Nybörjarguide till att investera – Lär dig att investera dina pengar på ett smart sätt

Alla människor kan lära sig investera med det krävs mycket motivation, tålamod och en bra investeringsstrategi för att bli en skicklig investerare. Efter att ha läst den här artikeln så kommer du ha kunskaperna som krävs för att komma i gång men att bygga din egen investeringsportfölj. Vi visar även hur du köper en aktie hos den mäklaren vi rekommenderar.

Många tror att man måste vara rik för att kunna investera på aktiemarknaden men det är helt fel, alla kan komma i gång och investera med fast 500kr i månaden.

HANDLA AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Kom i gång med investeringar – Från a till ö!

Ju tidigare du börjar investera, desto mer pengar kommer du ha samlat på dig övertid, vilket i sin tur kommer ge dig mer frihet när du blir äldre. En av dom viktigaste sakerna att tänka på när du investerar i finansiella produkter är att ha en tydlig strategi och en tydlig sparplan. Har du det så har du goda förutsättningar till att bli en duktig investerare.

Vi har skapat en guide som visar hur du kommer i gång med dina investeringar:

 • Vad du ska tänka på när du väljer handelsplattform
 • Hur du skapar ett konto
 • Hur du hittar aktierna du är intresserad att investera i
 • Hur man kommer i gång med aktiehandel

Efter att ha läst den här guiden kommer du enkelt i gång med handel av aktier och andra finansiella instrument så som råvaror, fonder, valutor och kryptovalutor

Steg 1 – Välj din handelsplattform

Som nämnts tidigare är det första steget i processen att hitta en lämplig handelsplattform. Det är en bra idé att välja den plattform som passar det du vill investera i och din investeringsprofil. Vill du investera i svenska eller internationella aktier? Eller kanske du vill lägga pengar i olika fonder? Eller kanske du vill ha en liten del av din portfölj i kryptovalutor? Vill du använda verktyg som teknisk analys innan du börjar handla aktier?

Alla dessa frågor är bra att ställa sig eftersom det kommer ge en bra utgångspunkt för vilken plattform som passar just dig. Andra viktiga faktorer dör en plattform är:

 • Val av aktier och andra finansiella investeringsprodukter
 • Låg courtage och andra avgifter
 • Användarvänlighet
 • Erbjuder verktyg för teknisk analys
 • Social plattform för kommunikation med andra användare

Nätmäklare ät att föredra när det kommer till handel, då dom har mycket lägre avgifter än börsmäklare. Det gör så att du kommer få behålla mer av pengarna du investerat och det är mycket smidigare och effektivare att handla hos en nätmäklare.

Baserat på alla dessa kriterier kan vi rekommendera eToro. Här kan du köpa och sälja aktier helt utan att betala något courtage. Du får också tillgång till ett stort investeringsuniversum med båge svenska och internationella aktier, råvaror, fonder, valutor och kryptovalutor med mera. Så eToro har allt som behövs för att bygga en bred och stabil investeringsportfölj.

Steg 2 – Skapa ett konto

I den här guiden kommer vi ha eToro som utgångspunkt eftersom vi tycker att den plattformen är den bästa att handla aktier på.

Det andra steget i processen är att öppna ett konto. Det kan du enkelt göra på deras hemsida genom att trycka på den här länken

Web capture 14 10 2021 145051 www.etoro .com 1

Tryck på Gå med nu för att komma till sidan vars du fyller i dina uppgifter. När du gjort det kommer du få ett epostmeddelande från eToro som du måste verifiera ditt konto med. Efter du har gjort detta kan du sätta in pengar på ditt konto. Vid användning av PayPal är minsta insättningen på 50 dollar, Medan banköverförningar har en minimumgräns på 500 dollar.

Du måste även svara på investeringsrelaterade frågor, samt bekräfta din identitet med ditt pass eller annat giltigt Id-kort. Man måste genomgå det så kallade KYC (know your costumer). Det görs för att skydda dig som användare samt att det är ett medel för att förhindra penningtvätt och andra finansiella brott och är ett krav hos alla reglerade plattformar.

HANDLA AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Steg 3 – Hitta det bolaget du vill investera i

När du har gjort ett konto hos eToro och gjort en insättning är du redo att komma i gång med dina investeringar. Högst upp på plattformen ser du ett sökfält, här kan du söka efter bolagen du är intresserad att investera i.

Vi kan ta Microsoft som exempel här men du kan använda samma metod för att investera i vilken annan aktie eller annan investeringsprodukt du är intresserad utav, så som råvaror eller kryptovalutor.

När du söker på Microsoft så kommer bolaget fram bland sökresultaten. Klicka då på Microsoft för att komma in på bolagets investeringssida hos eToro. Där kommer du kunna läsa mer om Microsoft, se deras finansiella resultat, analytikerförväntningar, samt vad andra investerare på eToro tycker och tänket om bolaget. Microsoft är världens största bolag och ett företag som dom allra flesta känner till mycket väl. Microsoft har presterat mycket bra dom senaste åren och är en aktie som passar bra till dom flesta portföljerna.

Steg 4 – Köpa aktien

När du är inne på bolagets sida så ser du en blå knapp det står ”Handla” på när du trycker på den kommer det öppnas en ruta vars du kan välja vilket belopp du vill köpa för.

I exemplet nedan har jag valt att köpa aktier i Microsoft för 400 dollar vilket motsvarar ca 3500 SEK. När du är redo att köpa trycker du på Öppna affär eller Ange order då kommer du sedan kunna se bolaget i din portfölj.

Köpa aktier på eToro

Så lätt är det att komma i gång med aktiehandel på eToro. Du kan följa samma metodik oavsett vad det är för finansiellprodukt du är intresserad av, så som råvaror eller kryptovalutor.

Det är viktigt att veta att historiska resultat inte avgör hur aktiekursen kommer gå i framtiden och inte basera sina köp på om kursen har fallit eller stigit mycket nyligt. För att lyckas med sina investeringar så är det bra att spendera tid på att göra en grundlig analys av bolaget för att göra ett mer informerat beslut. Man bör också ha en väl diversifierad portfölj med olika investeringar från olika sektorer och regioner.

Investeringar – vad betyder det?

Att investera innebär att spendera tid, pengar eller ansträngning på något man förväntar sig ge en avkastning i framtiden. Att investera i aktier innebär att du kommer vara tvungen att investera både tid och pengar för att uppnå en optimal avkastning. Tiden du spenderar på att fördjupa dig i ett bolag är på många sätt lika viktig som pengarna du investerar i bolaget. Desto mer tid du spenderar på att ta fram information om bolaget desto större är chansen att du gör en bra investering.

När man pratar om finansmarknaderna sinns det många olika investeringsprodukter att investera i. så som:

 • Aktier
 • Fonder/indexfonder
 • Råvaror
 • Kryptovalutor
 • Valutor

Samt olika derivat så som optioner och CFD’s – Derivat är dock enbart något som erfarna investerare bör handla.

Nedan kommer vi titta på hur man gör en bra investering och vad du kanske vill lägga pengarna i och andra investeringstips. På så sätt kan du ta gradvisa steg från att vara en nybörjare till att bli en skicklig investerare.

Fonder – En bra start

När du just börjat med att investera pengar kan fonder vara ett klokt val. När du investerar i en fond så sprider du dina pengar över bolagen som ingår i fonden du har valt. På så sätt är du mycket mindre sårbar om någon specifik aktie skulle falla i värde.

Att investera i fonder kräver betydligt mindre tid och kunskap än att själv välja ut specifika aktier att köpa. När du investerar i en fond kan du välja någon sektor som du tror kommer prestera bra i framtiden. Det kan tillexempel vara teknikbolag, den svenska aktiemarknaden eller i dom största amerikanska bolagen. Även med fonder är det viktigt att diversifiera sin portfölj och inte bara välja en fond.

Vad bör man tänka på när man väljer en fond?

Det finns otaliga fonder att välja emellan. Även om fonder är säkrare än att investera i enskilda bolag så måste man ändå ta reda på en del information innan man bestämmer sig.

Vilken sektor och marknad tror du på framöver? Hur mycket kostar det att investera i fonden? Det är frågor du måste ha ett svar på innan du investerar. En del fondförvaltare tar ut högre avgifter än andra och det kan äta bort en stor del av dina vinster.

Det är främst två olika typer av fonder man pratar om:

Aktivt förvaltad fond:

I en aktiv fond är det fondförvaltaren som väljer vilka bolag som ska ingå i fonden. Syftet med en aktiv fond är att prestera bättre än ett valt index som fonden mäter sig emot. Eftersom förvaltaren själv väljer vilka bolag som ska ingå i fonden genom att spendera tid på analyser, så tar dom en högre avgift än indexfonder. Vid val av en aktiv fond är det mycket viktigt att ha koll på vilka avgifter som tas av fonden och om fonden drivs av en duktig förvaltare.

För och nackdelar med att investera i aktiva fonder:

 • Du kan uppnå en bättre avkastning jämfört med en indexfond
 • Du betalat en högre förvaltningsavgift
 • Fondernas kvalité kan variera kraftigt

Indexfonder:

Indexfondernas syfte är att försöka spegla ett index så nära som möjligt, tillexempel Stockholmsbörsen. Det finns några olika metoder som används för att åstadkomma det. Fonderna kan vara allt ifrån syntetiska då används derivat för att spegla indexets utveckling till att helt kopiera indexets innehåll. Fonder som helt kopierar indexets bolag som den ska följa är vanligare vid mindre index vars inte så många olika bolag måste köpas. Medan fonder som ska följa index med många bolag ofta väljer ut ett antal bolag ur indexet som bör spegla hela indexets utveckling. Att alla indexfonder inte kopierar index fullt ut beror på att dom kan hålla kostnaderna för sin fond nere om det är en mindre mängd bolag att köpa.

För och nackdelar med att investera i indexfonder:

 • Avgifterna är mycket lägre jämfört med aktiva fonder
 • Lägre risk då fonden enbart ska följa ett index
 • Indexfonder har historiskt genererat en god avkastning
HANDLA AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Investeringar i aktier

När man talar om att investera på finansmarknaderna så tänker dom allra flesta på aktier. När du investerar i en fond köper du också aktier, men inte enskilda aktier utan en hel grupp. Många tycker det verkar komplicerat att handla i aktier men det behöver det inte vara.

När du köper en aktie så köper du en lite del utav ett bolag och för att tjäna pengar på din aktie så måste du köpa billigare än vad aktien kostar när du väljer att sälja den. Tidigare i artikeln visade vi hur enkelt du kan köpa aktier i till exempel Microsoft och att handla via nätmäklare är idag det vanligaste sättet.

Om man väljer att bedriva sin aktiehandel genom sin bank brukar det ofta vara rätt stora avgifter för att köpa och sälja aktier, det är därför vi rekommenderar plattformar så som eToro.

Fördelar med att investera i aktier:

 • Du kan uppnå en betydligt högre avkastning om du väljer rätt aktie
 • Du investerar aktivt, så du ansvarar för din egen prestation
 • Det är mycket lärorikt att läsa på om bolag och göra analyser

Nackdelar med att investera i aktier:

 • Det är tidskrävande att samla information och göra en analys om bolagen
 • Enskilda aktier kan fluktuera mycket i varde, vilket innebär att värdet kan falla mycket snabbt
 • Det gör risken med aktier högre. Men om du har en väl diversifierad portfölj kan du hantera riskerna på ett bra sätt.

Det är också viktigt att fundera på vilken typ av investerare du är. Till exempel om du vill ta stor eller liten risk, Om du är en lång eller kortsiktig investerare, vilken typ av aktier du är intresserad av. Här är det mycket viktigt att du är ärlig med dig själv. Tar du till exempel en för stor risk så kommer du att låta känslorna styra vid större kursfall.

Hur man tjänar pengar på aktiemarknaden

Ett företags aktiekurs fluktuerar beroende på tillgång och efterfrågan. Olm aktien är attraktiv och många vill köpa in sig i bolaget så kommer aktiekursen att stiga. Men om investerare i stället vill sälja, ofta efter dåliga kvartalsrapporter eller efter dåliga nyheter, kommer aktien sjunka. Genom att ha läst på om företagen kommer du ha en bättre möjlighet att dra nytta på dessa fluktuationer.

Det är också viktigt att veta att externa faktorer kan påverka bolagets värde. Det kan vara regeländringar som kan påverka tekniksektorn eller priserna på råvaror för gruvbolag. Dessa ändringar kan båda ha en positiv och negativ inverkan på företagen du är intresserad av.

Det är en av anledningarna till att ha en diversifierad portfölj med bolag från olika sektorer och regioner. Då tar man bort en stor del av riskerna som kommer med någon specifik sektor eller region.

När du investerar är det viktigt att inte investera pengar du inte har råd att förlora och som nybörjare är det bra att börja med säkra aktier som du har bra kunskap om.

Kryptovalutor – en liten del av portföljen

Kryptovalutor kan ha en plats i en väldiversifierad portfölj, krypto har visat sig ha en bra riskjusterad avkastning. Och eftersom den är okorrelerad till aktiemarknaden kan den även sänka den totala risken för portföljen, men bra om krypto står för en väldigt liten del av den.

Kryptovalutor är digitala valutor som baseras på blockchain teknik. Valutorna är även decentraliserade till skillnad från vanlida FIAT-valutor som svenska kronor eller US-dollar. Kryptovalutorna har fått mycket uppmärksamhet både för att tekniken kan komma ett revolutionera dom globala finansmarknaderna och även för den extrema avkastningen.

Kryptovalutor innebär en väldigt hög risk, betydligt högre än andra finansiella instrument, men erbjuder också en möjlighet till riktigt bra avkastning.

På eToro kan du investera i kryptovalutor, till exempel Bitcoin, på exakt samma sätt som du investerar i aktier.

Fördelar med att investera i kryptovalutor:

 • Erbjuder möjlighet till en mycket bra avkastning.
 • Marknaderna är öppna dygnet runt, så du kan investera när som helst på dygnet.
 • Du kan dra nytta av dom stora kurssvängningarna om du är skicklig.
 • Kryptovalutor passar in i dom flesta portföljer genom att vara okorrelerad till aktiemarknaden.

Nackdelar med att investera i kryptovalutor:

 • Kryptovalutor medför en mycket stor risk och du kan förlora stora delar av dina investerade medel.
 • Det är omöjligt att förutsäga kryptovalutans riktning eftersom den är så ny
 • Du kan inte räkna hem en kryptovalutas grundläggande värde

Investera i råvaror

Att investera i råvaror är särskilt populärt hos investerare som letar efter vinster på kort sikt. Råvaror inkluderar guld, olja, vete med mera. Priset styrs ofta av externa faktorer. Oljepriserna kan till exempel styras av produktionsavtal mellan länder. Detta kan leda till fluktuationer, både upp och ner.

En av de mest populära råvarorna att investera i är guld. Många investerare köper guld när det finns mycket osäkerhet på aktiemarknaden. Detta beror på att guld historiskt har stigit när resten av marknaden faller.

Att investera i råvaror kräver mycket förkunskaper, och det rekommenderas att börja med att investera i råvaror när du har testat din förmåga med att investera i fonder och aktier. Det är mycket vanligt att använda verktyg som teknisk analys när man investerar i råvaror.

Investera i valutor

Valutamarknaden är världens största finansmarknad. När du handlar valuta spekulerar du i att en viss valuta, till exempel US-dollarn, kommer att stärkas mot en annan, till exempel det brittiska pundet.

Växelkursen är ofta korrelerad med hur ett lands ekonomi går. När den svenska ekonomin går bra är vanligtvis den svenska kronan stark, och vice versa. När man investerar i utländsk valuta är det också viktigt att tänka på vad som kan påverka landets ekonomi.

Att investera i valutor kräver höga förkunskaper. Det rekommenderas att börja med fonder och aktier innan du väljer att investera i utländsk valuta.

HANDLA AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Vanliga frågor

Hur börjar jag investera?

Många tror att det är väldigt komplicerat att komma i gång med att investera men det är långt ifrån sanningen. Det är bara att registrera sig hos en nätmäklare för att komma i gång med att köpa och sälja aktier. Vi rekommenderar eToro som nätmäklare.

Vad ska jag investera i?

Det beror helt på din investeringsprofil och din intressen. Hur stor risk är du villig att ta? Har du en lång eller kortsiktig strategi? Detta kommer att avgöra vad du ska investera i oavsett om det är fonder eller aktier.

Hur investerar jag mina pengar?

Det finns många saker du kan investera i, vilket ofta är mer lönsamt än att ha pengarna på banken. Detta kan inkludera aktier, fonder, råvaror, utländsk valuta och mer.

Ska jag investera i fastigheter eller aktier?

Detta beror på vad du vill lägga dina pengar i. dock så har aktier varit mer lönsamma historiskt än att bara investera i en fastighet att bo i, utan hyresdel. Samt att fastigheter normalt är ganska illikvida.

Hur skapar man en väldiversifierad portfölj?

Det är en bra idé att investera i fler företag. Detta kan göras med fonder eller genom att investera i många enskilda aktier som representerar olika marknader, sektorer och regioner.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad