Köpa aktier: Nybörjarguide till att köpa aktier [Apr 2024]

Vill du lära dig hur man handlar aktier, samt hur man hanterar risker i samband med att köpa och sälja aktier? Då är den här artikeln något för dig.

I den här artikeln kommer du lära dig strategier som är bra att veta för att komma i gång och lyckas med investeringar i aktier.

Att investera i aktier har visat sig vara ett mycket bra val om man vill att sina pengar ska växa och inte förlora värde genom inflation. Att ha sina sparpengar på ett bankkonto är i de flesta fall ett dåligt val, då räntan man tjänar oftast ligger under inflationen och pengarna på så vis förlorar värde under tiden dom ligger där. Här kommer du även få råd till hur du investerar smart.

Köp aktier på eToro Ditt kapital är utsatt för risk.

Så här köper du aktier

Att köpa aktier är inte så komplicerat som många tänker. Genom att följa dessa tre steg kommer du enkelt i gång med att köpa aktier.

  1. Hitta en handelsplattform så du känner dig säker med att handla aktier på.
  2. Registrera dig och gör en insättning.
  3. Hitta företag du vill investera i och köp aktier i det företaget.

Så enkelt är det att köpa aktier. Den handelsplattform vi rekommenderar är eToro. Här kan man köpa och sälja aktier utan att betala något courtage. Läs vidare för mer information.

Längre ner i artikeln kommer vi gå in i detalj på hur du genomför handel och vad som är viktigt att ha koll på man ska inte köpa aktier innan man har läst på om företagen och att följa media och aktieforum blint är sällan en bra idé.

Köp aktier på eToro Ditt kapital är utsatt för risk.

Vars kan man köpa aktier?

Det finns många olika handelsplattformar som man han använda till att köpa aktier. Vilken man väljer kan ha stor påverkan på din avkastning.

Här är våra rekommenderade plattformar baserat på erkännande, urval, utmärkelser och funktioner.

 eToro – en väldigt populär handelsplattform både bland svenska och internationella investerare. Här kan man investera i över 1000 aktier utan att betala något courtage.

SaxoTraderGo – Handelsplattformen som är bäst när det kommer till tekniskanalysverktyg.

Plus500 – Har ett stort urval av EFT-er. Passar bra till investerare som vill handla i produkter med utväxling.

Nordnet – Nordens största handelsplattform. Bra för investerare som planerar att handla i nordiska aktier.

Avanza – Väldigt populär handelsplattform i Sverige. Erbjuder gratis handel upp till 50,000 SEK.

Bankens handelsplattform – Man kan även bruka sin egen bank. Till exempel Swedbank eller Handelsbanken. Nackdelarna med det är att det ofta är ganska dyrt samt brukar vara ett begränsat utbud av aktier.

Det allra viktigaste vid val utav plattform är att den är säker och följer dom nödvändiga regleringarna. Det kan du vara säker på om du väljer en av dom ovan nämna plattformarna.

Något annat som är viktigt att tänka på när du väljer är avgifterna som plattformen tar när du köper och säljer aktier, så kallat courtage. Det kan ha en stor inverkan på din vinst. Eftersom om en plattform tar en hög courtage kan du riskera att stora delar av eller att hela din vinst blir uppäten av avgifter.

Köpa aktier – steg for steg

Att investera i aktier har visat sig vara ett bra sätt för att få sina pengar att växa. Ett vanligt sparkonto ger idag en ränta som är nära noll. Det betyder att man nästan inte tjänar något på att ha pengarna på sitt sparkonto. Och om man även räknar med inflationen så går man till och med back på att låta pengarna ligga på ett sparkonto.

På senare tid har fler valt att flytta sina pengar från sparkonton för att i stället spara i aktiekonton. Från 1984 – 2020 har OMXS30 haft en genomsnittlig årsavkastning på 12,99% per år. Så hade du investerat 100,000kr år 1984 hade du nu haft över 7 miljoner koronor att ta ut.

Dock så är historisk avkastning ingen garanti för framtida resultat, man kan dock ändå förvänta sig en bättre avkastning på aktiemarknaden än från ett sparkonto sett över några års tid. Vilka aktier man väljer kommer också avgöra risken för vinster/förluster.

Nedan vill vi lära dig hur du kommer i gång med att investera i aktier, steg for steg. På så sätt kommer du enkelt komma i gång med att köpa aktier.

Steg 1 – Välj handelsplattform

Det första du måste göra är att välja en handelsplattform som du kommer använda till at köpa och sälja aktier på. Det bästa alternativet är att använda sig utav en nätmäklare. Det är både billigare, enklare och mer effektivt än att investera genom en aktiemäklare. Samtidigt kommer du ha bättre kontroll över dina pengar och kan enkelt köpa och sälja aktier när det passar dig.

Vi på aktieskola har testat många olika nätmäklare och jämfört dom med varandra. En bra plattform måste uppfylla många kriterier. Bland annat dessa:

Urval av aktier.

Låga priser för att köpa och sälja aktier.

Att plattformen är användarvänlig och enkel att navigera.

Har verktyg för tekniskanalys.

Social plattform för att lära sig mer om aktiehandel.

Utifrån dom här kriterierna, och många fler, kan vi rekommendera eToro. Genom eToro kan du köpa och sälja aktier utan att betala något courtage. Dessutom får du information om dom olika bolagen för att kunna bedöma om du vill investera i en aktie eller inte.

eToro har även över 1000 investeringsobjekt. På så vis är man inte begränsad när det kommer till företag att investera i. Plattformen är väldigt användarvänlig och enkel att navigera runt.

Steg 2 – Öppna ett konto

I den här guiden kommer vi ha eToro som utgångspunkt eftersom vi tycker att den plattformen är den bästa att handla aktier på.

Det andra steget i processen är att öppna ett konto. Det kan du enkelt göra på deras hemsida genom att trycka på den här länken.

Web capture 14 10 2021 145051 www.etoro .com

Tryck på Gå med nu för att komma till sidan vars du fyller i dina uppgifter. När du gjort det kommer du få ett epostmeddelande från eToro som du måste verifiera ditt konto med. Efter du har gjort detta kan du sätta in pengar på ditt konto. Vid användning av PayPal är minsta insättningen på 50 dollar, Medan banköverförningar har en minimumgräns på 500 dollar.

Du måste även svara på investeringsrelaterade frågor, samt bekräfta din identitet med ditt pass eller annat giltigt Id-kort. Man måste genomgå det så kallade KYC (know your costumer). Det görs för att skydda dig som användare samt att det är ett medel för att förhindra penningtvätt och andra finansiella brott och är ett krav hos alla reglerade plattformar.

Steg 3 – Hitta aktier som du vill investera i

Nu när du har registrerat ett konto och gjort din första insättning så är det nu dags att hitta aktier du vill investera i. Klicka på handelsmarknader i menyn på vänster sida och filtrera fram marknaderna du är intresserad att investera i. Under kan du se listan när man filtrerat fram Stockholmsbörsen.

Web capture 24 10 2021 20125 www.etoro .com

En populär aktie är svenska Embracer Group som har ökat med över 1700% sedan 2017 och många har tjänat bra på att investera i Embracer.

Under kan du se hur du kan investera i Embracer, men du kan använda samma metod om du vill investera i andra företag så som SKF eller Apple för att nämna några.

Web capture 24 10 2021 2022 www.etoro .com

Som du ser på bilden så söker du på Embracer i sökrutan. När du sedan klickar på loggan blir du förd vidare till företagets sida, så att du kan läsa mer om deras finansiella data och deras kurshistorik. Samt att du kan se vad andra investerare säger om företagen.

Steg 4 – Köp aktien

När du gått igenom dom föregående stegen så kommer du till det sista, att köpa aktien. När du är inne på sidan för den aktien du vill köpa kommer du se en blå knapp som det står handla på. När du trycker på den blir du förd vidare till köpsidan.

Web capture 24 10 2021 20252 www.etoro .com

Du väljer enkelt hur mycket du vill köpa för och trycker sedan på öppna affär. I exemplet under kan du se hur det ser ut när man köper aktier i Embracer för 500 dollar som motsvarar ungefär 4300 SEK. Man bör aldrig handla aktier för mer än man har råd att förlora samt att man ska köpa aktier i flera företag för att på så sätt sprida sina pengar och då sänka risken man tar.

Web capture 24 10 2021 2047 www.etoro .com

Efter att du har gjort det här så kan du kalla dig själv för en investerare i Embracer, och vara en del av företaget. Det innebär att du band annat kan rösta på företaget stämma.

Kom ihåg att tidigare resultat inte avgör framtida avkastning. Embracer är en typisk tillväxtaktie, vilket innebär att den prissätts baserat på framtida resultat och att aktien är mer volatil, det vill säga den svänger mer i aktiekursen än marknaden i allmänhet. Du har då en större möjlighet till att få en bättre avkastning, men det finns också en större risk att förlora en del av ditt investeringsbelopp. Därför kan det vara klokt att ha en portfölj som består av både stabila aktier som SKF eller Handelsbanken, och av tillväxtaktier som har potential att stiga kraftigt.

Nu vet du hur du kommer i gång med att investera i aktier men läs vidare för att lära dig mer.

Vad betyder det att äga en aktie?

När du köper en aktie blir du en delägare i det bolag som du har investerat i. detta ger dig bland annat rösträtt på bolagsstämman. Din avkastning blir beroende på hur bolaget presterar på aktiemarknaden. Om du väljer att investera i Industriföretaget Sandvik betyder det att du äger en liten del av bolaget och om aktiekursen stiger så får du en positiv avkastning på din investering.

Om Sandviks aktiekurs skulle stiga från 225kr till 250kr per aktie så skulle det resultera i en avkastning på lite över 11% och utöver det så delar Sandvik ut pengar till aktieägarna. Det innebär att du som aktieägare får ta del utav Sandviks vinster genom att bara äga aktien.

Sedan 2017 har aktien ökat med 114% med utdelningar inräknat, det innebär att den genomsnittliga avkastningen för Sandvik har varit 22,8% per år sedan starten av 2017. Det är en väldigt bra avkastning och stora industriföretag passar väldigt bra in i en långsiktig investeringsportfölj. Det finns många bolag på börsen som delat ut pengar till sina aktieägare och det är känd strategi att investera i utdelningsaktier.

Varför ska man köpa aktier?

Att investera i aktier har visat sig vara ett historiskt bra sätt att investera sina pengar och få dom att växa. Från år 1984 till år 2020 har OMXS30 haft en genomsnittlig årsavkastning på 12,99% per år. Så hade du investerat 100,000kr år 1984 hade du nu haft över 7 miljoner koronor att ta ut nu.

Som en långsiktig investerare kan du förvänta dig en avkastning på 5 – 10% per år. Att investera i aktier har visat sig vara bland dom bästa investeringarna man kan göra. Den enda andra investeringen man kan göra som kan mäta sig med att investera i aktier är att köpa fastigheter. Skillnaden är att du kan investera i aktier för en bråkdel av vad en fastighet skulle kosta, och på så vis inte behöver ta några lån som annars kanske hade behövts, och därför blir risken med aktier mycket mindre än att investera i fastigheter.

Det finns många olika typer av investerare, det kan till exempel vara kort- eller långsiktig investerare. Om du är en kortsiktig investerare så investerar du med målet att ta hem vinster under en kort period. Då används tekniskanalys för att hitta bästa lägena för att köpa och sälja aktierna och man kollar uteslutande på svängningar i aktiekursen. Att handla kortsiktigt innebär mycket högre risker, men det kan även gå högre vinster för en duktig investerare.

Den som är en långsiktig investerare har inte samma fokus på dom dagliga svängningarna av aktiekursen utan förlitar sig på fundamentalanalys för att hitta lågt prissatta aktier. Att vara en långsiktig investerare är det bästa valet för dom allra flesta då det är extremt svårt att tjäna pengar som en kortsiktig investerare. Även Warren Buffet, som är den mest kända investeraren i världen, investerar med ett långsiktigt perspektiv. Att ha en diversifierad portfölj är även väldigt viktigt för att minimera riskerna med sina investeringar. Man bör hålla ungefär 20 – 25 olika aktier för att kunna uppnå en väl diversifierad portfölj och aktierna i den bör innefatta många olika sektorer och marknader.

Ett exempel på varför investeringar i aktier är en bra idé.

Som du har läst ovan så har aktier varit en bra investering under de senaste åren. Här är ett exempel på hur din avkastning hade kunnat se ut om du hade investerat 100,000 kr i 5 olika bolag under dom 5 senaste åren.

Sandvik från 2016–2021 = 179%

SKF från 2016–2021 = 57%

Embracer Group 2016–2021 = 683%

Microsoft från 2016–2021 = 300%

SAS från 2016–2021 = -73%

Hade du köpt dom har 5 populära aktierna redan 2016 och haft dom fram tills idag hade du fått en avkastning på 230% även fast SAS aktien har tappat mer är 70% av sitt värde. Hade du satt 100,000 kr in i dessa aktier hade du haft 330,000 kr nu. Hade du i stället investerat alla pengar i SAS så hade du bara haft kvar 27,000 kr.

Det visat på hur viktigt det är att sprida sina pengar över många aktier för att minimera risken för att en eller flera aktier skulle tappa i värde. Diversifiering fungerar bäst när aktierna i portföljen har så låg korrelation som möjligt, vilket betyder att dom rör sig oberoende till varandra, och därför är olika sektorer och regioner är viktigt när man bygger sin portfölj.

För att kunna tjäna mycket pengar är det viktigt att börja investera tidigt. På det viset kan man ackumulera mycket pengar över tid, och pengarna kan då växa till en betydlig summa. Över tid kommer du också få avkastning på avkastning vilket accelererar takten pengarna växer på.

Hur lyckas man med att handla aktier?

Att köpa aktier utan att ha en klar strategi kan vara en dålig idé. Här är några tips på vad du bör tänka på när du köper dina aktier.

Ha en bra strategi för dina köp – Ta dig tid till att läsa på om bolaget du funderar på att investera i. Ett klassiskt nybörjar misstag är att man snabbt investerar i ett bolag efter att ha läst något på ett aktieforum eller hört något i media. Undvik det här misstaget genom att göra din egen analys utav företaget. Hur ser framtidsutsikterna ut för det här bolaget? Kommer bolagets tjänster/produkter öka eller fortsätta vara attraktiva i framtiden?

Ha en plan för hur länge du tänker vara investerad i bolaget – Om du tänker vara kortsiktigt eller långsiktigt investerad i bolaget är upp till dig. Det viktigaste är att du har en klar plan för hur länge du har tänkt hålla aktierna du har köpt redan innan du har investerat i bolaget. Om din plan är att vara investerad i flera år så kan du vara lugn även om aktien skulle hamna något i minus.

Sprid din risk över flera sektorer och regioner – Som nämnt tidigare så bör du inte lägga alla ägg i samma korg. Det är alltid klokt att ha en väl balanserad portfölj med exponering till många olika sektorer och regioner med både tillväxt aktier och defensiva aktier.

Hitta en nätmäklare som har låg eller inget courtage – Ett köpa aktier genom en mäklare med höga avgifter kan kosta dig dyrt i längden. Det kan resultera att stora delar av din vinst blir upp äten utav avgifterna. Hos eToro kan du handla aktier helt utan att betala något courtage.

Så här kan en väl diversifierad portfölj se ut.

Som en investerare är det viktigt att minska risken för stora tapp. Det gör du genom att bygga en väl diversifierad portfölj. Det betyder att du sprider din risk över många olika bolag, sektorer och regioner.

Om du bara investerar i ett bolag tar du en stor risk och hela din investering hänger på att just det bolaget kommer att prestera bra. Att bara investera i en sektor innefattar också en hög risk då dom ofta har en hör korrelation, vilket betyder att dom ofta faller och stiger vid samma tidpunkt.

Här är ett exempel på hur en diversifierad portfölj kan se ut:

25% i internationella aktier

25% i stora utdelnings aktier

25% i tillväxt aktier med stor potential

25% i aktier inom förnybar energi

Det kan även vara en bra idé att ha en del av kapitalet löst ifall det skulle komma en bra investeringsmöjlighet eller att du skulle behöva pengar till något akut som uppstår. Det här även visat sig att kryptovalutor som Bitcoin har en bra inverkan på risken i en portfölj om man håller det i en väldigt liten del så som 1–2% av den totala portföljen.

Västkustinvesteraren.se har listat 34 olika sätt du kan investera pengar bortsett från aktier. 

HANDLA AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Aktietips 2024: aktier som kan ge god avkastning

Det finns väldigt många aktier att välja mellan. Ett bra tips ät att kolla på bolag som du har bra koll på redan nu. Det gör det både enklare och mer intressant att läsa på om bolaget.

När vi kommer med aktietips så vill vi att du funderar över dina köp utifrån din riskvillighet, dina mål och din strategi.

Aktierna som nämns här är baserat på bra finansiella prestationer och goda framtidsutsikter. Listan är en blandning av stora bolag och tillväxt aktier.

Här är aktierna som kan ge en bra avkastning och bara en del av en bra portfölj.

Netflix

Netflix är världsledande på streamingmarknaden och visar inga tecken på att sakta ner. Dundersuccén med den koreanska serien squid game har dragit in en stor mängd prenumeranter och hjälp Netflix att säkra sin plats uppe på streaming tronen.

Vid den senaste rapporten krossade dom även analytikernas förväntningar genom att rapportera 3,19 dollar vinst per aktie jämfört med estimaten som låg runt 2,56 dollar per aktie. Netflix lyckades även slå estimaten på betalande användare vars estimatet låg på 212.9 miljoner medan det rapporterade var 213.6 miljoner betalande användare.

Netflix fortsätter investera stort i nya titlar för att locka användare till deras plattform och för att hålla dom andra giganterna som Disney och HBO på ett säkert avstånd.

Handelsbanken

136933 Handelsbanken

Handelsbanken är Stockholmsbörsens äldsta företag och bildades 1871. Idag är Handelsbanken en utav världens starkaste banker. Handelsbankens senaste rapport visade på en stark tillväxt på hela 26% jämfört med föregående år. Bankens VD kallar det för bästa kvartalet i bankens historia.

Handelsbanken fortsätter med att arbeta hårt med kostnadsreducerande åtgärder för att fortsatt leverera bra resultat och kommer att sälja verksamheterna i Danmark och Finland på grund av för dålig lönsamhet.

Coinbase

coinbase

Coinbase kan vara en väldigt intressant aktie för dom som vill ha exponering till en av dom snabbast växande industrierna någonsin, kryptovalutor. Coinbase har sedan deras debut på börsen handlats något ner men har en spännande framtid. Aktien har legat nere kring 220 dollar per aktie som lägst men har på senare tid hittat ett momentum uppåt. Coinbase siktar på att bli den största börsen när det kommer till kryptovalutor och dom har fått mycket uppmärksamhet i media.

Coinbase är en tillväxt aktie med rätt hög risk men potentialen är enorm med många institutionella investerare som använder deras plattform och dom har visat på en bra vinst och tillväxt vid senaste rapporten.

Unity

unity

Unity är en spelmotor som hjälper utvecklare med utvecklingen av spel till olika platformar så som bland annat Android, iOS och PC. Gaming är en branch som har vuxit mycket dom senaste åren och inte visar några tecken på att sakta in i det närmaste taget. Unity är en av världens största spelmotorer och visar på ett bra momentum när det kommer till tillväxt.

Unity är även starkt positionerade när det kommer till framtiden med VR/AR applikationer samt att dom har användning områden när det kommer till tv/film samt industriella applikationer.

SKF

skf logo

SKF är en av världens ledande tillverkare utav lager men erbjuder även andra industri relaterade tjänster så som konditions övervakning och smörjnings lösningar. SKF är starkt positionerade på marknaden och levererade en bra rapport som visade på en ökad försäljning över alla marknader.

Det finns dock vissa orosmoln när det kommer till osäkerhet kring den nuvarande situationen med leveransproblem som är orsakad av co-vid pandemin. Men efterfrågan ser fortsatt ut att bli stark och en 10% tillväxt är förväntad från SKF:s sida.

Skatt på aktier

I likhet med andra investeringar så måste du skatta på dina vinster du får av aktierna. Skatten på vinsten ligger generellt på 30% men om försäljningen ger en kapital förlust får du göra avdrag med 70% av förlusten. När man handlar igenom en ISK så sköts skatten av sig självt men då blir skatten en del av det totala kapitalet du har investerat och är oberoende av om du går med vinst eller förlust.

På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om skatter och hur dom räknas ut.

Tips till att lära sig mer om aktier

Vill du aktivt investera i aktier är det en bra idé att fortsätta lära sig mer on investeringar. Genom att aktivt söka efter mer kunskap kommer du kunna lära dig göra investeringar utifrån bra analyser och det kommer göra dig till en duktig investerare över tid.

Böcker att läsa:

Det finns många bra ställen att få information från. Här är några böcker om aktier vi kan rekommendera.

The intelligent investor av Benjamin Graham

Börspsykologi: så blir du en bättre investerare av Cristoffer Andersson

The little book of value investing av Christopher H. Browne

Finansnyheter:

Nyheter angående bolagen du har investerat i kan ha stor påverkning av aktiekursen. Det är därför bra att hålla koll på medierna så man vet vad som händer. Det är mer viktigt för en kortsiktig investerare men är även viktigt för långsiktiga.

Här kan du läsa om finansnyheter:

Omni ekonomi

Financial times

The wall street journal

Bloomberg

Köp aktier på eToro Ditt kapital är utsatt för risk.

Vanliga frågor

Vad är aktier?

En aktie är en del utav ett börsnoterat bolag. När du köper en aktie så köper du en liten del utav ett företag. Din avkastning är beroende av bolagets prestation på aktiemarknaden.

Vars kan man köpa aktier?

Det är rekommenderat att köpa aktier hos en nätmäklare. Vi rekommenderar eToro som vår handelsplattform. Här kan du köpa och sälj utan att betala något courtage.

Hur kommer man i gång med att handla i aktier?

Först måste du öppna ett konto hos en handelsplattform. Efter det så gör du en insättning. Och till slut så väljer du dom bolag som du vill investera i.

Hur tjänar man pengar på aktier?

För att tjäna pengar på en aktie måste du sälja aktien till ett högre pris än vad du köpte den för. Aktiemarknaden har visat sig vara en väldigt bra plats att spara sina pengar på.

Vad är det minsta man kan köpa aktier för?

Det finns inget minsta belopp för att handla aktier. Du kan köpa för 500 kronor eller mindre beroende på vilken aktie du vill köpa.

Måste man betala skatt på vinsterna?

Ja, i Sverige måste du betala skatt på dina aktievinster. På Skatteverkets hemsida finns det mer information om hur aktier beskattas i Sverige.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad