Avanza omdöme 2024– Hur bra är Sveriges största handelsplattform

Avanza är en svensk bank som grundades 1999 med målet att erbjuda aktiehandel till privatpersoner till konkurrenskraftiga priser. Nu är Avanza stora inom sparande, placeringar och pension och har ca 1.650.000 kunder och har ca 6,6% av den totala sparmarknaden i Sverige. Avanza har även haft dom nöjdaste sparkunderna 12 år i rad enligt SKI.

Avanza omfattas även av insättningsgarantin och är reglerat och har licens för att få erbjuda bankrelaterade tjänster, vilket göt Avanza till en trygg handelsplattform.

Nedan kommer du kunna läsa mer om avgifter och tjänster och förhoppningsvis så kommer du ha en god förståelse om Avanza vid slutet av recensionen.

Vad är Avanza?

Avanza är en svensk bank som grundades 1999 med inriktning mot sparade för privatpersoner. Avanza har en stor mängd investeringsprodukter men allt ifrån fonder och aktier till mer avancerade investeringsprodukter så som certifikat, warranter och turbos.

Avanza är även Sveriges största aktiemäklare och dom fortsätter växa i ett snabbt tempo med 30% mer användare det senaste året.

Hur du använder Avanza, steg för steg guide.

Eftersom Avanza är ett svenskt företag så är det väldigt enkelt att registrera ett konto och bli verifierad på deras plattform om du även är en svenskmedborgare. Det tar alltså bara några minuter att komma i gång på Avanza.

Avanza profil

Steg 1 – Skapa ett konto.

Att skapa ett konto hos Avanza är väldigt enkelt. Efter du har klickat på ”Bli kund på 3 min” behöver du bara fylla i ditt personnummer och fylla i en del uppgifter. Efter du har fyllt i alla uppgifter så kommer du till kundkännedom delen som kan kännas igen från andra svenska banker vars du måste fylla i ett frågeformulär

När du har ett konto kan du gå till ”insättningssidan” och välja det betalsätt du önskar till att göra din första insättning. Sedan för att böja din handel går du till ”Spara och investera” och till den tjänsten du vill använda.

Steg 2 – investgera i den aktie du vill ha.

Sök efter aktier på Avanza

När du har gjort ett konto på Avanza och känner dig redo att göra din första investering så är det dags att hitta en aktie eller annan investeringsprodukt.

För att hitta till exempel aktier så kan du antingen söka genom att klick på förstoringsglaset uppe i högrahörnet eller gå igenom menyerna under ”Spara och investera”. För att göra det enklare kan vi ta ABB som exempel. För att hitta aktien söker jag på ABB och klickar på det översta alternativet.

Nu kommer du in på investeringssidan för ABB på avanza, här kan du se grafer, historisk utveckling, finansiella nyckeltal, information om bolaget samt annan relevant information. För att köpa aktier i ABB så klickar du på knappen det står ”köp” på. Nu kan du välja vilket konto som ska användas samt antal aktier och hur mycket som kommer betalas i courtage.

Så här ser en aktiesida ut på Avanza

Det är viktigt att veta att historiska resultat inte avgör hur aktiekursen kommer gå i framtiden och inte basera sina köp på om kursen har fallit eller stigit mycket nyligt. För att lyckas med sina investeringar så är det bra att spendera lite tid på att göra en analys av bolaget för att göra ett mer informerat beslut.

Steg 3 – Bygg en väl diversifierad portfölj.

Det viktigaste när man bygger en portfölj är att ha en bra spridning på sina investeringar. Att ha en väl diversifierad portfölj sägs vara den enda gratis lunchen inom finans.

Fördelen med att vara väl diversifierad är att man tar en stor del av risken bort från portföljen genom att dom olika bolagen man håller kommer stiga och sjunka oberoende av varandra, man får på så vis en mycket mindre volatil resa framåt. För att ha en så låg marknadsrisk som möjligt bör man hålla ungefär 25 investeringsprodukter i sin portfölj från olika sektorer och regioner.

Aktier ses som en långsiktig investering så man ska inte investera pengar man vet att man kommer behöva den närmsta tiden. Det brukar sägas att man ska vara redo att hålla aktierna i 5år för att det finns en risk att marknaden kan falla och då kan det ta ett tag innan man har pengarna tillbaka. Aktier har dock visat sig vara ett av dom bästa sätten man kan investera pengar på.

På Avanza kan du sortera mellan regioner och branscher genom att gå till aktielistan och lägga till dina önskade filter så som till exempel ”Land och lista” och ”Branscher”.

Hur mycket kostar det att handla på Avanza?

Avanza har courtage som från 0kr om du har investeringar för mindre än 50 000kr med kan gå upp till 99kr per affär beroende på hur din handel ser ut. Courtaget skiljer sig även något vid handel på utländska börser och då tillkommer även en valutaväxlingsavgift som ligger på 0,25%.

Avanzas avgifter är låga om man jämför med dom traditionella mäklarna men Avanza blir slagna på fingrarna av många nätmäklare som till exempel eToro som erbjuder aktiehandel helt utan något courtage

Avanzas utbud av investeringsprodukter.

Avanza har ett brett utbud av investeringsprodukter och lämpar sig därmed bra till att lyckas med att göra en väl diversifierad portfölj. Avanza erbjuder handel i allt från aktier och fonder till avancerade produkter så som warranter och optioner.

Nedan är en sammanfattning om dom tillgängliga investeringsprodukterna Avanza erbjuder.

Aktier

Hos Avanza finns det mer än 11.000 olika aktier från 12 olika länder att välja mellan. När du köper en aktie köper du en liten del av ett börsnoterat bolag och äger därmed en liten del av företaget. Avanza tar courtage på aktiehandel för dom allra flesta och vil handel på utländska börser så tillkommer det extra avgifter.

Fonder

Avanza har även ett stort utbud av fonder, det finns nämligen 1349 olika fonder hos Avanza. Du bör dock fundera vilken typ, region och bransch du är intresserad av. I Avanzas utbud är de flesta aktiefonder, men det finns även en hel del blandfonder, samt räntefonder och annat.

ETF:er

En börshandlad fond (Exchange traded funds) är en typ av fond som är noterad på börsen i stället som för traditionella fonder som tar några dagar att köpa. Dessa kan därav handlas med flera gånger på en dag. Allt fler investerare lockas till ETF:er på grund av deras enkelhet, transparens med prissättning, låga avgifter och tillgång till diversifiering.

Börshandlade produkter.

Med dessa kan du välja att spekulera på prisets uppgång och nedgång. Samtidigt kan du få tillgång till marknader som annars kan vara svåra att komma åt. Börshandlade produkter är ofta komplexa investeringsprodukter som lämpar sig till erfarna investerare som till fullo förstår produkter i fråga.

Hävstång används ofta vid handel och betyder att du belånar en del av investeringen och på så vid gör den mycket riskablare.

Warranter och minifutures, Obligationer, Optioner och terminer, Certifikat och Trackers är dom börshandlade produkter som Avanza erbjuder.

Kryptovalutor

Avanza erbjuder tyvärr bara handel i kryptovalutor genom certifikat och inte någon direkt investering. Att köpa krypto genom certifikat är både onödigt dyrt och har onödiga risker med sig, så som att du kan förlora dina pengar om utgivaren för certifikatet går i konkurs. eToro är en bättre plattform för dina krypto köp, där direktinvesterar du i krypton och kan flytta den till vilken kryptowallet du vill om du inte vill ha den liggande hos eToro.

eToro eller Avanza – vilken plattform är bäst?

Vi har valt att jämföra Avanza med eToro som är vår rekommenderade mäklare till dom allra flesta.

Det är stora skillnader mellan de två plattformarna, speciellt när det kommer till användarvänlighet och innovativa funktioner. eToros funktioner med copytrading och dom sociala aspekterna är speciellt bra för nybörjare som är intresserade att börja investera men inte riktigt vet vars man ska börja. Avanza har dock automatiserade handelsprogram som kan passa den som vill investera sina pengar men inte har vilja eller kunskapen till att göra det själv. Avanza Auto ett automatiserat verktyg för 6 olika fonder. Om du vill utnyttja denna möjlighet väljer du en av dessa för att sedan ställa in ditt belopp och hur länge du vill spara. Dock bör du känna till att det tillkommer det en avgift på 0,35%.

eToro är även helt courtage fritt vid handel av aktier och EFT:er tillskillnad från Avanza som bara erbjuder courtagefri handel till en liten del av dom minsta investerarna som har mindre än 50 000kr investerat hos Avanza. eToro har ett större urval av internationella aktier medan Avanza har mer av nordiska aktier.

Är du intresserad utav kryptovalutor så har eToro ett större urval och att äger dom kryptovalutorna du köper på plattformen medan på Avanza kan du enbart köpa certifikat som följer en viss kryptovalutas värde.

eToro erbjuder dock inte handel från ett så kallat ISK något som är möjligt hos Avanza. Hos Avanza blir du därför schablonbeskattad medan du själv måste deklarera din handel hos eToro till Skatteverket.

Läs vår guide om eToro.

För och nackdelar med Avanza

Avanza har vuxit sig väldigt stora av en anledning och sitter på tronen som den största nätmäklaren i sverige men konkurrensen ökar från både mindre och utländska nätmäklare som försöker slå sig in även på den svenska marknaden.

Fördelar med Avanza:

 • Kunder omfattas av investerarskydd och den statliga insättningsgarantin
 • Banktjänster kombinerade med handel
 • Ett stort utbud av investeringsmöjligheter
 • Låga avgifter
 • Användarvänlig plattform
 • Tydlig FAQ
 • Smidiga betalningsalternativ
 • Reglerad av Finansinspektionen
 • Automatisk ID-verifiering av kunder med enbart svenskt medborgarskap

Nackdelar med Avanza

 • Saknar ett heltäckande kopieringsverktyg som eToros copytrading
 • För den som vill investera i kryptovalutor kan det vara värt att notera att det inte går att direktinvestera i kryptovalutor
 • Avanza kundtjänst går inte att nå under helgen
 • Inte någon fulländad bank
 • Få hävstångsprodukter för den som är en aktiv och erfaren trader
 • Begränsade möjligheter för blankning (eller att “gå kort”)
 • Har på senare tid drabbats av tekniska problem

Våra erfarenheter av Avanza

Avanza är Sveriges största handelsplattform och det finns tydliga anledningar till det. Med på senare år så har konkurrensen från både mindre och utländska nätmäklare ökat och Avanza måste fortsätta pressa priserna och vara innovativa om dom vill behålla förstaplatsen.

Fördelarna med Avanza är bland annat att dom omfattas av investerarskydd och den statliga insättningsgarantin samt att dom har låga avgifter sett till dom traditionella mäklarna. Ett stort investeringsutbud med väldigt lätt verifiering gör att Avanza blir ett lätt val för många.

Avanza saknar dock några av dom innovativa funktionerna som konkurrensen har så som eToros copytrading eller Nordnets Shareville. Även om Avanza har låga avgifter om man ser till dom mer traditionella mäklarna så är det många nätmäklare som nu erbjuder handel helt utan courtage så som eToro.

Vanliga frågor

Vad är Avanza?

Avanza är en svensk nätmäklare som också erbjuder banktjänster. De har ett stort utbud av aktier, fonder och andra värdepapper.

Är Avanza säkert?

Avanza är ett registrerat företag i Sverige som håller på med finanstjänster. De står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att bedriva verksamhet.

Kan man handla kryptovaluta på Avanza?

Du kan inte investera direkt i kryptovaluta på Avanza, däremot finns det certifikat.

Hur tjänar Avanza pengar?

Avanza tjänar pengar på administrations- och courtageavgifter.

Är det säkert att spara hos Avanza?

Avanza är en säker plattform, dock så innebär det en viss risk att investera. Investeringar har dock ändå visat sig vara det absolut bästa sättet för att få pengar att växa över tid.

Hur gör jag en insättning hos Avanza?

Avanza erbjuder olika alternativ för insättning. Du kan bland annat välja mellan insättningar såsom Swish, betalkort eller banköverföring.

Kräver Avanza ID-verifiering?

Om du vill handla via Avanza kan du behöva skanna in dokument om var du bor och din identitet. Detta behövs dock inte om du enbart har svenskt medborgarskap, i sådant fall sker hämtningen automatiskt.

Kan man ta ut pengar från Avanza?

Du kan ta ut pengar från Avanza genom uttagssidan. Det bara att göra uttag till ett bankkonto som är registrerat i ditt namn.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad