Guide till Utdelningsaktier (2024 version)

Utdelningsaktier utgör några av de mest populära aktierna på marknaden eftersom de regelbundet föser aktieägarna med lukrativa utdelningar. Detta är särskilt intressant om du har som mål att få ta del av ett kontinuerligt pengaflöde, alternativt återinvestera utdelningen.

Vi har satt ihop en lista över de bästa utdelningsaktierna under 2023 för att du snabbt och enkelt ska kunna komma i gång med att hitta adekvat utdelningsaktier för just din aktieportfölj.

En tumregel när det kommer till det hela är att du bör sikta på att investera och äga utdelningsaktier om du vill ha en andel av den aktuella utdelningen som bolagen i fråga erbjuder.

Ta del av vår lista över de bästa utdelningsaktierna samt läser mer om vilka handelsplattformar som vi anser står sig som de bästa på marknaden, något som kommer förenkla dina mål om att investera i utdelningsaktier betydligt.

KÖP UTDELNINGSAKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Bästa utdelningsaktier i april 2024

  • Coca Cola – Ett företag som under en lång period belönat sina investerare med lukrativa avkastningar.
  • Apple – Apple är ett av de största bolagen inom världen när det kommer till det tekniska segmentet som under flera år försett investerarna med stabila avkastningar.
  • Novo Nordisk – Ett stabilt bolag som mäktat med att generera enorma vinster under flera år, där man även erbjuder en lukrativ utdelningsandel både på kort och lång sikt.

Den bästa handelsplattformen för att köpa utdelningsaktier (2024)

Om du har som mål att investera i utdelningsaktier så måste du först hitta en handelsplattform att köpa aktierna på. Vi rekommenderar att du väljer en online baserad handelsplattform och ej att investera i utdelningsaktier via banken.

Det hela har flera fördelar men framför allt så slipper du se en stor del av dina vinster bli uppätna av courtage och avgifter, något som du ofta slipper helt när du väljer att investera i utdelningsaktier via en online baserad handelsplattform.

Nedan så har vi sammanställ en lista över de mest populära handelsplattformar vilka kommer med låg courtage, kostnadsfri insättning, intuitiv användbarhet, samt ett stort urval av diverse aktier.

Bästa plattformarna för att köpa utdelningsaktier

  1. eToro – Populär handelsplattform där du betalar 0 SEK i courtage vid aktiehandel
  2. SaxoInvestor – Dansk handelsplattform med ett stort utbud av danska utdelningsaktier
  3. Capital.com – Här kan du handla aktier med CFD:er, som i första hand är avsedd för Daytraders.
  4. Libertex – Enkel handelsplattform för att handla CFD:er hävstång.

Om vi ska välja ut en specifik handelsplattform när det kommer till att investera i utdelningsaktier utan courtage så står sig eToro som vår primära val. Den stora fördelen med att investera i utdelningsaktier hos eToro är att du kan välja att återinvestera dina utdelningar, oavsett hur stort belopp som det handlar om.

En annan positiv aspekt är att dina vinster slipper bli uppätna av diverse courtage och avgifter, något som ofta är fallet när det kommer till handel hos banker kontra online handelsplattformar som eToro.

Vad är utdelningsaktier?

Många bolag erbjuder utdelningar till sina respektive aktieägare. Denna utdelning utgör en del av bolagets vinst som därmed förs vidare till aktieägarna vilka verkar i form av delägare i det specifika bolaget.

Det hela är ett sätt att belöna de aktieägare vilka valt att investera i bolagets verksamhet. Vissa företag, så som ”REITs” (Real Estate Investment Trust), kan dock endast erbjuda utdelning som ett led i att kunna dra fördel av specifika skatteförmåner.

Årets utdelning beslutas oftast under bolagsstämmorna. Huruvida en utdelning infaller eller ej avgörs främst av huruvida bolaget gått med vinst, där styrelsen har den sista ordet gällande beslutet för huruvida en utdelning ska ske, men även beslutar om att höja utdelningar, alternativt erbjuda extra utdelning utöver normalbeloppet.

Hur mycket som du får i utdelning skiljer sig nämnvärt beroende på bolaget i fråga. Vissa företag erbjuder utdelningar under 0,5-strecket medan vissa kan betala en bra bit över 5% av den total vinsten.
Investerare har generellt delade åsikter om utdelningsaktier, där vissa fokuserar främst på att placera sina pengar i just de bolag vilka tillhandahåller utdelningsaktier medan andra väljer att helt avstå från dessa.

Många investerare är dock mer än nöjda med utdelningsaktier eftersom kapitalet som genereras erbjuder dig en möjlighet till positiva avkastningar, även om marknaden går ner i övrigt.
Dessutom så kan utdelningar medföra att aktierna i fråga blir mer attraktiva hos diverse investera där även priset förblir kvar på en stabil nivå, även under perioder av lågkonjunktur.

Guide för att köpa utdelningsaktier

Om du redan investerar i aktier via en handelsplattform som erbjuder dig möjligheten att investerat utdelningsaktier så bör du fortsätta att läsa vidare i denna artikel.

Men om du inte har kommit i gång ännu med dina investeringar så rekommenderar vi att du följer vår guide så att du får tillgång till en handelsplattform som låter dig snabbt, enkelt och koncist investera i ett flertal olika typer av utdelningsaktier.

Nedan så kan du beskåda steg för steg hur du hittar och köper utdelningsaktier vi handelsplattformen eToro.

Välj din adekvata handelsplattform för att köpa utdelningsaktier

Om du har planer på att investera i utdelningsaktier så behöver du även ha tillgång till en adekvat handelsplattform som låter dig handla med dessa typer av aktier. Du bestämmer om du vill investera i specifika index vika fokuserar på utdelningsaktier eller om du istället väljer att investera direkt i de bolag vilka tillhandahåller utdelningsaktierna i fråga.

Utdelningsaktier har kommit att bli ytterst populära under de senaste åren där särskilt de amerikanska utdelningsaktierna erbjuder en del attraktiva utdelningar samtidigt som det även existerar flera svenska utdelningsaktier med generösa utdelningar.

Vi rekommenderar eToro, där du kan välja att både köpa och sälja utdelningsaktier med ett courtage på 0 SEK.

KÖP UTDELNINGSAKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

2. Skapa ett handelskonto

Det första som du behöver göra är att förflytta dig till webbplatsen för eToro. Här så behöver du lokalisera den gröna knappen med titeln ”Gå med nu”. När du klickat på knappen i fråga så behöver du definiera ett användarnamn, din e-postadress samt skapa ett unikt lösenord.

Om du vill undvika att knappa in den information som efterfrågas så kan du alltid använda dig av en Facebook-inloggning, där du kopplar kontot med eToro, varav du sedan kan komma i gång med dina investeringar.

Så fort du har skapat ditt handelskonto så måste du bekräfta din e-postadress genom att klicka på den unika verifieringslänk som du mottagit till den angivna e-postadressen. När du väl klickat på denna så är du äntligen redo att på allvar börja investera i utdelningsaktier.

image 26

När du kommit förbi steget med att skapa och verifiera ditt handelskonto så behöver du gå vidare till att sätta in pengar. Detta åstadkommer du genom att klicka på knappen ”Sätt in pengar” som för övrig återfinns längst ned på webbplatsen, oavsett om du använder dig av en smarttelefon eller stationär enhet.

Härnäst så kommer det att dyka upp ett fönster där du får möjligheten att överföra pengar till ditt handelskonto. Du kan välja att använda dig av kreditkort, PayPal eller en traditionell banköverföring.

Du kan komma i gång med det hela genom att sätta in endast $50 (ungefär SEK 300) om du använder dig av antingen ett kreditkort eller PayPal. För insättningar via banköverföring så måste du sätta in minst $500 (SEK 4500).

Nu när du kommit såhär långt så är du äntligen redo att investera i din första utdelningsaktie.

image 27

3. Hitta din utdelningsaktie

Det är ytterst enkelt att lokalisera en utdelningsaktie som du önskar investera i via eToro. Högst upp så hittar du en sökruta som du kan nyttja för att hitta den utdelningsaktie som du önskar investera i.

Lite senare i denna guide så kommer vi att förse dig med en lista över ett antal utdelningsaktier vilka du kan välja att investera i som vi anser lämpar sig adekvat som utdelningsaktier.

image 28

Ovan så har vi valt att fokusera på Coca Cola-aktier vilka erbjudit en avkastning på 1,67% i utdelning (förra året) och som du även hittar i listan över de utdelningsaktier som vi rekommenderar.

4. Köp utdelningsaktier

Härnäst så behöver du ta reda på specifikt hur mycket som du önskar investera i när det kommer till utdelningsaktier. Du kan välja att handla för så lite som $50, men ju mer du väljer att investera desto mer kan du räkna med att få tillbaka.

Så fort du har klickat på ”Ange order” så kommer du äga en liten del av Coca Cola.

image 29

11 bästa utdelningsaktier 2024 (uppdaterad lista)

Det finns otroligt många utdelningsaktier, några bra och andra mindre bra. Därför har vi sammanställt en lista över bra utdelningsaktier. Hos eToro kan du köpa aktier med utdelning utan att betala courtage, vilket kan spara mycket pengar över tid.

Vi uppdaterar vår lista över utdelningsaktier löpande så att du kan se hur mycket utdelning de olika bolagen ger.

KÖP AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Coca Cola aktier

image 30

Det existerar ett stort antal olika typer av utdelningsaktier på marknaden idag. Några av dessa är ytterst lukrativa medan vissa lämpar sig mindre bra.

För att du enklare så bilda dig en uppfattning över vad som finns att tillgå så har vi nedan sammanställt en lista över ett antal utdelningsaktier vilka vi anser lämpar sig för de flesta investerare.

Vänligen gör dig uppmärksam på det faktum att hos eToro så kan du välja att köpa aktier med utdelning utan att för den delen behöva bli påförd courtage, något som i sin tur kan spara dig en avsevärd summa pengar över tid.

Vi uppdaterar kontinuerligt vår lista över de olika utdelningsaktier som vi rekommenderar så att du med enkelhet kan beskåda hur mycket utdelning de olika bolagen erbjuder.

Senaste Coca Cola aktieutdelning: 1,67 %

KÖP COCA COLA-AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Novo Nordisk aktier

image 31

Novo Nordisk aktier står sig som några av de mest kända utdelningsaktierna i Sverige. Novo Nordisk har producerat insulin för diabetespatienter vilket har säkerställt att man tjänat stora pengar eftersom diabetiker behöver en kontinuerlig tillgång av diabetesmedicin.

Dessutom har de skapat bantningsmedicin som förväntas komma ut på marknaden i större del av världen de kommande åren, vilket förmodligen också kommer att synas hos Novo Nordisk-utdelningen.

De har således möjligheten att generera en adekvat vinst från dessa produkter, något som i sin tur säkerställer att de hela tiden kan generera enorm vinst vilka i sin tur bidrar till att man kan erbjuda frekventa utdelningar.

Senaste utdelning på Novo Nordisk-aktien: 1,23 %

KÖP NOVO NORDIC-AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Apple aktier

image 32

Apple-aktier står sig också som några av de mest populära utdelningsaktierna eftersom det står sig som ett gigantiskt företag där de flesta av oss känner till deras produkter eller kanske till och med äger dem.

De ligger bakom några av de världens mest kända teknikprodukter i form av iPhone, iMac, iPad och dylikt.
Apple står sig som ett av de största företagen i världen och tjänar extremt mycket pengar år efter år.

Apple är inte det företag som erbjuder mest utdelning, men i gengäld erbjuder de en stabil utdelning i kombination med att deras andel de senaste många åren har ständigt ökat. Om du tror att Apple kommer att bli en del av framtiden så kan du lika gärna välja att investera i Apple-aktier.

Senaste aktieutdelning från Apple: 1,23 %

KÖP APPLE-AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Danske Bank aktier

image 33

Önskar du att investera i aktier med bra utdelning så är bankaktier generellt sett ett bra val. Danske bank står sig som ett av de bolag vilka erbjudit lukrativa avkastningar till sina aktieägare. Även om Dansk Bank har varit föremål för en del skandaler så står det sig fortfarande som en storbank som erbjuder förmånliga utdelningar till sina aktieägare.

Dessutom är de väldigt uppmärksamma på att lösa sina tidigare problem och siktar på att komma ut starkare än någonsin. Sammantaget så står det sig som en självklar utdelningsaktie för dig som önskar investera i aktier som erbjuder lukrativa avkastningar.

Senaste utdelning på Danske Bank-aktien: 1,85 %

KÖP DANSKE BANK-AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Säkra aktier

image 34

Det råder ingen tvekan om att försäkringsbolag står sig som några av de aktier som gjort sig kända för att erbjuda generösa utdelningar. Tryg aktier står sig också som en av de välkända utdelningsaktier som är särskilt kända för sina höga utdelningar. Tryg är ett stort företag och står sig som ett av de största försäkringsbolagen i Sverige, samtidigt som man även varit en av de som genererat stora vinster, år efter år.
Det som gör Tryg-aktien intressant, utöver deras höga utdelning, är att man verkar i form som ett gediget bolag som knappast kommer att gå imorgon. Tryg-aktien har erbjudit en stabil utdelning under ett antal år till sina investerare.

Senaste utdelning på Tryg-aktien: 2,86 %

KÖP SÄKRA AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Jyske bankaktier

image 35

Jyske bankaktier står sig också som några av de populäraste utdelningsaktierna eftersom de gjort sig kända för att kunna erbjuda hög utdelning till sina aktieägare. Precis som med Danske Bank så står de sig som några av de banker som erbjuder höga utdelningar till aktieägarna och är just därför ytterst intressanta om man vill äga en aktieportfölj med antingen några enkla eller många utdelningsaktier.

Jyske Bank verkar även i form som en av de stora bankerna, vilket också klassificerar bolaget som en betydligt mer stabilare investering än om man skulle välja att investera i några av de betydligt mer nischade bankerna.

Detta säkerställer också att du därmed får ta del av en stabil utdelning vid ägandet av deras aktier. Jyske bankaktier utgör en självklar utdelningsaktie att investera i om man vill äga en utdelningsaktie med en stabil utdelning i den övre delen.

Senaste Jyske Bank-aktiens utdelning: 2,21 %

KÖP JYSKE BANK-AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

PepsiCo aktier

image 36

PepsiCo-aktier har utan tvekan också gjort sig förtjänta över att kvala in på listan över de bästa utdelningsaktierna. PepsiCo är även ganska populär bland många investerare vilka fokuserar på att investera i utdelningsaktier eftersom de år efter år fokuserat på att erbjuda utdelningar till aktieägarna. Det har också gjort dem till en av de utdelningsaktier på vår lista som erbjuder den högsta procentuella utdelningen av alla.

PepsiCo-aktier står sig även som en given investering för alla de som konsumerar Pepsi-läsk eftersom man på det sättet indirekt bidrar till företagets välbefinnande. PepsiCo-gruppen är även ägare till många andra företag inom läskbranschen och utvecklas ständigt. Bolaget står sig således som en av de bästa utdelningsaktierna som finns att tillgå på marknaden för närvarande.

Senaste PEPSICO aktieutdelning: 2,64 %

KÖP PEPSICO-AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

McDonalds aktier

image 37

McDonald’s-aktien har kommit att profilera sig som en av de mest attraktiva utdelningsaktier under många år. McDonalds utdelningar är kända för att vara både stabila och även exceptionellt lukrativa, något som medfört att många investerare valt att ha utdelningsaktier i sin portfölj.

McDonalds är en jättekoncern med restauranger över hela världen och som ständigt fortsätter att växa, trots att de redan skapat sig en dominerande ställning i de flesta länder där de valt att etablera sig i. McDonald’s betalar ut mellan 2 och 3% i utdelning för närvarande, vilket i kombination med en lång historia av generösa utdelningar gjort det till en ytterst förmånlig utdelningsaktie.

Senaste McDonalds aktieutdelning: 2,18 %

KÖP MCDONALDS-AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

ISS aktier

image 38

ISS är ett välkänt företag inom rikets gränser och står sig idag som det största bolaget inom städbranschen. Man grundades redan 1901, men bytte då namn till ”Det Danske Rengøringsselskab”. Man har vuxit enormt under de senaste åren och finns idag i över 50 länder.

Dock så ägnar man sig åt betydligt mer aktiviteter än att endast tillhandahålla olika typer av städtjänster. Några av de områden som man verkar inom utgörs av catering, säkerhet, faciliteter och dylikt.

ISS-aktier står sig som en intressant aktie att ha i sin portfölj då man mäktat med att generera enorma vinster år efter år, något som i sin tur inneburit att man erbjuder den högsta procenten när det kommer till utdelningar på vår lista.

Senaste ISS aktieutdelning: 5,48 %

KÖP ISS AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Vestas aktier

image 39

Vestas står sig utan tvekan som en av de mest populära danska aktierna, något den varit under många år. Vestas verkar även i form som en av de största tillverkarna av vindkraftverk i världen, vilket också bidragit till att bolaget kommit att bli även ytterst populär när det kommer till investeringar gällande gröna aktier.

Vestas utdelning erbjuder en otroligt hög avkastning per aktie, men i gengäld så finns det också potential för aktien att stiga mycket i framtiden, då hela världen fokuserar mer på grön energi än någonsin tidigare, där Vestas ligger i framkant att profilera sig som en betydande aktör inom det hela.

Senaste utdelning på Vestas-aktien: 0,68 %

KÖP VESTAS AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Pfizer aktier

image 40

Pfizer-aktier har på mycket kort tid kommit att bli några av de mest intressanta aktierna att följa, främst på grund av att Pfizer kommit att bli ett av de första läkemedelsföretagen att erbjuda ett vaccin mot Covid-19. Pfizer verkar idag som ett av de största bolagen inom läkemedelsbranschen som under Covid-19 pandemin stärkt denna positiva ytterligare.

Vi bör förvänta oss att Covid-19 kommer att utgöra en del av vår framtid, vilket har säkerställt att Pfizer skapa sig en ytterligare form av stabil intäktskälla när det kommer till deras redan imponerande portfölj av diverse läkemedelsprodukter.

KÖP PFIZER-AKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Senaste Pfizer aktieutdelning: 3,18 %

Ska man välja utdelning eller avkastning?

När ett bolag erbjuder utdelning så kommer det hela att påverka bolagets ekonomi, något som i sin tur innebär att bolaget i fråga får betydligt mindre pengar att investera i deras verksamhet.

På grund av det så blir aktien mindre värd när utdelningen ägt rum. Vidare så uppfattas utdelningar ofta som en indikator på bristande möjligheter till adekvat tillväxt, något som i sin tur kan dämpa den rådande aktiekursen.

Just därför så är de bolag vilka erbjuder utdelningar kända för att ha en mindre ökning i värde än vad som är fallet hos de bolag vilka ej erbjuder konstanta utdelningar. En aktie som erbjuder frekventa utdelningar kommer heller ej att profilera sig som en raket på börsen.

Dock så finns det exempel på det motsatta som när Danske Ørsted steg 100% under sina första år på börsen. Som aktieägare så måste du även betala skatt på din utdelning, något som innebär att vissa investerare i stället föredrar en höjning av aktiekursen utspridd över en längre period.

Det finns dock också en fördel med utdelningsaktier. När ett företag för över en del av vinsten till aktieägarna så sänder det hela en signal om att företaget har en sund och stabil ekonomi. Just därför så kommer även aktiekursen för de flesta bolag vilka erbjuder utdelningar att nå samma nivå som före utbetalningen.

Investerare har helt enkelt mer förtroende för dessa bolag. När ett företag uppnår viss finansiell stabilitet så kommer det därför i många fall att signalera det hela genom att börja betala utdelning till sina aktieägare.

Utdelning kan dock också utgöra ett tveeggat svärd. Ett bolag kan alltid avbryta utdelningen beroende på hur vinsten utvecklat sig och som investerare kan du därför aldrig till 100% förvänta dig att just ditt aktieinnehav förser dig med kontinuerliga utdelningar.

Men om ett bolag i stället väljer att stoppa utdelningar eller minska mängden av dessa så kommer det att medföra att otroligt många investerare blir besvikna vilka valt att behålla aktien i sin portfölj enbart på grund av utdelningen.

Dessutom kommer många att tolka det hela som att bolaget befinner sig i en ekonomisk knipa. Det kan i sin tur innebär att många aktieägare väljer att lämna skeppet, varav aktiekursen faller som en bieffekt av det hela.

Exempel på ett företag som slutat erbjuda utdelningar:

1. General Electric, som i grund och botten är en amerikansk ”blue chip share” och ett av världens största företag, har under de senaste åren brottats med ekonomiska problem. Just därför så sänkte General Electric under 2018 sin utdelning flera gånger om för att de skulle få räkenskaperna att klaffa.

När bolaget under oktober 2018 meddelade att de skulle skära ner sina utdelningar till ett ganska symboliskt belopp så skapade det hela enorma rubriker i nyhetsmedia runt om i världen. I slutet av 2018 så hade deras aktie sjunkit markant till den lägsta nivån sedan finanskrisen.

Ett företag kan också välja att skrota sin utdelning under en period då det kan istället välja att fokusera på att växa och därigenom beträda nya marknader. DFDS meddelade just därför under april 2018 att de skulle slopa utdelningen i samband med deras köp av ett turkiskt rederi som en investering i nya rutter när det kommer till frakt, utan att man för den delen såg aktiekursen falla.

Återinvestera utdelningar från utdelningsaktier

Utdelningsaktier kan visa sig vara idealt för att generera passiv inkomst från sina investeringar där du drar fördel av en sammansatt ränta genom att återinvestera dina utbetalningar. Det är dock viktigt att komma ihåg att det hela ej kan garanteras för all framtid.

I vissa fall kan hög avkastning vara lurigt eftersom det ger intrycket av att företagen är finansiellt stabilt, även om så inte riktigt är fallet. Innan du köper en utdelningsaktie så bör du därför alltid fundera på om aktierna verkar attraktiva för något annat och mer än bara sin utdelning.

Du kan också välja att sikta in dig på några av de speciella bolag som höjt utdelningar under ett antal år, så kallade ”Dividend Aristocrats” och ”Dividend Kings”. Dividend Aristocrats utgörs av bolag från S&P 500-indexet som har höjt sina utdelningar kontinuerligt 25 år i rad.

Företag som kvalificerat sig som ”Dividend Aristokraterna” är typiskt sett bolag som haft en god och stabil tillväxt men även överlevt de olika finanskriser som annars har fått andra företag att gå på knä.

Dividend Kings är, som du säkert kan gissa, företag som har behållit och ökat sina utdelningar ännu längre än Dividend Aristocrats. För att kvalificera sig som Dividend King så måste ett företag ha betalat ut och ökat sin utdelning kontinuerligt under minst 50 år.

Av samma anledning är listan över Dividend Kings inte särskilt stor, något som innebär att du vill vara ganska säker på att din utdelning kommer att fortsätta så länge som det är möjligt.

Exempel på Dividend Kings utgörs av bolag som Coca-Cola, 3M, Colgate-Palmolive och Procter & Gamble. Gemensamt för många av de företag som ingår i kategorin Dividend Kings är att dessa säljer konsumtionsvaror vilka visat sig sälja oavsett om marknaden går upp eller ner.

Regler för beskattning av utdelning

Om du äger en andel i ett bolag som erbjuder utdelningar så förväntas du enligt lag att betala skatt på den utdelning som du mottar. Du kan erhålla utdelning från både enskilda aktier, fonder och ETF:er.

Du bör vara medveten om att du inte nödvändigtvis endast behöver betala din utdelningsskatt i Sverige. Till exempel, om du väljer att investera i en ETF som erbjuder utdelningar eller en andel i ett utländskt bolag så ska du faktiskt även betala skatt på utdelningen till det land där bolaget i fråga är registrerat.

Detta kallas för källskatt och står i motsats till vinsten från aktiehandeln där du betalar uteslutande dansk skatt. Det är viktigt att göra sig införstådd med det faktum om landet i fråga har ett skatteavtal med Sverige eller ej. Om så inte är fallet så måste du ta it med dubbelbeskattning av dina utdelningar eftersom det kan snabbt komma att äta upp 50 % eller mer av ditt kapital.

Källskatten dras automatiskt innan du mottar utdelningen från dina utdelningsaktier. Har du dina aktier i en dansk aktiedepå så dras även den danska skatten helt automatiskt innan du får tillgång till din utdelning. Du kan just därför tryggt återinvestera pengarna från utdelningen, utan rädsla för en skattesmäll.

Som tur är finns det ett stort antal länder som har skatteavtal med Sverige. Sveriges överenskommelser om källskatt kan delas in i tre kategorier: länder som ingår i det så kallade OECD-samarbetet, länder som Sverige gjort överenskommelser med men som inte följer OECD och de länder som Sverige inte har överenskommelse med.

Hur kommer man igång med det hela?

Om du gillar tanken på att generera avkastningar på din investering löpande där du själv bestämmer huruvida du önskar återinvestera dina pengar i en specifik utdelningsaktie eller önskar kanske ta ut pengarna och spendera dessa på annat så kan du ha en strategi där du endast fokuserar på att investera i utdelningsaktier.

Du kan även välja att investera i utdelningsaktier som en del av din portfölj, för att förse dig med ett kassaflöde på en löpande basis. Om vi fick välja mellan en aktie som erbjuder utdelning eller en som inte gör det, då skulle vi personligen välja utdelningsaktier.

Om du har läst vår guide från början så har du också vid det här laget kommit underfund med att vi rekommenderar eToro som den primära handelsplattformen som du bör satsa på. Plattformen har ett stort urval av utdelningsaktier, både svenska utdelningsaktier och ett brett utbud av amerikanska utdelningsaktier.

Handelsplattformen eToro låter dig investera i utdelningsaktier utan courtage & avgifter.

KÖP UTDELNINGSAKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Vanliga frågor

När får jag min utdelning?

När du som investerare får ta del av utdelningen variera markant beroende på bolaget i fråga. Du behöver således först ta reda på hur ofta du kan räkna med utdelningar innan du väljer att investera i en specifik utdelningsaktie.

Vilka aktier erbjuder mest utdelning?

Det råder en stor skillnad på hur mycket som man kan räkna med att få i utdelning. I vår lista över olika utdelningsaktier så kan du beskåda hur mycket utdelning dessa aktier erbjuder. Se vår lista över utdelningsaktier här

Måste jag betala skatt på min utdelning?

Aktier som erbjuder utdelning beskattas som alla andra vinster vilka härstammar från diverse investeringar, något som i sin tur baseras på realisationsprincipen. Här betalar du 27 % av de första 55 300 SEK i utdelning, och 42 % av all utdelning däröver.

Vilka aktier erbjuder frekventa utdelningar?

Aktierna som erbjuder utdelning utgörs av börsnoterade bolag vilka ofta har som mål att öka bolagets kapital, något som i sin tur åstadkoms genom att låta fler investerare köpa en del av bolaget via aktier och därigenom bli delägare.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad