Aktietips 2024 : Se våra bästa tips

När du investerar i aktier finns det otaliga aktier att välja mellan. Som investerare är det viktigt att hitta aktier som har goda förutsättningar att stiga.

I den här artikeln kan du läsa mer om de aktier vilka vi anser kan lämpa sig som en adekvat form av investering, både på kort och lång sikt. Alla aktier som nämns i den här artikeln har potential till positiv avkastning.

Om du redan vet vilka aktier du vill investera i så rekommenderar vi eToro-plattformen. Här kan du köpa och sälja aktier utan att betala något courtage.

KÖP AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Aktierekommendationer för februari 2024

 • Skistar – Bolaget påvisar en stark tillväxt där aktien stärks ytterligare från medelklassens (fyllda) semesterbudget samt det faktum att man i princip har monopol på den svenska fjällen.
 • Electrolux – Den värsta stormen kring stål- och plastproduktion verkar vara över vilket innebär att lägre priser på råvaror med lägre kostnader kommer bidra till ett högre aktievärde.
 • Sandvik – Avknoppningen från SMT nalkas där det hela kommer innebära att nyckeltalen visar sig vara betydligt bättre med ett högre aktievärde i slutändan.
KÖP AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Adekvata aktietips 2024 : Så här investerar du

Historiskt sett har investeringar på aktiemarknaden erbjudit en god avkastning, särskilt i jämförelse med att ha pengarna liggandes på banken. Därför kan det vara smart att lägga sina sparpengar på börsen i stället för att låta de samla digitalt utrymme på en server i bankens källare!

Sedan 1982 och fram till 2020 har huvudindexet på Stockholmsbörsen erbjudit en genomsnittlig avkastning på 11,5 %. Denna uppgång gäller inte bara för den svenska börsen, utan även för den USA baserade S&P 500, som erbjuder en årlig avkastning på ännu högre nivåer.

Även om detta är en avkastning som ligger en bit över vad du kan förvänta dig så kan du förvänta dig en årlig avkastning någonstans mellan 5 – 8%. Det är en stor skillnad i jämförelse med banken där räntan (i bästa fall) ligger på runt 1-2%.

Med tiden kommer du dock att kunna beskåda stora skillnader i din investerade kapital
Vill du börja investera i aktier redan idag? Då har vi gjort det enkelt för dig. Du kan komma i gång inom några minuter genom att följa vår 4 enkla steg, vilka för övrigt beskrivs detaljerat härnäst:

Steg 1 – Välj adekvat handelsplattform

Först och främst så måste du välja en plattform att köpa och sälja aktier från. Vi rekommenderar att du väljer en nätmäklare, eftersom detta är både billigare och mer effektivt än att använda sig av en aktiemäklare.

Där får du också större kontroll över dina pengar, samtidigt som enkelt kan både köpa och sälja själv dina tillgångar när det passar dig.

När du ska välja nätmäklare så finns det några faktorer som är viktiga att lägga märke till. Aktieskolan har gjort jobbet åt dig genom att testa flera plattformar där vi utvärderat dessa med hjälp av faktorer så som:

 • Urvalet av aktier
 • Pris för köp och försäljning av aktier
 • Hur enkelt det är att använda plattformen
 • Teknisk analys
 • Ytterligare möjligheter till lärande

I skrivande stund så kan du välja bland många olika nätmäklare. Du måste dock vara införstådd med det faktum att beroende på vilken nätmäklare som du väljer kan få stora konsekvenser för din avkastning. Speciellt eftersom kostnaden för att köpa och sälja en aktie varierar mycket (mäklaravgift).

Baserat på våra tester så rekommenderar vi eToro-plattformen alla dagar i veckan. Här blir du ej påförd några avgifter för varken när du köper eller säljer av aktieinnehavet för den delen. Plattformen erbjuder även ett extremt stort utbud av aktier. På så sätt så begränsar du ej dig själv när det kommer till investeringsmöjligheterna.

Plattformen är också mycket användarvänlig samtidigt som den även är extremt lätt att navigera runt. eToro tillhandahåller adekvat information om de bolag som återfinns på plattformen till dig som investerare, samtidigt som du även kan genomföra en gedigen teknisk analys om så önskas vill säga.

Steg 2 – Skapa ett konto

Det andra steget i processen är att skapa ett konto hos den nätmäklare som du vill använda. I denna steg-för-steg-guide kommer vi dessutom att börja med eToro, eftersom det är vår föredragna plattform. Om du väljer att skapa ett konto hos eToro kan du göra detta på deras webbplats genom att klicka på denna länk.

Skapa ett konto på eToro.

Längst upp till höger på sidan ser du en grön knapp som säger ”Gå med nu”. När du trycker på knappen i fråga så omdirigeras till sidan där du fyller i din personliga information. Du kommer då att motta ett e-postmeddelande från eToro som du måste bekräfta. Nästa steg är att sätta in pengar att handla med. Minsta insättning är $50 via ett bankkort eller PayPal samt $500 via en traditionell banköverföring.

Steg 3 – Hitta aktien du vill investera i

När du har skapat ett konto hos en nätmäklare och satt in en insättning är det dags att hitta aktien du vill investera i. Börja med att loggai n på ditt konto och lokaliserar sökfältet som för närvarade återfinns på toppen av startsidan.

En aktie som gått väldigt bra de senaste åren, har bra produkter och höga rörelseintäkter är teknikbolaget Apple. Vi väljer Apple som utgångspunkt i detta exempel, men du kan följa exakt samma metodik om du vill investera i en annan aktie.

Sök efter en aktie på eToro.

Sök på ”Apple”, precis som vi gör på bilden ovan. När du får fram logotypen så behöver du klicka på den varav du omdirigeras till sektionen för bolaget i fråga. Här kan du läsa mer om företaget, se deras kurshistorik, deras prestationer de senaste åren och vad andra eToro-användare tycker om Apple.

Det rekommenderas att du investerar i en aktie som du är bekant med sedan tidigare. Under 2019 använde över 45 % av världens befolkning en Apple-produkt. I länder med goda ekonomier, så som Sverige, så är antalet användare ännu större. Just därför så råder det ingen tvekan om att många Apple säljer högkvalitativa produkter som många känner till.

Steg 4 – Köp aktien

Det sista steget i processen är att slutföra köpet. När du har satt in pengar på ditt konto och hittat aktien du vill investera i så är du redo för det hela!

När du har tryckt på aktien du vill investera i så kommer du att kunna beskåda blå knapp med titeln ”Handla”. Klicka på denna knapp för att komma vidare i processen.

Se Apple-aktier och andra aktier på eToro.
Köp Apple-aktier

Sedan så behöver du välja för vilken summa du vill köpa för Apple-aktien för. Kom ihåg att det ej rekommenderas att du investerar mer än du har råd med. I exemplet nedan så du se att vi önskar köpa Apple-aktier för en summa av $2000 dollar, vilket motsvarar cirka 16 000 svenska kronor.När du är redo att köpa aktierna trycker du på ”Ange order”.

Det är så lätt att börja investera i en aktie. När du har gjort detta kan äntligen stoltserade med att vara en del av Apple. Kom ihåg att du kan använda samma exempel ovan du i stället önskar förvärva andra aktier så som Microsoft, Tesla, Mowi, Gamestop osv.
Läs vidare i artikeln för att se exempel på de aktier som vi rekommenderar.

Läs vidare i artikeln för att se exempel på de aktier som vi rekommenderar.

Hur hittar man de bästa aktieinvesteringarna?

När du investerar i aktier är det viktigt att ha en förståelse för att varje aktieinvestering medför en viss risk. Genom att göra några analyser i förväg kommer du att kunna minska din risk avsevärt. Det rekommenderas även att du har en diversifierad portfölj, vilket gör att du minskar risken genom att investera i andra aktier.

Det första man ska titta på är utvecklingen av aktien. Har företagets försäljning av produkter/tjänster ökat de senaste åren? Har rörelseintäkterna ökat? Har deras marknadsandel ökat? Har aktiekursen stigit överdrivet eller fallit mer än den borde?

När du har svar på dessa frågor har du en bättre utgångspunkt för att göra bättre investeringar. Du kanske också vill följa upp om företaget har kommit med några nya nyheter den senaste tiden som kan ha en inverkan på företagets prestation, antingen negativt eller positivt.

Nedan kan du se våra rekommenderade aktier utifrån olika investeringsstrategier, oavsett om du vill investera i mer ”säkra” aktier, aktier med utdelning eller aktier med stora tillväxtmöjligheter. Kom ihåg att det är möjligt att kombinera dessa investeringsstrategier (som ofta rekommenderas!).

Bästa aktier för långsiktiga investeringar 2024

När du börjar investera är det klokt att ha ett långsiktigt mål för dina investeringar. Investerare som tänker långsiktigt presterar i de flesta fall bättre än investerare som har en kortsiktig syn på det hela.

När du investerar i aktier över en längre period är det klokt att sikta in sig på bolag som är väletablerade, men som också har potential att växa ytterligare. Nedan följer några av de mest adekvata aktierna när det kommer till långsiktiga investeringar:

Apple

Apple logo

Apple utgjorde som bekant bolaget som vi valde som objekt för vår steg-för-steg-guide och det av en god anledning. Apple grundades 1984 och har sedan dess revolutionerat både telefon- och datormarknaden.

Under 2019 använde 45 % av världens befolkning Apple produkter och under de senaste åren har även skolor och universitet börjat frekvent använda Apple-iPads inom olika sammanhang.

Företaget har upplevt en enorm tillväxt under de senaste decennierna, något som ofta tillskrivs deras extremt lojala användare. Analytiker förutspår att Apple kommer fortsätta växa under de kommande åren.

Dessutom erbjuder de utdelning till sina aktieägare (dock inte lika mycket i jämförelse med det som de investerar i forskning och utveckling). Det kan således vara klokt att investera i Apple som en form av långsiktig investering.

KÖP APPLE AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Amazon

Amazon logo

Amazon har vuxit till att bli ett av världens största internationella företag och har över 140 miljoner aktiva kunder genom sin breda produktportfölj som inkluderar; Amazon Prime, Kindle, Amazon Echo, samt deras stora online-butik. Amazon har även gjort flera förvärv och äger bland annat den stora streamingplattformen Twitch.

Även om Amazon anses vara lite ”dyrt” baserat på deras marknadsvärde så finns det lite som tyder på att bolaget inte kommer att växa med åren som kommer. Aktören är dominerande i USA och har börjat ta allt fler marknadsandelar i Europa och andra kontinenter. Just därför så tror vi att Amazon lämpar sig som en adekvat form av långsiktig investering

KÖP AMAZON AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Google

Google logo

Google (du investerar i bolaget i form av dotterbolaget Alphabet) är ett företag alla kan relatera till som även varit med och revolutionerat internet totalt. Förutom deras produkter så erbjuder företaget en mängd datainformation som kan användas för att generera intäkter. Bolaget har mycket goda rörelseintäkter och erbjuder även utdelning till sina aktieägare samtidigt som de fortsätter att växa i storlek.

Genom att investera i Google så kommer du att äga några av världens mest framgångsrika företag. Företaget tillhör en gigantisk marknad som spås fortsätta växa med åren som kommer. Google lägger också mycket pengar på att investera i ny teknik, så som artificiell intelligens och dylikt.

KÖP GOOGLE AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Bästa utdelningsaktier för 2024

Utdelningsaktier utgörs av börsnoterade bolag som erbjuder utdelningar till bolagets aktieägare när bolaget i fråga går med vinst. Det innebär att du för varje år mottar en procentandel av dina aktier i form av kontanter som du kan välja att ta ut eller återinvestera i verksamheten alternativt välja att investera i andra bolag. Att investera i utdelningsaktier är en mycket populär investeringsstrategi. Nedan följer några av de bästa utdelningsaktier för närvarande:

Mowi

Mowi aktier

Laxodlingsföretaget Mowi står som en av Norges största företag och täcker en femtedel av världens efterfrågan på lax. Mowi är idag verksamt i 25 länder världen över och har påvisat mycket goda resultat under flera år. Bolaget är känt för att kunna erbjuda bra utdelningar till sina aktieägare och kan bör därför naturligt utgöra en del av din aktieportfölj.

Genom att investera i Mowi så kan du förvänta dig en ganska adekvat utdelning. Analytiker bedömer även att fiskerinäringen kommer kunna växa de kommande åren när samhället återigen öppnar upp från de restriktioner som råder för närvarande.

KÖP MOWI AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Intel

Intel logo

De senaste åren har teknikföretag som Tesla, Amazon och Apple varit föremål för en het diskussion bland investerare. Även om Intel inte har nämnts i samma utsträckning som de andra så råder det ingen tvekan om att detta är ett bolag av hög kvalitet, som mäktat med att förse sina aktieägare med regelbundna utdelningar av imponerande mått.

Företaget grundades 1968 och samarbetar med en rad tillverkare, såsom Apple, HP och Dell. Intel har visat en solid ökning av rörelseintäkter sedan de grundades och kontrollerar för närvarande en stor marknadsandel inom sitt område – för att leverera processorer, chipset, programmerbara enheter etc. I grund och botten så lämpar sig Intel som en mycket bra långsiktig investering.

KÖP INTEL AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Telenor

Telenor logo

Alla svenska har hört talas om Telenor och chansen är stor att du redan innehar ett telefonabonnemang hos företaget. Telenor grundades 1855 och har verksamheter runt om i Skandinavien, Östeuropa och Asien.

Under 2019 hade företaget rörelseintäkter på 113+ miljarder SEK. Bolaget har årligen erbjudit en utdelning på cirka 5% årligen till sina aktieägare. Telenor kan därför betraktas som ett tryggt investeringsobjekt på längre sikt, samtidigt som du kommer att kunna ta del av regelbundna och årliga utdelningar.

KÖP TELENOR AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Bästa defensiva aktier 2024

Defensiva aktier är företag som tenderar att påverkas ytterst lite av den rådande ekonomiska situationen. Det är bolag som ofta anses vara adekvata att ha i sin portfölj under lågkonjunktur och som oftast erbjuder en stabil prisutveckling. Det är en bra idé att ha en andel av defensiva bolag i din aktieportfölj eftersom det även minskar risken den övergripande risken.

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson logo

Johnson & Johnson är ett läkemedelsföretag som har levererat goda resultat under decennier, även i tider av ekonomisk nedgång. Rörelseintäkterna ökar varje år och mer än hälften av de totala intäkterna kommer från den amerikanska marknaden. Företaget är idag världens största hälsoföretag och erbjuder många olika hälsoprodukter.

Johnson & Johnson är en utmärkt investering för en balanserad portfölj med olika investeringar på olika marknader. Samtidigt som bolaget erbjuder bra utdelningar har aktien stigit adekvat under de senaste åren.

KÖP J&J-AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Morgan Stanley

Morgan Stanley logo

Företaget grundades 1924 och är en av världens största investmentbanker. Företaget erbjuder en mängd olika finansiella produkter och tjänster. Morgan Stanley har verksamhet över hela världen, inklusive USA, Europa, Asien och Afrika.

Under de senaste fem åren har aktien i Morgan Stanley stigit med över 200%. Företaget anses vara en säker investering, och företagets finansiella resultat ökar för varje år.

Att investera i stora, stabila bolag, som Morgan Stanley, har visat sig vara en bra investering, både på kort och lång sikt. Aktien går oftast bra under svåra perioder där andra aktier faller.

KÖP MORGAN STANLEY-AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Coca Cola

Coca Cola logo

Coca-Cola erbjuder sina drycker över hela världen, och de har också varit ledande i övergången från sötade drycker till läsk utan socker. Oavsett vad som händer i världen är det svårt att föreställa sig att folk kommer att sluta köpa deras produkter, vilka inkluderar varumärken i såsom Sprite, Fanta och Bacardi.

Företaget kan peka på goda rörelseintäkter, och säljer sina produkter över hela världen. Det finns få platser i världen där du inte kan köpa Coca-Cola, och det förväntas att företaget kommer att fortsätta växa under de kommande åren.

KÖP COCA-COLA-AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Bästa tillväxtaktier under 2024

En tillväxtaktie är en aktie som aktieägarna förväntar sig att växa i värde i en högre takt än den genomsnittliga marknaden. Dessa bolag erbjuder vanligtvis inte utdelning till sina aktieägare, utan väljer i stället att lägga tillbaka alla pengar de tjänar på att växa verksamheten. Även om du inte kan förvänta dig avkastningar i form av likvida medel så kan du på lång sikt avnjuta betydligt högre utdelningar.

Det förväntas att tillväxtaktier kommer att kunna generera exceptionella avkastningar under de kommande åren där vinsterna förväntas hållas på en adekvat nivå under 5-20 år framåt i tiden. Tillväxtaktier har stått för mycket av den höga uppgången på aktiemarknaden de senaste åren.

Tillväxtaktier kategoriseras dock som en högre risk då aktiekurserna är mycket högre även bolagens nuvarande resultat. Detta kan också mynna ut i betydande förluster ska tilläggas om företaget ej lever upp till förväntningarna.

Tesla

Tesla aktier

Tesla dominerar marknaden för elbilar och ladd-utrustning. Även om Tesla sägs vara världens mest innovativa bilföretag är det många som kategoriserar företaget som ett teknikföretag som vill ta del av världens klimatproblem.

Teslas andel har stigit kraftigt och det är svårt att försvara företagets höga pris. Därför är det svårt att rekommendera att köpa aktien, men om investerarna fortfarande har förtroende för bolaget finns det fortfarande goda chanser att aktien kan även i fortsättningen kan komma att stiga. Tesla är en typisk tillväxtaktie där aktien har stigit på grund av hårda förväntningar på företagets framtida resultat.

KÖP TESLA-AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Zoom

Zoom aktier
Zoom logo

Företaget etablerades 2011 och levererar chatt- och videobaserade kommunikationslösningar över mobila enheter, datorer och rumssystem. Zooms produkter kan användas över hela världen och kopplar samman människor oavsett var de befinner sig.

Zoom har verkligen dragit nytta av coronakrisen, något som gjorde att de flesta företag fick gå från fysiska möten till online möten. För många företag och privatpersoner har valet fallit på Zoom som har visat sig vara en praktisk och användarvänlig plattform att använda. Företaget är bland de privata företag i USA som vuxit mest de senaste två åren. Under 2019 hade företaget en omsättning på 167 miljoner dollar, vilket är en ökning med 85% från föregående år.

KÖP ZOOM-AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Netflix

Netflix aktier
Netflix logo

Netflix har idag över 130 miljoner prenumeranter i över 190 länder och de har utan tvekan bidragit till att revolutionera hur vi ser på filmer och serier idag. Det spås att Netflix kommer att få fler prenumeranter under de kommande åren, vilket kommer att leda till ökande intäkter.

Netflix har de senaste åren fått flera stora konkurrenter, som Amazon och Disney. Trots det kommer marknaden för streamingtjänster bara att öka och det är mer troligt att en person idag vill ha både Amazon Prime och Netflix, än att personen bara väljer en av dessa. Netflix har mer erfarenhet av streamingtjänster, samtidigt som det även dragit nytta av sitt eget originalinnehåll.

KÖP NETFLIX-AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Nyttiga tips vid köp av aktier

Det är viktigt att du gör din egen analys av ett företag innan du ger dig i kast med en investering. Idag så finns det en uppsjö av bolag som du kan välja att investera sina surt förvärvade pengar i.

De bästa investerarna har vanligtvis ett långsiktigt mål för sitt sparande. Det är mycket svårare att handla med aktier med fokus på snabba vinster jämfört med att investera i företag under en längre tidsperiod. Som tidigare nämnts stiger börsen i snitt ganska mycket varje år.

Kom ihåg att du alltid bör överväga en investering baserad på din egen riskaptit och ej investera mer än du har råd att förlora.

Här är några tips som du bör anamma innan du väljer att investera:

 • Investera inte mer än du har råd att förlora
 • Ha en diversifierad portfölj – sprid risken hos flera aktier
 • Var trogen din investeringsstrategi
 • Investera inte baserat på vad andra säger i media eller aktieforum
 • Fundera på om aktien i fråga är rätt för dig – fonder kan vara ett bättre alternativ om du inte vill avsätta mycket tid och energi på dina investeringar
 • Att investera är en ständig läroprocess

Vanliga frågor

Vilka är de bästa aktietipsen?

Det finns inget definitivt svar på vad man bör investera i. Det är viktigt att du läser noga på olika bolag och investerar i något som passar din investeringsstrategi och vilja att ta risker.

Vilka aktier ska jag köpa?

Det beror på din vilja att ta risker, vilken sektor du vill investera i och om du är kortsiktig eller långsiktig. Det är också en god idé att ha en bred portfölj för att sprida risken på flera aktier.

Vilka aktier kan jag köpa?

Det finns över 60 000 aktier på börsen, så här har du ett stort urval. Ett bra tips för nybörjare är att investera i ett företag du är personligen intresserad av.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad