Svenska aktier: se våra favoriter för 2024

Det finns många intressanta svenska bolag att välja emellan och här kommer vi lista några av våra favoriter och varför just dessa kan vara intressanta att ha i portföljen under 2024 och vidare. Svenska aktiemarknaden har gått starkt under senaste åren och det finns väldigt många starka bolag från Sverige och många av de är världsledande inom deras sektor.

I den här artikeln har vi skrivit om några intressanta aktiecase samt hur du kan komma i gång med din aktiehandel.

Den mäklaren vi rekommenderar för handel av svenska aktier är eToro. Hos eToro kan du handla aktier helt fritt från courtage och de har även en väldigt lättanvänd plattform att handla aktier och andra investeringsprodukter på.

KÖP AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

3 bästa svenska akterna 2024

SSAB – SSAB är världsledande inom fossilfri stålproduktion och var det första företaget i världen att lyckas producera stål på ett miljövänligt sätt. 2026 förväntar SSAB kunna erbjuda fossilfritt stål på marknaden.

Embracer – Embracer är ett svensktspelföretag som har vuxit väldigt fort under senare år. Aktiekursen har varit något lidande på grund av uppskjutna spelsläpp men de är planerade att släppas under 2024

SKF – SKF är ett av världens främsta företag inom olika typer av lager men de är verksamma inom många andra områden så som tätningar, tillståndsövervakning och test- och mätutrustning med mera.

Längre ner kan du läsa mer om företagen och varför vi här på aktieskola gillar just dessa bolag.

KÖP AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Köpguide: Hur du köper svenska aktier

När du handlar svenska aktier finns det mycket man bör tänka på och just valet av plattform är en av dem. Just att välja rätt plattform kan hjälpa mycket när det kommer till att maximera vinster genom att betala så lite som möjligt i avgifter. Vi här på aktieskola rekommenderar eToro där du kan handla aktier helt utan courtage samtidigt som de har ett stort utbud av aktier att välja mellan.

Steg 1 – Välj handelsplattform

Det första du måste göra är att välja en handelsplattform som du kommer använda till att köpa och sälja aktier på. Det bästa alternativet är att använda sig utav en nätmäklare. Det är både billigare, enklare och mer effektivt än att investera genom en aktiemäklare. Samtidigt kommer du ha bättre kontroll över dina pengar och kan enkelt köpa och sälja aktier när det passar dig.

Vi på aktieskola har testat många olika nätmäklare och jämfört dom med varandra. En bra plattform måste uppfylla många kriterier. Bland annat dessa:

Urval av aktier.

Låga priser för att köpa och sälja aktier.

Att plattformen är användarvänlig och enkel att navigera.

Har verktyg för tekniskanalys.

Social plattform för att lära sig mer om aktiehandel.

Utifrån dessa kriterier, och många fler, kan vi rekommendera eToro. Genom eToro kan du köpa och sälja aktier utan att betala något courtage. Dessutom får du information om dom olika bolagen för att kunna bedöma om du vill investera i en aktie eller inte.

eToro har även över 1000 investeringsobjekt. På så vis är man inte begränsad när det kommer till företag att investera i. Plattformen är även väldigt användarvänlig och enkel att navigera runt.

Steg 2 – Öppna ett konto

I den här guiden kommer vi ha eToro som utgångspunkt eftersom det är den plattformen vi tycker är allra bäst för aktiehandel.

eToro hemsida

Det andra steget i processen är att öppna ett konto. Tryck på Gå med nu för att komma till sidan vars du fyller i dina uppgifter. När du gjort det kommer du få ett epostmeddelande från eToro som du måste verifiera ditt konto med. Efter du har gjort detta kan du sätta in pengar på ditt konto. Vid användning av PayPal är minsta insättningen på 50 dollar, Medan banköverförningar har en minimumgräns på 500 dollar.

Du måste även svara på investeringsrelaterade frågor, samt bekräfta din identitet med ditt pass eller annat giltigt Id-kort. Man måste genomgå det så kallade KYC (know your costumer). Det görs för att skydda dig som användare samt att det är ett medel för att förhindra penningtvätt och andra finansiella brott och är ett krav hos alla reglerade plattformar.

Steg 3 – Hitta aktier som du vill investera i

Nu när du har registrerat ett konto och gjort din första insättning så är det nu dags att hitta aktier du vill investera i. Klicka på ”Upptäck”  i menyn på vänster sida och sedan ”Aktier” för att filtrera fram marknaderna du är intresserad att investera i. Under kan du se listan när man filtrerat fram Stockholmsbörsen.

aktier stockholmsbörsen

En populär aktie är svenska Embracer Group som har ökat med över 1700% sedan 2017 och många har tjänat bra på att investera i Embracer.

sök embracer

Nedan kan du se hur du kan investera i Embracer, men du kan använda samma metod om du vill investera i andra företag så som SKF eller SSAB för att nämna några.

Som du ser på bilden så söker du på Embracer i sökrutan. När du sedan klickar på loggan blir du förd vidare till företagets sida, så att du kan läsa mer om deras finansiella data och deras kurshistorik. Samt att du kan se vad andra investerare säger om företagen.

KÖP AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Steg 4 – Köp aktien

När du gått igenom dom föregående stegen så kommer du till det sista, att köpa aktien. När du är inne på sidan för den aktien du vill köpa kommer du se en blå knapp som det står handla på. När du trycker på den blir du förd vidare till köpsidan.

embracer sida

Du väljer enkelt hur mycket du vill köpa för och trycker sedan på öppna affär. I exemplet under kan du se hur det ser ut när man köper aktier i Embracer för 500 dollar som motsvarar ungefär 4300 SEK. Man bör aldrig handla aktier för mer än man har råd att förlora samt att man ska köpa aktier i flera företag för att på så sätt sprida sina pengar och då sänka risken man tar.

köpruta embracer

Efter att du har gjort det här så kan du kalla dig själv för en investerare i Embracer, och vara en del av företaget. Det innebär att du band annat kan rösta på företaget stämma.

Kom ihåg att tidigare resultat inte avgör framtida avkastning. Embracer är en typisk tillväxtaktie, vilket innebär att den prissätts baserat på framtida resultat och att aktien är mer volatil, det vill säga den svänger mer i aktiekursen än marknaden i allmänhet. Du har då en större möjlighet till att få en bättre avkastning, men det finns också en större risk att förlora en del av ditt investeringsbelopp. Därför kan det vara klokt att ha en portfölj som består av både stabila aktier, som SKF eller SSAB, och av tillväxtaktier som har potential att stiga kraftigt.

Svenska aktierekommendationer: Bra svenska aktier 2024

Det kan vara svårt i början av sin investeringskarriär att hitta bra svenska aktier att investera i. Stockholmsbörsen har ett stortutbud av kvalitativa bolag som man kan investera i och nedan har vi sammanställt en lista över några av aktierna vi är mest förhoppningsfulla över.

SSAB

SSAB logo

SSAB är en stor producent av stål och leder omställningen till fossilfritt stål. Just nu har SSAB enbart en pilotanläggning för fossilfritt stål i drift men testerna har varit väldigt lyckade och de har redan lyckats framställa fossilfri järnsvamp. Bygget av en fullstor produktionsanläggning planeras och väntas vara i drift tills 2026.

SSAB har även ekonomiskt gått väldigt bra på senare tid med höga stålpriser vilket resulterade i att 2021 vart det bästa i SSAB:s historia med rekordresultat för samtliga divisioner. För första kvartalet 2024 väntas efterfrågan fortsätta vara god osäkerhet förknippad med brist på komponenter samt flaskhalsar i logistikkedjorna. Över lag så förväntas leveranserna bli högre och priserna stabila.

KÖP SSAB AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Embracer

Embracer logo

Embracer är riktigt stora inom spel och har vuxit väldigt snabbt senaste åren. De är även en storfavorit hos många småsparare i Sverige och har nyligen gjort många nya förvärv som förväntas öka vinsterna hos Embracer. Förvärv än just en del av Embracers grundläggande strategi och kommer fortsätta vara det även i framtiden.

Embracer fortsätter att visa fina siffror med god tillväxt i sina kvartalsrapporter och förväntar sig att dubbla sitt EBIT fram till 2023/24. De har även 25 så kallade AAA spel som förväntas att släppas fram tills mars 2026 inklusive 2, Saints row samt en ej utannonserad men förväntad titel, som har blivit försenade till 2024/23.

KÖP EMBRACER AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

SKF

SKF logo

SKF är en av världens främsta tillverkare av många olika typer av lager men är verksamma inom många andra områden. SKF har tillverkning på över 100 olika platser i världen samt egna försäljningsbolag i 70 länder som servar kunder i hela världen. SKF:s huvudprodukt är lager av olika typer men har också vuxit sig starka inom tätningar, tekniskt stöd, underhållsservice, tillståndsövervakning och utbildning.

SKF har fortsatt att visa bra siffror även fast de har sett vissa svårigheter med ökande priser, leveranssvårigheter dock så har efterfrågan, speciellt från industrier, fortsatt vara väldigt stark. SKF har fortsatt visa på den stark ökning av omsättning vars de ligger något över deras interna mål på 5%

KÖP SKF AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Vanliga frågor

Hur hittar jag bra svenska aktier?

Det beror på vilken strategi och risktålighet du har. Aktierna nämnda i artikeln är intressanta aktier.

Vilka svenska aktier betalat utdelning?

Många av de stora svenska bolagen betalar utdelning. Både SKF och SSAB från ovan delar ut utdelning.

Varför köpa svenska aktier?

Det finns många stora kvalitetsbolag i Sverige som passar de flesta portföljer. Sverige har även ett bra företagsklimat för små innovativa bolag som kan ge väldigt hög avkastning.

Hur vet jag om det är en bra svensk aktie jag köper?

Genom att göra en noggrann analys av bolaget för att ge dig en bild om deras fortsatta utveckling.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad