Nordnet omdöme 2024– Recension av Nordens största handelsplattform

Nordnet grundades år 1996 som en av Sveriges första internetmäklare men har nu utökat sin verksamhet till att även innefatta bank och pension tjänster. Enligt senaste kvartalsrapporten har Nordnet över 1 500 000 kunder och mängden kunder växer för med ca 37% årligen. Nordnet är kända för sina låga avgifter, användarvänliga plattform och innovativa produkter och det har gjort Nordnet till en populär och attraktiv handelsplattform.

Nordnet omfattas även av insättningsgarantin och är reglerat och har licens för att få erbjuda bankrelaterade tjänster, vilket göt Nordnet till en trygg handelsplattform.

Nedan kommer du kunna läsa mer om avgifter, tjänster, hur du använder Nordnet och förhoppningsvis så kommer du ha en god förståelse om Nordnet vid slutet av recensionen.

Vad är Nordnet?

Nordnet är en digital bank som grundades år 1996 i Sverige men är nu verksamt i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Företaget ägs utav Öhman Group och Nordic Capital, och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Nordnets strategi är att ge privatspanarna tillgång till samma verktyg och information som proffsinvesterare samtidigt som dom fokuserar på relativt få marknader och på så vis inte behöver lägga massa energi på produktutveckling. Denna strategi har fungerat bra för Nordnet som 2016 passerade 500 000 användare och nu har passerat 1 500 000 användare i slutat av 2021.

Nedan har vi listat några för och nackdelar med Nordnet

Fördelar

  • Inga insättningsavgifter
  • Många investeringsmöjligheter
  • Användarvänlig plattform
  • Generösa läromedel för användare
  • Möjlighet att lära av andra investerare genom Shareville
  • Svensk kundtjänst

Nackdelar

  • Så många funktioner att det kan vara svåröverskådligt för nya användare
  • Ingen möjlighet till Nordnet Aktiesparkonto
  • Mobilappen kunde varit bättre

Hur du använder Nordnet, steg för steg guide.

Eftersom Nordnet är ett svenskt företag så är det väldigt enkelt att registrera ett konto och bli verifierad på deras plattform. Det tar alltså bara några minuter att komma i gång hos Nordnet.

Steg 1 – Skapa ett konto.

Nordnet startsida

Att skapa ett konto hos Nordnet är väldigt enkelt. Efter du har klickat på ”Bli kund” behöver du bara fylla i ditt personnummer och i en del uppgifter om ditt konto, ditt sparande och kundkännedom. Kundkännedom delen kan kännas igen från andra svenska banker vars du måste fylla i ett frågeformulär.

När du har ett konto kan du gå till ”överföringar” och välja det betalsätt du önskar till att göra din första insättning. Sedan för att böja din handel går du till ”börs & marknad” för att hitta aktier och andra investeringsprodukter.

Steg 2 – investera i den aktie du vill ha.

Sökruta

När du har gjort ett konto hos Nordnet och känner dig redo att göra din första investering så är det dags att hitta en aktie eller annan investeringsprodukt.

För att hitta till exempel aktier så kan du antingen söka genom att klick på förstoringsglaset uppe i högra hörnet eller gå igenom menyerna under ”börs & marknad”. För att göra det enklare kan vi ta Apple som exempel. För att hitta aktien söker jag på Apple och klickar på det översta alternativet.

Nu kommer du in på investeringssidan för Apple på Nordnet, här kan du se grafer, historisk utveckling, finansiella nyckeltal, information om bolaget samt annan relevant information. För att köpa aktier i Apple så klickar du på knappen det står ”köp” på. Nu kan du välja vilket konto som ska användas samt antal aktier och hur mycket som kommer betalas i courtage.

Nordnet handelssida

Det är viktigt att veta att historiska resultat inte avgör hur aktiekursen kommer gå i framtiden och inte basera sina köp på om kursen har fallit eller stigit mycket nyligt. För att lyckas med sina investeringar så är det bra att spendera lite tid på att göra en analys av bolaget för att göra ett mer informerat beslut.

Steg 3 – Bygg en väl diversifierad portfölj.

Det viktigaste när man bygger en portfölj är att ha en bra spridning på sina investeringar. Att ha en väl diversifierad portfölj sägs vara den enda gratis lunchen inom finans.

Fördelen med att vara väl diversifierad är att man tar en stor del av risken bort från portföljen genom att dom olika bolagen man håller kommer stiga och sjunka oberoende av varandra, man får på så vis en mycket mindre volatil resa framåt. För att ha en så låg marknadsrisk som möjligt bör man hålla ungefär 25 aktier i sin portfölj från olika sektorer och regioner.

Aktier ses som en långsiktig investering så man ska inte investera pengar man vet att man kommer behöva den närmsta tiden. Det brukar sägas att man ska vara redo att hålla aktierna i 5år för att det finns en risk att marknaden kan falla och då kan det ta ett tag innan man har pengarna tillbaka. Aktier har dock visat sig vara ett av dom bästa sätten man kan investera pengar på.

Hos Nordnet kan du sortera mellan regioner genom att gå under ”börs och marknad” – ”aktier” och välja från vilken marknad du vill se aktier.

Hur mycket kostar det att handla hos Nordnet?

Nordnets courtage är från 0,25% eller 1 kr per order för mindre affärer och går upp till 99kr per order för större affärer. Courtaget skiljer sig även något vid handel på utländska börser och då tillkommer även en valutaväxlingsavgift som ligger på 0,25%.

Nordnets avgifter är låga om man jämför med dom traditionella mäklarna men Nordnet blir slagna på fingrarna av många nätmäklare som till exempel eToro som erbjuder aktiehandel helt utan något courtage

Nordnets utbud av investeringsprodukter.

Nordnet har ett brett utbud av investeringsprodukter och lämpar sig därmed bra till att lyckas med att göra en väl diversifierad portfölj. Nordnet erbjuder handel i allt från aktier och fonder till avancerade produkter så som warranter.

Nedan är en sammanfattning om dom tillgängliga investeringsprodukterna Nordnet erbjuder.

Aktier

Hos Nordnet finns över 14 000 aktier från 7 olika marknader att välja mellan. När du köper en aktie köper du en liten del av ett börsnoterat bolag och äger därmed en liten del av företaget. Nordnet tar courtage på aktiehandeln och vid handel på utländska börser så tillkommer det extra avgifter.

Fonder

Nordnet har även ett stort utbud av fonder, det finns nämligen 1654 olika fonder hos Nordnet. Du bör dock fundera vilken typ, region och bransch du är intresserad av. I Nordnet utbud är de flesta aktiefonder, men det finns även en hel del blandfonder, samt räntefonder och annat.

ETF:er

En börshandlad fond (Exchange traded funds) är en typ av fond som är noterad på börsen i stället som för traditionella fonder som tar några dagar att köpa. Dessa kan därav handlas med flera gånger på en dag. Allt fler investerare lockas till ETF:er på grund av deras enkelhet, transparens med prissättning, låga avgifter och tillgång till diversifiering.

Börshandlade produkter.

Med dessa kan du välja att spekulera på prisets uppgång och nedgång. Samtidigt kan du få tillgång till marknader som annars kan vara svåra att komma åt. Börshandlade produkter är ofta komplexa investeringsprodukter som lämpar sig till erfarna investerare som till fullo förstår produkter i fråga.

Hävstång används ofta vid handel och betyder att du belånar en del av investeringen och på så vid gör den mycket riskablare.

Hos Nordnet kan man handla Bull & bear certifikat, Mini futures, unlimited turbos och optioner.

Kryptovalutor

Nordnet erbjuder tyvärr bara handel i kryptovalutor genom certifikat och inte någon direkt investering. Att köpa krypto genom certifikat är både onödigt dyrt och har onödiga risker med sig, så som att du kan förlora dina pengar om utgivaren för certifikatet går i konkurs. eToro är en bättre plattform för dina krypto köp, där direktinvesterar du i krypton och kan flytta den till vilken kryptowallet du vill, om du inte vill ha den liggande hos eToro.

Shareville

Shareville

Shareville är Nordnets sociala nätverk inom sparande och investeringar. Här kan du välja att hitta och följa duktiga investerare och få notiser när dom köper och säljer. Du kan även diskutera inverteringar och strategier med andra användare på shareville.

Shareville kan liknas vid eToros kopieringsfunktion men hos shareville så måste du manuellt gå in och köpa efter du har fått notisen att den du följer har köpt medan på eToro så köps och säljs aktier automatiskt samtidigt som den du kopierar.

eToro eller Nordnet – vilken plattform är bäst?

Vi har valt att jämföra Nordnet med eToro som är vår rekommenderade mäklare till dom allra flesta.

Det är stora skillnader mellan de två plattformarna, speciellt när det kommer till användarvänlighet och innovativa funktioner. eToros funktioner med copytrading och dom sociala aspekterna är speciellt bra för nybörjare som är intresserade att börja investera men inte riktigt vet vars man ska börja. Shareville som Nordnet erbjuder är en väldigt nerskalad version av eToros copytrading då man manuellt måste genomföra handeln.

Nordnet har dock automatiserade handelsprogram som kan passa den som vill investera sina pengar men inte har viljan eller kunskapen till att göra det själv. Nordnet månadsspara är ett automatiserat verktyg vars du väljer vilken nivå av risk du är villig och ta, sedan väljer Nordnet automatiskt ut fonder till dig. Om du vill utnyttja denna möjlighet väljer du en av dessa för att sedan ställa in ditt belopp och hur länge du vill spara. Dock bör du känna till att det tillkommer det en avgift beroende på kostnaderna för fonderna.  

eToro är även helt courtage fritt vid handel av aktier och EFT:er tillskillnad från Nordnet. eToro har ett större urval av internationella aktier medan Nordnet har mer av nordiska aktier.  

Är du intresserad utav kryptovalutor så har eToro ett större urval och att du äger dom kryptovalutorna du köper på plattformen medan på Nordnet kan du enbart köpa certifikat som följer en viss kryptovalutas värde.  

eToro erbjuder dock inte handel från ett så kallat ISK något som är möjligt hos Nordnet. Hos Nordnet blir du därför schablonbeskattad medan du själv måste deklarera din handel hos eToro till Skatteverket.

Våra erfarenheter av Nordnet

Nordnet är Nordens största handelsplattform och har en del innovativa funktioner så som Shareville, vilket är en nerskalad version av eToros copytrading. Sharaville har dock ännu en bit att ta sig innan den på riktigt börjar konkurrera med eToros funktionalitet. Nordnet har väldigt många likheter med Avanza i allt från avgifter till investeringsprodukter och hur websidan är uppbyggd.

Fördelarna med Nordnet jämfört med eToro är bland annat att dom omfattas av investerarskydd och den statliga insättningsgarantin samt att dom har låga avgifter sett till dom traditionella mäklarna. Ett stort investeringsutbud med väldigt lätt verifiering gör att Nordnet blir ett lätt val för många.  

Nordnet saknar dock några av dom innovativa funktionerna som konkurrensen har, så som eToros helt automatiska copytrading. Nordnet är dock vassare än Avanza när det kommer till funktioner till privatspanare som är intresserade av att lära sig mer om aktiehandel.

Även om Nordnet har låga avgifter om man ser till dom mer traditionella mäklarna så är det många nätmäklare som nu erbjuder handel helt utan courtage så som eToro.

Vanliga frågor

Vad är Nordnet?

Nordnet är en svensk nätmäklare som också erbjuder banktjänster. De har ett stort utbud av aktier, fonder och andra värdepapper.

Är Nordnet säkert?

Nordnet är ett registrerat företag i Sverige som håller på med finanstjänster. De står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd att bedriva verksamhet.

Kan man handla kryptovaluta på Nordnet?

Du kan inte investera direkt i kryptovaluta på Nordnet, däremot finns det certifikat.

Är det säkert att spara hos Nordnet?

Nordnet är en säker plattform, dock så innebär det en viss risk att investera. Investeringar har dock ändå visat sig vara det absolut bästa sättet för att få pengar att växa över tid.

Hur gör jag en insättning på Nordnet?

Nordnet erbjuder olika alternativ för insättning. Du kan bland annat välja mellan direktinsättningar såsom Swish, samt banköverföring.

Kräver Nordnet ID-verifiering?

Om du vill handla via Nordnet kan du behöva skanna in dokument om var du bor och din identitet. Detta behövs dock inte om du enbart har svenskt medborgarskap, i sådant fall sker hämtningen automatiskt. 

Vad tjänar Nordnet pengar på?

Nordnet tjänar pengar på administrations- och courtageavgifter. 

Vad är Nordnet Shareville?

Shareville är en social investerings plattform från Nordnet vars du kan diskutera investeringar och strategier med andra investerare samt följa andra duktiga investerare och få notiser när dom köper och säljer aktier. Shareville är som en nerskalad version av eToros copytrading.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad