Bitcoin Kurs i Realtid (BTC/SEK) & Pris Diagram

bitcoin
bitcoin

Bitcoin (BTC)

Price
747,472.79

Se Bitcoin kurshistorik och följ utvecklingen här! Världens största kryptovaluta, mätt i marknadsvärde, har växt med tiotusentals procent sedan lanseringen 2009. Bara under det senaste året har Bitcoin-priset stigit nära 300 %. Trots sin astronomiska tillväxt är det ett objekt med hög volatilitet. Därmed är det otroligt viktigt att hålla sig uppdaterad om prisutvecklingen om man ska lyckas med investeringen.

KÖP BITCOIN HÄR Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.

Varför köpa Bitcoin?

KÖP BITCOIN HÄR Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.
  • Världens största kryptovaluta med ett marknadsvärde på $850 miljarder dollar.
  • Bitcoins växelkurser har stigit nära 300% det senaste året. Sedan 2013 (8 år sedan) så har BTC gått upp med hela 66 000%!
  • Kryptot är mycket volatil, vilket erbjuder möjligheter till högre vinster på kort sikt. Speciellt spekulanter och handlare kan dra fördel av de frekventa prisfluktuationerna.
  • Det spekuleras i om Bitcoin kommer uppleva en ny uppstigning, liknande den i början av 2021.

Du kan enkelt köpa kryptons flaggskepp på en handelsplattform. Det finns många att välja på, men våra utvalda favoriter är Coinbase, Capital.com och Avanza . Här får du förmånliga handelsavgifter, och inte minst tydliga verktyg för analys. Börja handla idag!

Bitcoin växelkursdiagram – Hur har BTC-priset utvecklats?

Att följa prisutvecklingen är oerhört viktigt om man ska lyckas med investeringen. Priset är mycket volatilt, vilket innebär frekventa och kraftiga fluktuationer, och inom korta tidsperioder. Har du överblick över utvecklingen har du lättare att säkra vinster och samtidigt minska risken för förluster.

Bitcoin historia – vad orsakar prisförändringarna egentligen?

Vid lanseringen under 2009 så kostande en Bitcoin mindre än en dollar, medan det i skrivande stund har ett pris på $45 000 dollar per mynt! Detta är något som du redan förstått en tillväxt utöver det vanliga! Trots ligger Bitcoin markant nere från de ”högsta toppnoteringarna” vilka upplevdes i april 2021. Bitcoin handlades då för så mycket som $64 000 dollar!

Så vad är det som orsakar de markerade prisförändringarna, och varför fluktuerar det så mycket i värde?

Det enkla svaret är att Bitcoin, precis som nästan alla andra kryptovalutor, styrs av utbudet och efterfrågan. Utbudet definierar antalet tillgängliga Bitcoin, medan efterfrågan definierar antalet intressenter. Så, hur många mynt finns det och hur många önskar köpa Bitcoin?

Ju färre mynt på marknaden och ju fler intressenter, desto högre blir priset. På samma sätt kommer ett större utbud och en lägre efterfrågan att leda till ett lägre pris.

Anledningen till att Bitcoin är så mycket högre prissatt än till exempel Dogecoin , även om efterfrågan på Doge kan vara högre, är just att Bitcoin har ett lägre utbud. Det finns totalt 21 miljoner BTC-mynt tillgängliga, varav Doge å andra sidan har ett nästan obegränsat utbud. Det gör att konkurrensen om att förvärva Doge är betydligt mindre, vilket i sin tur innebär ett lägre pris per mynt.

Det är alltså främst utbud och efterfrågan som avgör priset – men vad påverkar utbud och efterfrågan ? Det är flera faktorer som spelar in här, men efterfrågan påverkas av mediabevakning, kändisars åsikter, sociala forum och den allmänna publiciteten, det vill säga kryptons rykte. Erbjudandet styrs enkelt och enkelt av antalet mynt och Bitcoin-brytning.

Dessa faktorer påverkar Bitcoin-kurserna:

  • Utbud och efterfrågan: Utbud och efterfrågan är själva katalysatorn, dvs det som avgör om priset kommer att stiga eller falla. Om efterfrågan är hög kommer priset att stiga, men om efterfrågan är låg kommer priset att falla. Samtidigt ska erbjudandet (antal mynt) beaktas. Ett krypto med en stor mängd mynt i omfång (ex: Dogecoin) kommer med största sannolikhet ej att uppleva ett lika högt pris per mynt som Bitcoin, där erbjudandet är lågt.
  • Mediebevakning/rykte: Det finns flera exempel på hur mediabevakning, rykte, åsikter från auktoriteter och sociala forum påverkat efterfrågan och därmed priset hos kryptovaluta. Bitcoin upplevde sin bästa tillväxt någonsin i början av 2021 som ett resultat av Teslas nyheter om att godkänna betalning med Bitcoin vid köpet av deras elbilar. Bitcoin höjdes till skyarna (med rätta) som framtidens betalningsmetod, vilket fick efterfrågan att skjuta i höjden. På samma sätt fick en negativ publicitet (Teslas totala vändning av att godkänna Bitcoins, Kinas förbud mot mining, osäkerhet relaterad till kryptons strömförbrukning) att efterfrågan och priserna rasade strax därefter. De senaste veckorna har Bitcoin stigit i värde återigen och nu spekuleras det i en ny färd mot stjärnorna, då det går rykten om att även Amazon kommer att sålla sig till skaran av de giganter som accepterar Bitcoin i form av betalning för sina onlinetjänster.
  • Bitcoin Mining/Antal mynt: Bitcoin har som redan nämnts begränsat utbudet till 21 miljoner mynt, varav 18 miljoner av dessa mynt cirkulerar på marknaden. Detta är en viktig orsak till det höga priset per mynt. Med ett större erbjudande kommer priset att sjunka, medan med ett lägre erbjudande kommer priset att öka. Eftersom de återstående mynten bryts kan du förvänta dig att priset per mynt sjunker något, till följd av ett högre utbud. Mining är en process för att verifiera transaktioner, och detta görs genom att lösa omfattande uppgifter. Personerna som löser dessa uppgifter belönas med ett visst antal Bitcoins.

Det är viktigt att förstå att de faktorer som nämns ovan är nära relaterade. Du vet att i perioder med adekvat bevakning i media, sociala forum och liknande kommer efterfrågan att stiga vilket i sin tur får priset att stiga. På samma sätt vet du att negativ publicitet, som Kinas förbud mot gruvdrift, kommer att leda till fallande efterfrågan och därmed lägre priser.

Bitcoin kurs

Bitcoin prisprognos – Är BTC en adekvat investering?

Eftersom priset styrs av instabila faktorer som utbud och efterfrågan, samt publicitet och rykte, är det en ganska krävande uppgift att sätta en adekvat prisprognos. Faktorerna gör det dock relativt enkelt att förutsäga kortsiktiga prisrörelser. I perioder med mycket publicitet och särskilt positiv publicitet så kan du förvänta dig en stark pristillväxt. Om trenden är negativ så kan du dock förvänta dig ett prisfall i stället.

Således anses Bitcoin vara en bra investering bland alla de investerare vilka önskar dra fördel av frekventa prisrörelser för att uppnå högre vinster på kort sikt. Att spekulera på detta sätt anses naturligtvis utgöra en högre risk och är därför inte reserverat för personer med låg risktolerans.

Bitcoin kan dock också fungera idealt som en långsiktig investering. Bara under det senaste året så har BTC-priset ökat med närmare 300 %, medan det har vuxit sig över 66 000 % på åtta år, en tillväxt så pass över att du skulle ha varit miljonär, om du valt att endast investera 2 000 kronor.

Dessutom finns det starka indikationer på att priset kommer att växa sig ytterligare inom en snar framtid. I skrivande stund så ligger priset på $45 000 dollar per mynt, vilket har stigit rejält sedan mitten av juli. Då låg priset på runt $30 000 dollar. Anledningen till den starka optimismen är att det går rykten om att Bitcoin kommer att godkännas av Amazons onlinetjänster, där Tesla återigen överväger Bitcoins som betalning för sina elbilar.

Läs vår artikel om att köpa Bitcoin.

Sammanfattning – Ska jag investera i Bitcoin?

Bitcoin är marknadens i särklass största kryptovaluta, med ett marknadsvärde på vansinniga $853 miljoner dollar. Det finns flera auktoriteter som tror att den kommer att fortsätta stiga, oavsett dess redan vilda tillväxt. Det finns en särskild spänning kring Tesla och Amazon, som enligt uppgift överväger Bitcoin som en adekvat form betalning.

Skulle de välja att nyttja den digitala valutan så kommer värdet garanterat att explodera.
Även om det hela bådar gott där framtiden ser ganska ljus ut så måste man ändå komma ihåg att investeringar i Bitcoin kommer med höga risker. Historiska avkastningar utgör inga garanter för att kunna generera adekvat vinster.

Som investerar så är risken lika stor att förlora pengar som att generera adekvat vinster.
Om du ska investera är det därför viktigt att inte spendera mer än du har råd att förlora. Kom ihåg även att alltid hålla dig uppdaterad gällande den rådande kursutvecklingen. Du kommer då lättare kunna säkra vinster och förhindra eventuella förluster.

KÖP BITCOIN HÄR Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.

Vanliga frågor

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en decentraliserad digital valuta. Det innebär att den inte ägs, kontrolleras eller övervakas av en central myndighet.

Vad är Bitcoin värt?

I skrivande stund är Bitcoin värt $60 000. Priset förändras hela tiden.

Hur köper man Bitcoin?

Välj en handelsplattform. Skapa en profil, gör en insättning och börja investera!

Är Bitcoin en god investering?

Bitcoin har sett en vild tillväxt på tiotusentals procent de senaste åren. Dessutom spekuleras det nu i om Amazon och Tesla kommer att acceptera valutan som betalning. Om det händer kommer värdet per mynt att explodera! Kom bara ihåg att investeringar innebär en viss risk.

Ska jag köpa Bitcoin?

Det beror på dina preferenser, men det råder ingen tvekan om att det är en potentiellt spännande investering. Om åtta år ligger Bitcoin-växelkursen över 66 000 % och det finns flera indikationer på ytterligare tillväxt i framtiden.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad