Aktier för nybörjare (juli 2024) Hur man investerar i aktier

Aktier för nybörjare kan verka överväldigande för många. Vi kommer därför i denna guide att hjälpa dig hitta din första aktie och lära dig mer om hur du väljer den rätta aktiestrategin för just dina behov.

Om du aldrig har investerat tidigare så rekommenderar vi att du läser igenom hela artikeln så att du slipper göra en massa nybörjarmisstag och får den bästa möjliga starten när det kommer till att investera i aktier.

Vi lär dig allt om hur du köper din första aktie, samt hur du kommer igång med att investera i aktier för nybörjare.

INVESTERA I AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Aktier för nybörjare – 5 enkla steg för att investera i aktier

  • Steg 1 – Välj den handelsplattform med lägsta  de avgifterna  och courtage. Vi rekommenderar eToro med 0 SEK i courtage och avgift.
  • Steg 2 – Skapa ditt konto genom att knappa in den information som efterfrågas
  • Steg 3 – Överför pengar till ditt handelskonto. Du kan göra det antingen med kreditkort, banköverföring eller Paypal. (Minsta insättning ligger på 50 USD)
  • Steg 4 – Sök efter den önskade finansiella tillgången i sökrutan.
  • Steg 5 – Välj önskat belopp och klicka nu på ”Handla” – Du har nu investerat i din första aktie!
INVESTERA I AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Bästa handelsplattformen för att handla aktier för nybörjare 2024

Det råder ingen tvekan om att handel med aktier har kommit att bli otroligt populär de senaste åren, och om du vill komma igång med att köpa aktier för nybörjare, så råder det ingen tvekan om att det kan vara ganska enkelt att komma igång, förutsatt att du hittar rätt handelsplattform vill säga.

Tidigare investerade du via din bank där du fysiskt gick ner till bankrådgivaren och fick en aktieinsättning. Men idag så kan du hitta handelsplattformar som är både billigare och lättare att handla aktier genom, då du i de flesta fall kan få billigare courtage på plattformarna.

Dessa plattformar står som de bästa när det kommer till investeringar för nybörjare 2024

  1. eToro – En av de mest populära handelsplattformarna – Köp dina aktier med 0% courtage
  2. Avanza – Populär aktieplattform med massor av svenskaaktier
  3. Skilling – Handelsplattform för speciellt CFD-handel för daytraders

Ovanstående investeringshandelsplattformar utgör några av de mest populära handelsplattformarna när det kommer till att investera i aktier för nybörjare. Vi rekmmenderar eToro för alla aktienybörjare, eftersom det både är en användarvänlig handelsplattform för att investera i aktier genom, samtidigt som den kommer med 0% i courtage.

Handelsguide för nybörjare när det kommer till aktiehandel

För att göra din första aktiehandel för nybörjare så måste du först köpa din första aktie. Med eToro-plattformen såkan du komma igång med aktiehandel för endast 300 SEK, något som erbjuder de allra flesta möjligheten att komma igång med att investera i aktier för nybörjare. I den här artikeln så kommer vi att lära dig hur du skapar ett handelskonto samtidigt som vi visar dig hur du investerar i din första aktie.

Den här guiden hjälper dig med aktier för nybörjare.

1. Så här skapar du ett eToro-handelskonto

Att investera i aktier på eToro-plattformen är otroligt enkelt. Vi rekommenderar att du investerar i aktier idag genom att följa vår steg-för-steg-guide nedan. För att göra det ännu enklare att skapa ett handelskonto hos plattformen i fråga så har de gett dig möjligheten att registrear dig med både ditt Facebook- eller Google-konto. Detta gör registreringsprocessen hos eToro otroligt enkelt och användarvänligt.

När du förflyttat dig till eToro så behöver du klicka på ” Registrera dig nu ” som i skärmdumpen nedan.

eToro

Sedan så behöver du ange den efterfrågade informationen och slutföra det hela

Vi rekommenderar att du verifierar ditt eToro handelskonto så fort den skapats, men du kan även genomföra det hela senare om du vill komma igång med aktiehandeln direkt.

Nästa sak du behöver göra nu är att överföra pengar till ditt eToro-handelskonto.

eToro

2. Sätt in pengar på ditt konto

Nu har ditt eToro-konto skapats och du kan nu handla aktier för nybörjare.

Så fort du är redo att investera i aktier, då kan du ganska enkelt och säkert komma igång.

Du behöver börja med att först logga in på ditt eTor-konto och sedan klicka på ” Sätt in pengar ” Oavsett om du för närvarande gör det fråndin mobiltelefon eller dator så kommer användagränssnittet att se identisk ut, vilket gör det enkelt att nyttja plattformen i fråga.

Välj nu helt enkelt vilken betalningsmetod du önskar använda dig av. Här kan du välja om du vill göra en överföring med kreditkort, Paypal eller via en banköverföring.

När du har överfört dina pengar så kan du äntligen börja investera i aktier.

Sätt in pengar på ditt eToro konto

3.Investera i din första aktie

Vi ska härnäst visa dig hur du åstadkommer din första aktieaffär. Det hela är ytterst enklet om du väljer att använda dig av handelsplattformen eToro, som för övrigt är just den handelsplattform som vi rekommenderar till alla våra handlare. Själva processen är dock likvärdig för alla andra plattformar vilka vi täcker i den här guiden.

Nedan så kan du beskåda att vi önskar investera i Facebook-aktie.

Köp aktie

När du har klickat på aktien som du vill önskar förvärva så behöver du bara klicka på ”Handla”.

Oavsett vilka aktier du vill investera i så kan du alltid beskåda nyckeltal, diagram, statistik med mera.

Du är nu redo att investera i aktien som du har valt. Allt du behöver göra är att välja antingen hur mycket pengar som du vill köpa aktier för eller antalet aktier som du vill köpa.

Köpa aktie

Om du inte har överfört pengar till ditt handelskonto ännu, vänligen klicka på ”Sätt in pengar”. När du har gjort det kommer det att stå ”Ange order” och när du slutligen klickat på denna knappa så kommer du att äga dina Facebook-andelar.

Investera i aktier för nybörjare – Välj din aktiestrategi

Så fort du önskar göra investeringar i aktier så måste du hitta rätt aktiestrategi för just din del. Det finns flera olika strategier att ta del av vilka lämpar sig när du önskar förvärva din första aktie någonsin.

Vissa föredrar att handla med utdelningsaktier, med andra kommer välja att investera i defensiva aktier, samtidigt som vissa investerare föredrar de mer riskfyllda investeringarna.

Investering i utdelningsaktier

Många företag erbjuder utdelning till sina aktieägare, vilket innebär att du som investerare får ta del av den årliga utdelningen. Många investerares preferensaktier är i själva verket så kallade utdelningsaktier, eftersom de på så sätt kan återinvestera utdelningen eller ta ut pengarna för konsumtion.

Investeringar i defensiva aktier

En defensiv aktie är en aktie som inte är lika påverkad av de ekonomiska svängningarna som många andra aktier tenderar aqtt vara. Det är mindre fluktuatativ och kommer således också med mindre risk. Några av dessa aktier utgörs av exempelvis aktier från Coca Cola, där bolaget säljer sina produkter oavsett om det är kris eller ej, eftersom folkmassan ändå önskar svalka sig med läsk.

Investera i värdeaktier

Värdeaktier är också ett sätt för nybörjare att investera i aktier, där man väljer bolag som har ett marknadsvärde som är mindre än vad bolaget faktiskt är värt. Detta är dock för de få nybörjare inom aktieinvesteringar, eftersom det kräver lite insikt i bolagen.

Copytrading – Kopiera professionella investerare

Ett av de snabbast växande koncepten inom investeringar är copytrading. Copytrading är ett koncept där du som investerare kan kopiera andra professionella investerare, och på så sätt följa alla deras affärer med din egen portfölj. Så när investeraren du kopierar handlar med en aktie, så kommer den aktien också att handlas med om den finns i din portfölj vill säga.

eToro erbjuder Copytrading där du kan komma igång med det hela för så lite som $200, något som många handlare har intresse av. Du kan läsa mer om Copytrading här.

Aktier och skatt

När du investerar i aktier så ska du betala skatt på din avkastning samtidigt som du även kan dra av potentiella förluster i din skattedeklarqation. Handlar du aktier på traditionellt sätt, där du investerar i en aktie, och sedan säljer av den när den har ökat i värde, så kommer du att beskattas enligt realisationsprincipen, där du av de första 56 500 DKK i avkastning på dina aktier med 27 % i skatt. Allt över 56 500 DKK beskattas med 42 % i skatt.

På en handelsplattform som eToro kan du extrahera en årsredovisning med din avkastning så att du enkelt kan redovisa den till skatt en gång om året.

Aktiehandel för nybörjare – Aktieoptioner

Det finns otroligt många aktier där ute och det råder ingen tvekan om att det kan vara svårt att välja rätt aktier för nybörjare då det kan verka lite förvirrande. Därför har vi gjort en liten lista över några aktieoptioner som du kan överväga att utforska vidare.

Vi ger inga rekommendationer för specifika aktier, men aktierna nedan är några av de mest omsatta och kan därför också vara intressanta för dig att undersöka vidare. Läs vår artikel om aktietips.

Tesla aktier

Tesla har varit en av de mest omsatta aktierna i flera år. Tesla är några av de ledande elbilarna på marknaden, och när fler och fler länder börjar gå över till mer grön energi så kommer elbilar att bli en stor del av framtiden. Tesla är ett otroligt intressant företag med revolutionerande bilar, vilket också har gjort det till en otroligt populär aktie.

Novo Nordisk aktier

Novo Nordisk är ett av de största bolagen i Danmark och det råder ingen tvekan om att de har varit en av de mest omsatta aktierna under många år, där man för övrigt fortfarande ingår i OMXC25-indexet som en av de mest omsatta aktierna i Sverige.

Shopify-andelar

Shopify är en plattform där du kan bygga din egen webbshop. Man är en av de största aktörerna i branschen där de även mäktat med att även bli Amazons föredragna integration så att intressenter kan välja att sälja av sina produkter från sin webshop och direkt på Amazon via självaintegrationen. Shopify-aktier är därför också otroligt populära bland investerare och eftersom framtiden enligt de flestas tycke är ljus för onlinehandel så finns det också, enligt många experters bedömning, en ljus framtid för ett företag som Shopify.

Läs vår artikel om aktie app.

KÖP SHOPIFY-AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Vanliga frågor

Vad är en aktie?

När du köper en aktie så köper du praktiskt taget en liten del av företaget. 
Det innebär att när du köper en andel i ett visst bolag så blir du delägare i bolaget.

Hur lär man sig om aktier om man är nybörjare?

Det finns många böcker när det kmmer till att investera i aktier, men vi har också skapat den här guiden för aktier för nybörjare så att du kan lära dig hur du investerar i aktier för nybörjare i den här artikeln

Hur mycket ska jag åtminstone investera i aktier som börjar?

Det är olika från handelsplattform till handelsplattform, men på eToro kan du handla aktier för upp till 300 SEK.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad