av den potentiella avkastningen.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad