Investera i guld (2024) – En detaljerad guide till att köpa guld

Guld har varit en av de värdefullaste ädelmetallerna under tusentals år där forntida civilisationer tidigt upptäckte dess mångsidiga användbarhet. Idag så har inte så mycket förändrats förutom att guld kommit att utgöra en viktig beståndsdel i många av de varor som vi använder på en daglig basis.

Historiskt sett så har guld alltid verkat i form som en av de mest eftertraktade investeringsformerna, framförallt i osäkra tider då världens börser befinner sig i gungning.

I följande guide så kommer vi att detaljerat redogöra för hur du går tillväga för att köpa guld men även hur investeringar i guld fungerar i praktiken. Efter att ha läst denna guide så kommer du att ha guld som en naturlig del av din investeringsportfölj.

KÖP GULD HÄR 76% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.
Du bör överväga om du förstår hur CFD-er fungerar och om du har råd att förlora pengarna innan du handlar.

Investera i guld (guide)

Steg 1. – Välj en adekvat handelsplattform som erbjuder dig handel till låga avgifter i kombination med en hög nivå av användbarhet. Vi rekommenderar eToro till alla våra läsare eftersom det står sig som en av de bästa handelsplattformarna på marknaden för närvarande.

Steg 2. – Registrera dig hos handelsplattformen i fråga genom att knappa in de efterfrågade uppgifterna. Verifiera ditt konto genom att klicka på den unika verifieringslänk som du mottar till den angivna e-postadressen.

Steg 3. – Överför pengar till ditt handelskonto. Du kan välja att initiera överföringar med hjälp av ett betal-/kreditkort, PayPal eller banköverföring. Vid betal-/kreditkort och PayPal insättningar så behöver du sätta in minst $50. För banköverföringar så måste du sätta in minst $500 för att kunna nyttja det hela.

Steg 4. – Börja med att knappa in ”GOLD” genom att använda dig av fritextsökningen (högst upp) där du ädelmetallen bör ganska omgående dyka upp som ett alternativ.

Steg 5. – Som ett sista steg så behöver du definiera den önskade beloppet om du önskar förvärva guld för varav du sedan klickar på knappen ”Öppna affär”. När du kommit såhär långt så kommer du äntligen att äga en del av den åtråvärda ädelmetallen!

KÖP GULD HÄR 76% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.
Du bör överväga om du förstår hur CFD-er fungerar och om du har råd att förlora pengarna innan du handlar.

Köp guld – Så investerar du i guld online

Det är förhållandevis enkelt att komma med investeringar i guld. Det första som du behöver göra är att hitta en adekvat handelsplattform som uppfyller alla de krav som du kan tänkas ha gällande din handel.

En annan stor fördel med det hela är att du får möjligheten att investera i ädelmetallen utan att faktiskt ha guldet i fysiskt ägo, något som varken är praktiskt eller säkert.

När du bestämmer dig för att investera i guld via en handelsplattform så spekulerar du egentligen i själva guldpriset, eftersom det idag (bland gemene man) är i särklass den vanligaste sättet att investera i guld.

Härnäst så kommer vi att återge det hela i form av en steg-för-steg-guide där vi går igenom det hela för att just du ska slippa behöva betala höga avgifter till giriga mäklare när du har som mål att investera i guld.

1. Välj en adekvat handelsplattform

När du har planer på att investera i guld så måste du först hitta en adekvat handelsplattform som uppfyller alla de krav som du kan tänkas ha när det kommer till dina affärer.

Som ett led i att hjälpa dig på traven så rekommenderar vi handelsplattformen eToro, främst på grund av att deras kostnader är ytterst låga i jämförelse med konkurrenterna, samtidigt som den tillhandahåller en otroligt användarvänlig handelsplattform.

Faktum är att det råder stora skillnader när det kommer till avgifterna för de olika handelsplattformarna vilka återfinns på marknaden, något som innebär att du slipper uppleva scenariot där en stor del av dina vinster går åt till att täcka upp för plattformens handelsavgifter.

 • pepperstone toplist stb 2
  Betyg
  Unika fördelar
  • Erbjuder mer än 70 valutapar
  • Upp till 30:1 gearing
  • Stöder MetaTrader och cTrader
  Courtage från Från 0,2 kr. Minsta insättning 0 kr. pr. år Mobilapplikationens betyg
  9/10
  Besök Pepperstone Läs recension CFD:s är komplexa former av finansiella instrument och medför en hög risk att gå med förlust på grund av möjligheten till hävstång.
  Cirka 77.5% av (ej professionella) investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos denna leverantör.
  Du bör göra dig införstådd med hur CFD:er fungerar i praktiken samt huruvida du har råd med förluster innan du väljer att investera dina pengar.

2. Skaffa ett handelskonto

image 57

Så fort som du landar på startsidan för handelsplattformen eToro så kommer du att mötas av en inloggningsruta. Om du inte är en registrerad användare sen tidigare så behöver du klicka på den gröna knappen med titeln ”Gå med nu” som för övrigt återfinns högst upp till höger på startsidan.

image 47

Så fort du har gått vidare till att sätta in pengar på ditt handelskonto så kommer du att vara redo för att börja investera guld. Du rekommenderas att överföra pengarna i amerikanska dollar som ett led i att undvika de växlingsavgifter som påförs.

Som vi nämnde tidigare i guiden så kan du välja att överföra pengar i form av betal-/kreditkort, PayPal och banköverföringar. För betal-/kreditkort och PayPal så kan du överföra så lite som $50 för att kunna komma igång med dina investeringar.

När det kommer till traditionella banköverföringar så måste du överföra minst $500 för att kunna nyttja denna betalningsmetod. Hur stort belopp som du väljer att sätta in är något som endast du själv dock kan ta beslut om.

Om du kommit såhär långt så kan du äntligen gå vidare till att investera i guld.

Hur man investerar i guld

När du har överfört medel att investera med till ditt eToro-konto så är du äntligen redo att komma igång med dina investeringar i den åtråvärda ädelmetallen.

image 49

För att lokalisera guld i form av investeringsform så behöver du använda dig av fritextsökningen (högst upp) där du helt enkelt knappar in fransen ”GOLD” varav du bör få upp en ikon i form av den som återges i skärmdumpen ovan.

För att gå vidare till delen där du redogöra för hur mycket guld som du önskar investera i så behöver du klicka på knappen ”HANDLA”.

Köp guld

Så fort som du har klickat på knappen ”Handla” så kommer du att kunna välja mängden av guld som du önskar investera i, hur stor belopp som investeringen ska utgöras av men även huruvida du vill använda dig av hävstång eller ej.

image 50

Alternativet som du väljer beror främst på din investerarprofil, men väljer du handel med hävstång så måste du vara medveten om det faktum att dina vinster kan komma att bli avsevärt högre än initialt, förutsatt att priset rör sig mot din position.

Å andra sidan, skulle priset på guld istället röra sig från din position så måste du vara underförstådd med att dina förluster kan komma att resultera i betydligt högre förluster än vad du hade räknat med initialt.

När du känner dig redo så behöver du bara klicka på knappen ”Öppna affär”, varav din affär slutförs och ditt ägande överförs till din personliga portfölj som återfinns i den vänstra menyn.

Notera: När du spekulerar i guldpriset online så ägnar du dig åt CFD-handel, något som i sin tur innebär att du ej faktiskt köper fysiskt guld utan vad du gör är att du spekulera i huruvida priset på guld kommer sjunka eller öka.

Du rekommenderas även att dra nytta av den automatiska funktionen i form av ”Stop Loss” eller ”Ta hem Vinst”. På det sättet så kan du per automatik välja att sälja av ditt innehav så fort ädelmetallen uppnått en viss pris som ett led i att säkra vinsten, alternativt begränsa potentialen för en högre förlustaffär.

Om du kommit så här lång så kommer du att officiet kunna stoltsera dig själv som en guldinvesterare.

Investera i guld

Fler och fler väljer att investera i guld, antingen i form av att köpa en mindre mängd av ädelmetallen eller som en form av extra spridning av sina andra investeringar. Det finnas en rad fördelar med det hela, som att guld historiskt sett alltid prestera bra och stigit i värde under diverse finanskriser.

Som du kan beskåda på bilden nedan så har gulden mäktat med att stiga efter de två senaste kriserna i form av finanskriser, som inträffade 2008 samt den rådande Covid-19 pandemin som ännu pågår runt om i världen.

image 51

Det kan finnas en rad anledningarna till att investera i guld. Dock så tenderar de flesta investerare att sällan placera alla ägg i samma korg genom att placera alla sina medel i just ädelmetallen.

Du bör dock överväga att ha åtminstone en del av dina medel placerade i guld eftersom det sprider riskerna, samtidigt som du även står stadigt under andra framtida kriser.

Ska du välja att investera i guld?

Du kan välja att köpa guld på flera olika sätt. De vanligaste återges i from av att du förvärva ädelmetallen fysiskt eller spekulera i guldpriset via en CFD, något som för övrigt är det vanligaste sättet att investera i guld bland gemene man.

Förutom det så kan du även välja att investera i ädelmetallen genom att köpa aktier i de olika bolag vilka fokuserar på att bryta ädelmetallen i de gruvor vilka återfinns utspridda runt om i världen.

För att du ska få möjligheten att fatta ett mer objektivt och rättmätigt beslut kring det hela så kommer vi nedan att gå igenom de vanligaste sätten att investera i guld på.

Köpa guld – Hur man köper guld

Att köpa guld kan göras på flera olika sätt på de olika investeringsplattformarna . Du kan antingen köpa guld fysiskt, eller köpa guld genom CFD, vilket är det vanligaste sättet att investera i guld, men du kan även köpa guldaktier, där du köper aktier i företag som sysslar med t.ex. brytning.

Låt oss gå igenom de olika sätten att köpa och investera i guld.

Investera i fysiskt guld

Om du har som mål att investera och äga guld fysiskt så är det vanligaste sättet att förvärva ädelmetallen i form av guldtackor eller guldmynt. Vissa investera väljer även att köpa guldsmycken vilka de sedan smälter ner.

Det kan dock vara ganska svårt att investera i fysiskt guld eftersom det hela är varken praktiskt eller säkert. En annan aspekt är att det kan vara stor skillnad på priset beroende på aktören som du handlar guldet från.

Investera i guldaktier

Genom att investera i aktier hos de bolag vilka handlar eller bryter guld så kan du indirekt ägna dig åt att spekulera i priset på ädelmetallen utan att för den delen äga den fysiskt.

Dock så kan själva inventeringen vara komplex och svår att förstå sig på, framförallt om man betraktar det faktum att många av de bolag vilka ägnar sig åt att exempelvis bryta guld återfinns på andra sidan jordklotet där informationen om dessa är ytterst bristfällig.

Investera i guld via CFD:er

Att investera i guld via CFD:er innebär rent konkret att du spekulerar i själva priset på ädelmetallen. Detta åstadkommer du genom att använda dig av en adekvat handelsplattform (eToro), där du spekulerar i huruvida priset kommer stiga eller fall.

Många ”daytraderas” väljer att spekulera i guld via CFD-handel eftersom det generellt sett krävs betydligt mindre investeringar än vad som är fallet när det kommer till att investera i guld via aktier.

KÖP GULD HÄR 76% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.
Du bör överväga om du förstår hur CFD-er fungerar och om du har råd att förlora pengarna innan du handlar.

Vanliga frågor

Var kan jag investera i guld?

Du kan välja att investera i guld hos flera online baserade handelsplattformar online. Vi rekommenderar dock eToro eftersom den står sig som en av de bästa plattformarna för närvarande, samtidigt som avgifterna för handel står sig som marknadens lägsta. (Läs mer om hur du investerar i guld här.)

Varför ska du välja att investera i guld?

Många väljer att investera i guld som ett led i att diversifiera sina investeringar. Andra väljer att investera i guld helt enkelt för att de anser det vara en ganska säker placering. Vad som än är fallet så måste du alltid komma ihåg det faktum att investeringar i guld, men även andra typer av råvaror alltid kommer med en potentiell risk om att faktiskt gå miste om dina pengar. Just därför så måste du alltid betrakta kritiskt den risk som du är beredd att ta när det kommer till investeringar i guld innan du väljer att gå vidare i processen.

Ska jag köpa guld?

Det hela är en fråga som endast du själv kan besvara. Du bör dock satsa på att investera i guld om du anser ädelmetallen passa in i din nuvarande investeringsstrategi men även för att sprida dina risker.

Är guld en bra investering?

Guld kan vara en ytterst lukrativ investeringsform. Dock så måste du vara medveten om det faktum att precis som med alla andra investeringsformer så kommer det hela med en påtaglig risk. Priset på guld tenderar ofta att stiga under tider då börser och länders ekonomier befinner sig i gungning. Du bör även komma ihåg att du inte kan förvänta dig samma höga avkastning än om du exempelvis hade investerat i aktier.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad