eToro Recension 2022: Fördelar, Nackdelar & Guide

eToro är en utav världens främsta handelsplattformar och grundades i januari 2007. eToro har vuxit sig väldigt stora genom att erbjuda aktiehandel utan courtage på en plattform som är väldigt lättanvänd och som har väldigt innovativa funktioner så som copytrading. Copytrading innebär att du kan välja att kopiera duktiga investerare. eToro är även en väldigt säker plattform då dom är reglerade under flera länders tillsynsmyndigheter och för EU är dom reglerade genom CYSEC.

eToro har ett stort urval av investeringsprodukter så som aktier, valutor, index, råvaror, ETF:er samt kryptovalutor. Plattformen har alla verktyg och funktioner som behövs för att genomföra bra investeringar och när du har läst igenom den här artikeln kommer du enkelt kunna komma i gång med dina investeringar.

Köp aktier på eToro Ditt kapital är utsatt för risk.
Andra avgifter tillkommer.
För mer information besök etoro.com/trading/fees.

Vad är eToro?

eToro är en nätmäklare som grundades 2007 i Tel Aviv och spred sig till Europa 2013 och senare USA 2019 eToro finns nu tillgängligt i cirka 170 länder och har över 20 miljoner användare. Plattformen är väl reglerad och övervakas av tillsynsmyndigheter i hela världen på så sätt kan man veta att det är ett säkert ställa att bedriva sin handel på.

eToro har blivit en av världens mest populära plattformar och deras tillväxt har gjort att bolaget själva har gått till börsen genom en så kallad SPAC. Det innebär att du som investerare även kan köpa aktier i eToro.

Köp aktier på eToro Ditt kapital är utsatt för risk.
Andra avgifter tillkommer.
För mer information besök etoro.com/trading/fees.

Hur du använder eToro, Steg för steg guide.

Om det är första gången du besöker eToro så kanske det inte är helt lätt att veta vars du ska börja. Företaget har fokuserat på användarvänlighet oavsett om du använder dator eller telefonapplikationen. Det gör att plattformen passar väldigt bra till både nybörjare och mer erfarna investerare.

Att skapa en profil tar inte mer än några minuter eftersom plattformen är väldigt lättanvänd och intuitiv.

Köp aktier på eToro Ditt kapital är utsatt för risk.
Andra avgifter tillkommer.
För mer information besök etoro.com/trading/fees.

Steg 1 – Skapa ett konto.

Det första du kommer behöva göra är att skapa ett konto hos eToro.

eToro omdöme

På förstasidan ser du en knapp i högrahörnet som det står Gå med nu på. När du har klickat på den skickas du vidare till en sida vars du fyller i dina personuppgifter. Efter det så kommer du få ett epostmeddelande vars du ska verifiera din epost. Efter det så kan du börja göra din första insättning. Detta kan göras via PayPal, banköverföring eller någon av dom andra alternativen. Minsta insättning är 50 dollar via ett bankkort eller PayPal eller 500 dollar via en banköverföring.

Du måste även svara på investeringsrelaterade frågor, samt bekräfta din identitet med ditt pass eller annat giltigt Id-kort. Man måste genomgå det så kallade KYC (know your costumer). Det görs för att skydda dig som användare samt att det är ett medel för att förhindra penningtvätt och andra finansiella brott och är ett krav hos alla reglerade plattformar.

  • Låg kostnad: På eToro är det mycket billigt att investera jämfört med andra plattformar. Du betalar 0 SEK i provision för köp och försäljning av aktier.
  • Stort urval: Plattformen erbjuder ett mycket stort urval av investeringar. De erbjuder över 2000 olika investeringsprodukter.
  • Bra analysverktyg: Du har tillgång till alla verktyg och all information för att göra djupgående analyser av ett företag innan du investerar. Det hjälper mycket när du ska göra bra investeringar
  • Användarvänlighet: Plattformen är mycket lätt att navigera runt och passar bra för både nybörjare och mer erfarna investerare.
  • Sociala kanaler: Du har tillgång till deras eget flöde. Här kan man utbyta tankar och idéer med andra investerare och få mycket användbar information.
  • CopyTrading: Kopiera duktiga investerare och gör samma investeringar som dom automatiskt.

Steg 2 – Investera i den aktie du vill ha.

Om du har gjort ett konto hos eToro och gjort en insättning är du redo att komma i gång med dina investeringar. Högst upp på plattformen ser du ett sökfält, här kan du söka efter dom bolagen du är intresserad att investera i.

Vi kan ta Microsoft som exempel här men du kan använda samma metod för att investera i vilken annan aktie eller annan investeringsprodukt du är intresserad utav, så som råvaror eller kryptovalutor.

etoro

När du söker på Microsoft så kommer bolaget fram bland sökresultaten. Klicka då på Microsoft för att komma in på bolagets investeringssida hos eToro. Där kommer du kunna läsa mer om Microsoft, se deras finansiella resultat, analytikerförväntningar, samt vad andra investerare på eToro tycker och tänket om bolaget.

Steg 3 – Köp aktien.

När du är redo att köpa aktien och har satt in pengar på ditt konto är du redo att klicka på den blåa knappen det står Handla på.

När du trycker på den kommer det öppnas en ruta vars du kan välja vilket belopp du vill köpa för.

Köpa aktier på eToro

I exemplet nedan har jag valt att köpa aktier i Microsoft för 400 dollar vilket motsvarar ca 3500 SEK. När du är redo att köpa trycker du på Öppna affär, eller Ange order ifall marknaden är stängd, då kommer du sedan kunna se bolaget i din portfölj.

Det är viktigt att veta att historiska resultat inte avgör hur aktiekursen kommer gå i framtiden och inte basera sina köp på om kursen har fallit eller stigit mycket nyligt. För att lyckas med sina investeringar så är det bra att spendera lite tid på att göra en analys av bolaget för att göra ett mer informerat beslut.

Steg 4 – Bygg en väl diversifierad portfölj.

Det viktigaste när man bygger en portfölj är att ha en bra spridning på sina investeringar. Att ha en väl diversifierad portfölj sägs vara den enda gratis lunchen inom finans.

Fördelen med att vara väl diversifierad är att man tar en stor del av risken bort från portföljen genom att dom olika bolagen man håller kommer stiga och sjunka oberoende av varandra, man får på så vis en mycket mindre volatil resa framåt. För att ha en så låg marknadsrisk som möjligt bör man hålla ungefär 25 investeringsprodukter i sin portfölj från olika sektorer och regioner.

Aktier ses som en långsiktig investering så man ska inte investera pengar man vet att man kommer behöva den närmsta tiden. Det brukar sägas att man ska vara redo att hålla aktierna i 5år för att det finns en risk att marknaden kan falla och då kan det ta ett tag innan man har pengarna tillbaka. Aktier har dock visat sig vara ett av dom bästa sätten man kan investera pengar på.

Du kan använda eToro för att filtrera fram aktier från olika sektorer och marknader för att hjälpa dig bygga en diversifierad portfölj. Det kan du göra genom att gå in under Upptäck – Aktier sedan kan du se högst upp på sidan Utforska alla aktier efter BRANSCH eller BÖRS. Där kan du enkelt hitta företag inom olika branscher eller regioner.

Portfölj på eToro.

Hur mycket kostar det att handla på eToro?

En av eToros största fördelar är att dom erbjuder handel av aktier helt utan courtage vilket väldigt få handelsplattformar erbjuder. Andra svenska alternativ tar ett courtage som är beroende på hur mycket du handlar för hos dom. Tex. Avanza har courtage som ligger från 0kr när du har investeringar för mindre än 50 000kr upp till 99kr per affär. Dessa avgifter slipper du alltså när du handlar hos eToro i stället.

eToro har visat sig vara den billigaste plattformen på marknaden när det kommer till handel av aktier, av alternativen vi har kunnat hitta. Det gäller både internationella aktier så som Microsoft, Apple och tesla och svenska aktier som SKF, Sandvik och Embracer.

Om du i stället vill investera i index så är ett tips att hitta en EFT som ska spegla priset av indexet du är intresserad utav. På så sätt slipper du avgiften för att hålla en position vilket kommer ge dig en mycket bättre avkastning.

eToros utbud av investeringsprodukter.

eToro har ett väldigt bra utbud av investeringsprodukter så det är en bra plattform för att kunna göra en väl diversifierad portfölj. Du kan välja att investera i allt ifrån aktier till råvaror och kryptovalutor. Du har tillgång till över 1000 aktier från 17 börser från hela världen, det gör så att du kan exponera dig mot sektorer och regioner runt om i världen. Några av aktierna handlas som CFD:er men det anges på handelssidan för bolaget.

Nedan ser du några av dom olika produkterna du kan investera i.

ETF:er

EFT står för Exchange traded fund, är börsnoterade fonder. På eToro behöver du inte betala något courtage för att investera i dessa. ETF:er kan vara väldigt bra för att sprida sin risk till marknader man annars hade haft svårt att nå.

Du kan även använda hävstång (leverage) men då innebär det att du kommer vara tvungen att betala en avgift och din investering blir väldigt mycket mer riskabel. Hävstång innebär att du egentligen lånar pengar för att öka din vinst ifall en aktie eller ETF ökar i värde. Vi rekommenderar inte att någon som är oerfaren använder någon form av hävstång.

Aven fast eToro har bra analysverktyg direkt på sidan han det vara bra att söka på google efter mer information om ETF:er man är intresserad att investera i.

Valuta

Valutamarknaderna är den största finansmarknaden i världen och valuta handlas i en mycket större utsträckning är aktier och fonder. När du handlar i valutor så köper och säljer du valutor mot varandra och tjänar på om en valutakurs går upp eller ner mot den andra beroende på om du har köpt eller sålt.

Valutahandel är särskilt populärt hos daytraders och väldigt aktiva investerare. Det är väldigt sällsynt att investera i en valuta långsiktigt utan mer för att tjäna pengar på kursförändringar på kortsikt.

Om du vill investera i valutamarknaderna bör du ha bra koll på vad som påverkar olika länders valutor och ha en bra bild om framtidsutsikterna för dessa.

Index

Att investera i olika index passar bra för långsiktiga investerare som vill ha en relativt låg risk på sina investeringar. När du investerar i index så investerar du i alla bolag som det indexet följer som tillexempel Amerikas S&P500. Bolagen som S&P500 består utav bestäms av en kommitté och främst ifrån 8 olika kriterier.

När du investerar i ett index är det fördelaktigt att göra det genom en ETF. Det finns dock olika sätt en ETF kan välja för att spegla indexets utveckling. Det allra bästa men dyraste är att ETF:en köper varje bolag som ingår i indexet. EFT:er  kan även göra det genom att välja en korg av bolag som ska spegla utvecklingen eller göra det syntetiskt genom swaps.

Kryptovalutor

eToro är bland dom första handelsplattformarna som erbjuder köp och försäljning av kryptovalutor. På eToro kan du köpa dom populäraste kryptovalutorna i världen till exempel Bitcoin, Ethereum och Dogecoin.

För att investera i krypto gör du likadant som för att köpa en aktie. Krypto och speciellt bitcoin har visat sig ha en väldigt positiv påverkan på investeringsportföljer då Bitcoin är inte korrelerad med dom traditionella marknaderna och på så vis ökar den riskjusterade avkastningen.

Råvaror

eToro har även ett stort utbud av råvaror att investera i så som olja, guld och platina. Råvarupriser påverkas ofta av makroekonomiska faktorer. Till exempel kan avtal mellan länder om produktion ha stor påverkan på priserna.

HANDLA AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.
Andra avgifter tillkommer.
För mer information besök etoro.com/trading/fees.

eToro recension – Så fungerar plattformen

Vi har jämfört eToro mot ett antal andra plattformar och eToro är utan tvekan den mest användarvänliga plattformen. Att navigera runt och genomföra affärer är mycket enkelt.

Vad du än vill investera i så kommer du kunna göra det utan problem. Nedan kan du se vad som gör eToro till en så konkurrenskraftig plattform och vad som är deras fördelar.

Vad kan du komma åt via eToro

Bevakningslista:

Hit kan du lägga investeringsprodukter du är intresserad utav men inte vill investera i ännu. Genom att lägga aktier i din bevakningslista kan du enkelt hålla ett öga på bolag du tycker är intressanta och minskar chansen att missa en bra investering.

Din egen investeringsportfölj:

Här kan du enkelt övervaka alla dina placeringar på ett ställe. Det är även här du kan sälja eller utöka dina nuvarande investeringar.

Alla investeringar du gör kommer att hamna i din portfölj vare sig det är index, aktier, krypto eller ETF:er. Du kan även filtrera listan om du bara vill se en typ av produkt. Portföljen ger en god inblick i hur du har fördelat dina pengar. Detta är ett användbart verktyg, särskilt för investerare som vill ha en långsiktig investeringsportfölj.

Nyhetsflöde:

Nyhetsflödet visat inlägg kommer du kunna se vad andra användare tycker och tänker om investeringarna du har på din bevakningslista. Här kan du hitta intressanta tips, idéer och förslag. Du kan även hoppa in och kommentera på inläggen om du känner att du har något att tillägga.

Upptäck:

Här kan du hitta alla olika investeringsprodukter eToro har att erbjuda. Du kan även hitta alla populära investerare som finns på plattformen om du är intresserad av att kopiera någon utav deras handel. Här kan du även sortera efter olika sektorer och marknader för att hitta just den investeringen du är ute efter.

Copytrading – kopiera skickliga investerare

Copytrading är nog det verktyget som eToro är mest känt för. Copytrading låter dig välja brand populära investerare och kopiera någon eller några av deras handel. Så om du väljer att kopiera några investerare du tycker är skickliga så kommer du automatiskt köpa och sälja samma investeringar som investeraren gör.

Det kostar inget extra för den som kopierar utan den betalar samma avgift som om denna hade genomfört investeringarna själv utan att kopiera. Så det kostar exakt samma vare sig du investerar själv eller väljer att använda någon av dom populära investerarna.

Det finns naturligtvis en viss skepsis mot copytrade då dom flesta vill ha kontroll över deras egna investeringar. Ändå väljer många att lägga en viss del av sin portfölj hos någon av dom populära investerarna. Det är vanligt att följa investerare som har visat att dom kan uppnå god avkastning under en lång tid. Dom som du kopierar har inget att vinna på att prestera dåligt, då dom som är investerare även investerar sina egna pengar så kommer dom ha samma mål som du, att uppnå en så bra avkastning som möjligt.

HANDLA AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.
Andra avgifter tillkommer.
För mer information besök etoro.com/trading/fees.

eToro Sverige

eToro har en medlemsklubb för sina användare som ger dig unika fördelar så som föreläsningar, guider och support som hjälper dig att bli en bättre investerare

Det finns 5 olika medlemsnivåer som är beroende på hur mycket pengar du har på plattformen silver, guld, platinum, platinum+ och diamond. Redan på silvernivån får du tillgång till en egen representant från eToro som du kan kontakta direkt för hjälp med frågor och diskutera marknadsanalys med.

eToro eller Avanza – vilken plattform är bäst?

Att jämföra eToro med Avanza är kanske det mest naturliga valet, men vad är det för och nackdelar med att välja eToro över Avanza?

Det är stora skillnader mellan dom två plattformarna, speciellt när det kommer till användarvänlighet och innovativa funktioner. eToros funktioner med copytrading och dom sociala aspekterna är speciellt bra för nybörjare som är intresserade att börja investera men inte riktigt vet vars man ska börja.

eToro är även helt courtage fritt vid handel av aktier och EFT:er tillskillnad från Avanza som bara erbjuder courtagefri handel till en liten del av dom minsta investerarna som har mindre än 50 000kr hos Avanza. eToro har ett större urval av internationella aktier medan Avanza har mer av nordiska aktier.

Är du intresserad utav kryptovalutor så har eToro ett större urval och att äger dom kryptovalutorna du köper på plattformen medan på Avanza kan du enbart köpa certifikat som följer en viss kryptovalutas värde.

eToro erbjuder dock inte handel från ett så kallat ISK något som är möjligt hos Avanza. Hos Avanza blir du därför schablonbeskattad medan du själv måste deklarera din handel hos eToro till Skatteverket.

Är eToro en bluff?

Nej, eToro är en legitim nätmäklare som är reglerad på flera platser i världen. För Europa är dom reglerade utav CYSEC och följer alla lagar och regler för att få verka som nätmäklare. Om man kollar på dom negativa recensionerna som finns så brukar orsakerna till dessa vara:

Investeraren har missat att verifiera sitt konto och kan därför inte göra några uttag. Detta på grund av EU:s penningtvättslag som eToro måste följa. Man måste alltså gå igenom KYC före man kan ta ut pengar från plattformen.

En annan anledning till många av dom dåliga recensionerna är att investeringarna har resulterat i förluster. Det är en risk på alla handelsplattformar, och det är viktigt att veta att investeringar i värdepapper alltid medför en risk-

Att eToro skulle vara någon typ av bluff är därför inte korrekt, så länge som du följer alla instruktioner och verifierar dig så kommer du kunna göra insättningar och uttag samt göra dom investeringar du vill.

eToro appen

Om du väljer eToro som din investeringsplattform så rekommenderar vi att du laddar ner deras app till din telefon eller surfplatta. Genom appen kan du enkelt följa din portfölj och även göra investeringar vars du än är på ett enkelt sätt. Appen är mycket användarvänlig och innehåller mycket av dom funktionerna som du kommer åt via din dator.

Våra erfarenheter av eToro

eToro är en av världens största handelsplattformar och det finns tydliga anledningar till det. Allt från deras väldigt lättanvända plattform, innovativa funktioner samt att dom erbjuder handel helt utan courtage på aktier. Det har gjort eToro till ett självklart val för många investerare.

Med det sagt så finns det vissa nackdelar med att använda eToro så som att man måste deklarera sin handel till Skatteverket själv. Man kan ta ut sin årsredovisning via plattformen och där har man all information man behöver för att kunna deklarera själv.

Men även fast man själv måste deklarera sina vinster/förluster så är eToro den plattformen vi rekommenderar. Dom innovativa funktionerna och billiga aktiehandeln gör det svårt för någon av konkurrenterna att knuffa ner eToro från förstaplatsen när det kommer till handel.

eToro skatt

Som jag skrev ovan så måste man själv deklarera sin handel till Skatteverket tillskillnad från någon av dom svenska alternativen. Det kan kännas lite skrämmande i början för många men det finns bra information på Skatteverkets hemsida om hur du skall göra. eToro gör det även lätt att ta ut sin årsredovisning som innefattar allt man behöver för att deklarera sin handel.

HANDLA AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.
Andra avgifter tillkommer.
För mer information besök etoro.com/trading/fees.

Vanliga frågor

Vad är eToro?

eToro är bland de största sociala handelsplattformarna i världen. Du kan handla aktier, råvaror, ETF:er, kryptovalutor, copytrading etc. på eToro.

Hur investerar jag på eToro?

eToro är bland de största sociala handelsplattformarna i världen. Du kan handla aktier, råvaror, ETF:er, kryptovalutor, copytrading etc. på eToro.

Varför har eToro dåliga recensioner på trustpilot?

Det främsta skälet är att för att ta ut pengar från ditt konto måste ditt konto verifieras hos eToro av dig. Det är på grund av att EU:s regler för penningtvätt som är strikta, och detta gör många användare irriterade över att de inte kan få sina pengar från sitt eToro-konto när som helst, utan att först ha verifierat sitt konto.

Vi rekommenderar att du verifierar ditt konto hos eToro när du skapar det så slipper du att få det här problemet.

Varför måste jag verifiera mitt konto hos eToro?

Det är på grund av EU:s regler om penningtvätt som du måste ha ditt konto verifierat med eToro. Du måste också göra detta på Svenska handelsplattformar, men då kan det skötas automatiskt med hjälp av t.ex. bankid.

eToro är en handelsplattform som erbjuder investeringar i aktier, en rad olika kryptovalutor men även handel med CFD:er

Vänligen observera att CFD:er är i grund komplexa instrument, något som i sig innebär en hög risk att gå miste om sina investeringar ganska omgående, något som ofta härleds till den kraftfulla hävstångseffekten. Över 68% av icke-professionella handlare förlora pengar när de väljer att handla CFD:er via eToro. Du bör således göra dig införstådd med hur CFD:er fungerar samt bedöma huruvida du har råd med den höga risker som det hela medför.

Tidigare resultat skall ej tolkas om en indikation på framtida resultat. Handelshistoriken som presenteras är kortare än 5 år och räcker ofta ej som grund för adekvata investeringsbeslut.

Kopieringshandel är en portföljförvaltningstjänst, som tillhandahålls av eToro (Europe) Ltd., auktoriserad och reglerad av Cyprus Securities and Exchange Commission. 

Cryptoasset investeringar är oreglerade i vissa EU-länder utan insättningsskydd. Ditt kapital exponeras således för en stor risk.


eToro USA LLC erbjuder ej handel med CFD:er och och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten gällande innehållet i denna text.
Innehållet har utarbetats av vår partner som nyttjar offentligt tillgänglig information gällande handelsplattformen eToro.

Privat investerare Jonas Barrelov

Se alla artiklar av Jonas Barrelov