Köp Cardano: Den totala 2024 guiden

Lär dig hur du köper Cardano (ADA) genom att läsa den här artikeln! Det finns gott om plattformar där du kan köpa ADA, men vi hjälper dig att hitta den bästa kryptobörsen. Inte nog med det, vi förklarar också vad Cardano är och varför detta kan vara en spännande investering.

Kort sagt använder ADA kryptot en ”proof-of-stake”-konsensusmodell som är mindre energikrävande och mer tidseffektiv än ”proof-of-work”-konsensus för bland annat Bitcoin. Detta har lett till stor optimism och Cardano anses av många vara den mest revolutionerande och framgångsrika blockkedjan på länge.

Det är därför inte konstigt att mynten har en tillväxt helt utan motstycke. På ett år ligger Cardanos värde ökat med över 2000 procent medan det sedan lanseringen 2017 har vuxit med nästan 10 000%!

KÖP CARDANO HÄR Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.

Varför ska du köpa Cardano?

 • Cardano rankas som en av de största kryptovalutorna i världen och har ett marknadsvärde på hela $68 miljarder dollar.
 • Cardanos växelkurs har stigit flera tusen procent sedan lanseringen 2017. Bara sedan förra året har priset växt med 2000 %.
 • Cardano är ganska flyktigt. Spekulanter kan dra nytta av detta för att göra vinst på kort sikt.
 • Trots sin enorma tillväxt finns det flera experter som ser en fortfarande stor uppsida. Detta beror på Cardanos spännande teknik.
KÖP CARDANO HÄR Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.

Var kan jag köpa ADA?

Idag erbjuder de flesta handelsplattformar köp och försäljning av Cardano. Just därför så kan du välja bland ett brett utbud av aktörer. Om du fårar oss vilken du ska välja så rekommenderar vi Coinbase alla dagar i veckan! Hos Coinbase så handlar du utan courtage där även ”spreaden” är låg.

Dessutom kan du dra nytta av ett antal innovativa verktyg och funktioner. Andra bra plattformar där du kan välja att förvärva ADA från utgörs av Capital och SaxoTraderGo.

KÖP CARDANO HÄR Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.

Köp Cardano – steg för steg

Att komma igång med din investering är relativt enkelt och tar inte mycket tid i anspråk, speciellt om du väljer att följa den här guiden steg för steg. Allt du behöver göra är att:

 • Hitta en handelsplattform
 • Skapa konto
 • Börja investera

Nästa steg beskriver vad som är viktigt att tänka på när man väljer en plattform att investera hos. Som vi redan nämnt så rekommenderar vi Coinbase, vilket är just därför som Coinbase används som exempel i vår steg-för-steg-guide.

Steg 1 – Välj handelsplattform

Valet av handelsplattform är extremt viktig och bör tas på högsta allvar. Ditt val kommer faktiskt att påverka din framtida avkastning. Till exempel kommer plattformar med dyra avgifter så småningom att äta upp vinsterna, medan ett snävt urval gör det svårare att diversifiera portföljen.

Viktigast av allt är dock att plattformen är säker. Det hela säkerställer att pengarna förblir säkra utan att du behöver ligga sömlös under nätterna. Vidare så finns det ett antal andra faktorer vilka du bör beskåda innan du fattar ett rättmätigt beslut, vilka utgörs av följande:

 • Säkerhet: Viktigast av allt, se till att den plattform du väljer är säker. Först när handelsplattformen är reglerad och licensierad kan du med säkerhet veta att den är helt säker.
 • Kostnader: Kostnader såsom courtage, distribution, insättningar, uttag etc. är elementära att titta på. Ju mindre du betalar i avgift, desto mer har kommer du att ha kvar i from av vinster.
 • Användarvänlighet: Bedöm din erfarenhetsnivå och välj plattform därefter. Flera av dagens plattformar är i själva verket reserverade för aktiva handlare med lång erfarenhet. En viktig anledning till att Coinbase är vår favorit är för att det är en plattform anpassad för alla.
 • Urval: Ett större urval gör det lättare att diversifiera portföljen. Detta är ett bra och smart sätt att sprida risker.
 • Socialt nätverk: Ett socialt nätverk är ett bra ställe att dela innehåll och erfarenheter med varandra. Det är också ett bra ställe att lära av andra, och särskilt proffsen. Till exempel är Coinbase världens största sociala handelsplattform med miljontals aktiva användare.
 • Verktyg och andra funktioner: Leta efter funktioner som ”stop-loss”, ”take-profit”, ”Copytrading” och förstås analysverktyg. Detta för att hjälpa dig generera vinster samtidigt som du minskar risken för kännbara förluster.

Anledningen till att Coinbase är vår favorit är just på grund av ovan nämnda faktorer. Det är en prisvärd plattform som är väldigt säker samtidigt som aktören erbjuder ett imponerande utbud av investeringsmöjligheter, verktyg och funktioner.

Steg 2 – Skapa ett konto

När du har valt din föredragna plattform så behöver du först börja med att besöka webbplatsen i fråga och registrera dig som användare. Du börjar självfallet med att skapa ett konto. Som redan nämnts så är denna guide baserad helt på handelsplattformen Coinbase.

Besök webbplatsen och klicka på ”Gå med nu”

coinbase 1

Klicka på ”Gå med nu” för att komma till sidan där du fyller i dina uppgifter. När du har gjort detta kommer du att motta ett e-postmeddelande från Coinbase som du måste bekräfta. När detta är gjort så behöver du sätta in medel på ditt Coinbase konto. Du kan välja att göra så antingen via ett bankkort eller PayPal – minsta insättning är $50 – till skillnad från $500 om du väljer att göra en banköverföring.

Du måste också svara på del investeringsrelaterade frågor, samt verifiera dig genom att bekräfta ditt ID. Detta görs antingen med pass eller annat ID-kort. Anledningen till att du måste lämna ”känslig information” är för att alla reglerade handelsplattformar har så kallade KYC-procedurer. Det här är rutiner som ska skydda dig som användare, samt förhindra olagliga aktiviteter så som penningtvätt och dylikt.

Steg 3 – Köp Cardano

För att köpa ADA kan du antingen söka efter kryptot genom att nyttja sökfältet, eller bläddra i kategorin ”Krypto” för att ta del av hela sortimentet.

Det enklaste och snabbaste sättet är dock att söka i sökfältet.

Sök efter ”ADA” och klicka på sökresultatet

Genom att klicka på sökresultatet kommer du till en sida där du hittar mer information om Cardano. Du hittar bland annat en graf över Cardanos utveckling, aktuella Cardano-växelkurser och handelsvolym.

Om du är redo att köpa, klicka på den blå knappen som säger ”Handla”.

coinbase

Du kommer då till köpsidan. Här väljer du det belopp du vill köpa för eller antalet mynt du vill köpa.

När du är klar så klickar du på ”Öppna affär”. Har du kommit så här långt så vet du vid det här laget hur man handlar med Cardano.

Vad är Cardano?

Cardano är en kryptovaluta utvecklad och lanserad av Charles Hoskinson 2017. Cardano fungerar som en öppen källkod, eller blockkedja-plattform, med målet att stödja förändringar hos ” företag, innovatörer och visionärer” att producera positiva och globala förändringar.

Det hela är ett protokoll som försöker omfördela makten och skapa ett mer transparent och rättvist samhälle. Man ämnar uppnå det hela genom att erbjuda ett system där användare kan överföra digitala medel helt decentraliserat, alltså utan inblandning av extern tredje part.

Cardano-nätverket möjliggör dessutom konstruktion av egna decentraliserade applikationer. Detta beror på att nätverket har även förmågan att implementera så kallade ”smarta kontrakt”. Eftersom Cardano kan använda både ”smarta kontrakt” och utföra decentraliserade transaktioner anses det vara en naturlig kombination av Ethereum och Bitcoin.

Ethereum är det första protokollet som nyttjade smarta kontrakt, vilket möjliggjorde konstruktionen av decentraliserade applikationer, medan Bitcoin är det första som erbjuder decentraliserad överföring av digitala medel. Cardano kategoriseras därför som en tredje generationens blockkedja, just för att den kombinerar det bästa från Bitcoin och Ethereum.

ADA-krypto, dvs Cardanos mynt, används för att inverka på alla föreslagna ändringar av blockkedjan.

Cardano logo

Vad gör Cardano så unikt?

Cardano beskrivs av många som en av de mest framgångsrika och revolutionerande på marknaden. Detta av flera skäl, men först och främst för att det möjliggör både konstruktion av decentraliserade applikationer och möjligheten till decentraliserade transaktioner.

Där Bitcoin endast kan hantera digitala betalningar, lyckas Cardano även använda smarta kontrakt. Cardano är med andra ord så mycket mer än att bara behandla digitala betalningar. Cardano är också den största blockkedjan som har lyckats implementera en ”Proof-of-Stake” konsensusmekanism. Både Bitcoin och Ethereum använder ”Proof-of-Work”, vilket är mer tid- och energikrävande än ”Pos”-konsensus.

Den kanske största kritiken som riktats mot Bitcoin är just att det kräver för mycket energi. Detta är en fråga som Cardano verkar ha löst, vilket har lett till stor optimism. Ethereum kommer visserligen också att uppgraderas till PoS (Proo-of-Stake), men detta är en övergång som kommer att ske successivt.

Cardano vs Ethereum

Hoskinson, grundaren av Cardano, är också en av grundarna av Ethereum. Därför är dessa protokoll väldigt lika i sin natur där mycket av Cardanos idéer hämtats in från Ethereum.

Det som skiljer Cardano och Ethereum däremot är att det förstnämnda använder en tvåskiktsstruktur. Det första lagret, ”CSL”, är den del av nätverket som kör transaktioner och betalningar, medan det andra lagret, ”CCL”, är designat för att köra smarta kontrakt och bygga decentraliserade appar.

Denna tvåskiktsstruktur gör det också lättare att implementera nya kodändringar, uppdateringar och nätverksförbättringar, mer känd som ”soft forks”.

Cardano vs. Ethereum

Är ADA-krypto en bra investering?

Cardano-priset har stigit vansinnigt mycket de senaste åren. Sedan lanseringen har priset legat runt 10 000 % medan det senaste året har vuxit med 2 000 %. Hittills har det funnits bra med pengar att tjäna på Cardano-investeringar samtidigt som det är också fler som tror på starkt fokus i framtiden. Detta trots att krypton sedan länge etablerat sig som en av de största på marknaden.

Anledningen till den höga optimismen är Cardanos teknologi. Som tidigare specificerats är detta den största blockkedjan som har lyckats med en ”Pos”-konsensusmekanism. ”Proof-of-Stake” är inte bara mer tidseffektiv än ”Proof-of-Work”, utan också betydligt mindre energikrävande.

Bitcoin, världens största kryptovaluta, har upplevt ett enormt motstånd just på grund av hög strömförbrukning. Det kallas bland annat för ”miljögris” och som ”ohållbart”. Eftersom Cardano har löst detta problem på många sätt spekuleras det i om Cardano är ”framtidens kryptovaluta”.

Ändå är det viktigt att förstå att detta är en högriskinvestering. Här har och kommer priset att fluktuera kraftigt och frekvent. En fördel med detta är dock att det möjliggör vinster på kort sikt. Särskilt handlare och spekulanter kan dra fördel av prisfluktuationer.

Fördelar med Cardano kryptovaluta

 • Den är för närvarande rankad som den fjärde största krypton mätt i marknadsvärde, en position den har haft länge.
 • Den har haft en vansinnig tillväxt på flera tusen procent de senaste åren.
 • Det är den största blockkedjan som lyckats implementera en ”Pos”-konsensusmekanism. Pos är både mer tidseffektiv och mindre energikrävande än Pow.
 • Cardano möjliggör både konstruktion av decentraliserade applikationer och decentraliserade transaktioner av digitala fonder.

Nacdelar med Cardano kryptovaluta

 • Cardano-priset är mycket flyktigt. Hög volatilitet innebär högre risk.
 • Cardanopriserna påverkas främst av utbud och efterfrågan – vilket är ganska instabila faktorer. Här kan priset falla snabbt och brutalt.

Cardano-utveckling – Så här har priset förändrats

Cardanos utveckling har inte precis gått obemärkt förbi. Priset har som sagt varit upp flera tusen procent sedan 2017.

Vid lanseringen kostade ett mynt runt $0,2 dollar, men det tog inte lång tid innan det slog rekord och passerade dollarstrecket. Kryptovalutakraschen i början av 2018 fick dock växelkursen ner igen och under perioden 2018 och fram till början av 2021 var växelkursen aldrig över en dollar.

Först i månadsskiftet februari/mars 2021 passerade krypton $1 dollar igen, en tillväxt som bara fortsatte och fortsatte. I början av september nådde Cardano den bästa noteringen någonsin med ett pris på $3,09 dollar. Detta följer av den förväntade uppdateringen på Cardano-nätverket.

I dag så ligger priset nere en del i jämförelse med den högsta toppnoteringen på $2,3, dock så ska man komma ihåg att den ändå ligger på 2000 % i jämförelse med samma tid från föregående år.

För att lära dig mer och se Cardano-kursens livegraf.

Sammanfattning – Vem bör investera i Cardano Ada?

Alla som tror på teknik och framtida tillväxt kan använda Cardano som en långsiktig investering eller som ett sätt att diversifiera sin kryptoportfölj. Det finns flera anledningar till att detta kan beskrivas som en ”bra investering”.

Cardano har länge etablerat sig som en av de största på marknaden, med ett betydande marknadsvärde på $68 miljarder dollar. Dessutom använder man en teknik som är kompatibel med smarta kontrakt och som samtidigt kan hantera decentraliserade transaktioner.

Det kanske viktigaste av allt är att Proof-of-Stake-mekanismen (PoS) Cardano använder är både mer skalbar och hållbar än den mycket kritiserade Proof-of-Work-mekanismen (PoW.

Även handlare och spekulanter kan tycka att detta är en spännande investering på grund av hög volatilitet. Det som däremot talar emot att investera är att det anses vara en hög risk. Om du har en något lägre risktolerans är Cardano, eller kryptovaluta i allmänhet, förmodligen ej den bästa investeringen för dig.

KÖP CARDANO HÄR Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.

Vanliga frågor

Vad är Cardano?

Cardano är en proof-of-stake (PoS) konsensusplattform som möjliggör decentraliserade transaktioner och utveckling av decentraliserade applikationer. Målet är att skapa ett mer rättvist och mer transparent samhälle..

Var kan jag köpa Cardano?

Du kan köpa Cardano ADA på de flesta handelsplattformar. Vi rekommenderar dock Coinbase. Här betalar du ingen provision samtidgit som du kan välja att nyttja flera fördelaktiga verktyg.

Hur köper jag Cardano?

Du måste först skapa ett konto på en handelsplattform. Vi rekommenderar Coinbase. Sedan måste du verifiera och göra en insättning. Efter detta kan du påbörja investeringen.

Finns det en Cardano-plånbok?

Det finns flera kryptoplånböcker som är kompatibla med Cardanos kryptovaluta.

Vad är Cardano-kursens värde?

För tillfället är värdet runt $2,3.

Ska jag köpa Cardano?

Det beror först och främst på din risktolerans. På grund av hög volatilitet anses det vara en investering med hög risk. Cardano kan dock peka på en bortom tillväxt på flera tusen procent de senaste åren, förutom att dess teknik beskrivits som revolutionerande och unik.

Är Cardano en bra investering?

Cardano har visat sig vara en mycket bra investering med tanke på att tillväxten är flera tusen procent. Dessutom kan i synnerhet handlare dra fördel av den höga volatiliteten för att uppnå vinster på kort sikt. Dessutom finns det flera indikatorer på framtida tillväxt, som att de använder en konsensusmekanism som är mindre energikrävande än Bitcoins.

Kan ja väölja att ”mina” Cardano?

Nej, du kan inte ”mina” Cardano. Detta beror på PoS-konsensusmekanismen som Cardano använder.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad