Hur hittar man lukrativa värdeaktier 2024

En av de mest intressanta aspekterna när det kommer till värdeaktier är att de oftast tenderar att vara värda mer än den rådande aktiekursen. Innan du väljer att investera dessa så är det dock viktigt att du gjort dig införstådd med vad du bör titta efter när det kommer till detta finansiella instrument.

Efter att du läst igenom denna guide och tagit till dig informationen som återges i den så kommer du att vara betydligt mer klokare och insatt i hur du hittar en värdeaktie men även vara införstådd med de olika fallgropar som du måste undvika till varje pris!

Innan vi går in djupare på de olika delarna gällande värdeaktier så vill vi bara göra dig uppmärksam på att om du siktar på att omgående investera i värdeaktier så rekommenderar vi eToro, en handelsplattform som vi anser vara den äldsta på marknaden för närvarande.

Här får du möjligheten att handla med aktier i form av 0% courtage, samtidigt som själva plattformen utformats för att vara ytterst användarvänligt, något som innebär att både nybörjare men även mer erfarna rävar kommer snabbt finna sig Tillrätta.

Förutom det så kommer du även hitta ett brett utbud av olika finansiella instrument, samtidigt som du även får ett stort antal olika värdeaktier av att välja emellan.

KÖP VÄRDEAKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

Så här går du tillväga för att köpa värdeaktier

Härnäst så kommer vi att detaljerat redogöra för hur du går tillväga för att investera i värdeaktier. Guiden i fråga som du strax ska få ta del av bygger på det initiala steget, något som innebär att du behöver följa de angivna stegen såsom de anges för att kunna fullfölja det hela.

Själva investeringen i värdeaktier (som du strax ska upptäcka) skiljer sig inte nämnvärt än när du investerar i andra typer av finansiella tillgångar. Om du är helt grön inom investeringsbranschen och önskar läsa mer om hur du går tillväga för att handla med aktier i överlag så rekommenderar vi att du läser vår guide till aktier för nybörjare.

KÖP VÄRDEAKTIER HÄR Ditt kapital är utsatt för risk.

1. Välj en adekvat handelsplattform

Så fort du behöver hitta en handelsplattform för att köpa dina värdeaktier, så finns det ett antal faktorer som du måste vara medveten om.

När du önskar investera i värdeaktier så behöver du även ha tillgång till en lämplig handelsplattform som låter dig sköta dina affärer på ett smidigt, intuitivt och användarvänligt sätt.

Framförallt så behöver du fokusera på en handelsplattform som påför låga avgifter vid handeln eftersom du annars riskerar att se en stor del av dina positiva avkastningar försvinna till diverse kostnader.

Precis som vi nämnde initialt så rekommenderar vi eToro som din primära handelsplattform eftersom den har 0 SEK i courtage samtidigt som den ej debiterar några avgifter när det kommer till handeln med värdeaktier.

Vi vill dock att du ska känna dig tryggare med ditt val och har således valt att nedan inkludera de 3 handelsplattformar vilka vi anser ligger i topp, där eToro självfallet återfinns på första plats.

2. Skapa ditt handelskonto

Det första som du behöver göra för att börja investera i värdeaktier hos eToro är att skapa ett handelskonto. När du landar på startsidan så kommer du att notera en knapp med titeln ”Gå med nu” (längst upp till högre) som du behöver klicka på för att initiera själva registreringsprocessen.

image 11

Härnäst så kommer du att omdirigeras till registreringsformuläret där du får fylla i ditt namn, e-postadress, telefonnummer samt andra uppgifter som efterfrågas vid tiden som du tar del av det hela.

När du klickar på ”Registrera dig” dig knappen så kommer du att kunna logga in på ditt eToro konto. Dock så kommer du inte kunna sätta in några medel att handla med förrän du klickat på den unika verifieringslänk som skickas ut till den angivna e-postadressen.

3. Sätt in pengar på ditt handelskonto

Härnäst så går vi igenom hur du sätter in medel att handla med, något som för övrigt innefattar att du klickat på den unika verifieringslänk som du mottagit till den e-postadress som du angett under registreringsprocessen.

När du klickar på knappen ”Sätt in pengar” (längst ned till vänster) så kommer du att presenteras med tre alternativ i form av följande:

  • PayPal (minsta insättning SEK 500)
  • Betal-/kreditkort (minsta insättning SEK 500)
  • Banköverföring (minsta insättning SEK 5 000)

När du har valt den specifika betalningsmetod som du önskar använda dig av så behöver du ange den summa som du önskar sätta in, varav pengarna kommer inom några hundradelar att finnas synliga på ditt handelskonto.

image 12

4. Slutför ditt köp av värdeaktier

Om du följt stegen såsom de anges så är du nu äntligen redo för att investera i värdeaktier. Du kan antingen välja några av de aktier som vi rekommenderar eller använda dig av fritext-sökningen högst upp för att hitta den eller de aktier som du önskar investera specifikt i.

För att lära dig mer om handeln med aktier på en generell plan så rekommenderar vi att du läser vår guide om hur man investerar i aktier.

För att illustrera själva processen så har vi valt att använda oss utav Amazon, dock så är tillvägagångssättet likvärdig oavsett vilken typ av värdeaktie som du är intresserad av att investera i.

För att initiera själva processen så behöver du först lokalisera rutan (högst upp på sidan) som låter dig fritextsöka efter Amazon.

När du lokaliserat rutan i fråga så behöver du knappa in ”Amazon”, varav du per omgående kommer få upp värdeaktie i fråga.

image 13

Klicka sedan på knappen ”Handla” för att ta dig till nästa delsteg.

image 14

Du kommer härnäst att få upp ett fönster som liknar skärmdumpen ovan där du behöver ange för hur stor beloppet som du önskar köpa Amazon-aktier för men också huruvida du ska använda dig av hävstång eller ej.

När du kommit underfund med hur många aktier som du önskar köpa så behöver du klicka på knappen ”Ange order” varav dina Amazon-aktier blir synliga i din aktieportfölj (se menyn till höger).

Vad är värdeaktier för något?

En värdeaktie är i grund och botten en form av aktie som värderas lågt av den marknad som den verkar inom i förhållande till själva aktiens fundamentala värde.

För att hitta värdeaktier så måste man först identifiera de bolag vilka har en stark balansräkning, samtidigt som de är lågt prissatta i förhållande till själva aktiekursen.

Om man ska lyfta fram en aspekt när det kommer till att hitta en värdeaktie så är det något som inom branschen benämns för som ”merchandising”. Själva begreppet ämnar definiera en strategi där du köper billigt men väljer dyrt.

En av de skickligaste investerarna när det kommer till just ”merchandising” är oraklet från Nebraska, nämligen ingen mindre än av Warren Buffet, som gjort sig känd som en av de mest framgångsrika och välkända investerarna när det kommer till värdeaktier.

Anledningarna till att värdeaktier har en lägre pris än vad de bör ha kan vara otaliga. Några av de vanligaste anledningarna återfinns i form av att den bakomliggande bolaget varit föremål för dålig publicitet i media men även att deras sektor ej tillhör de nischer som ofta dyker upp i medier.

En annan aspekt värd att nämna i sammanhanget är att värdeaktier förväntas stiga i värde på längre sikt, medan exempelvis cykliska aktier kommer vanligt att vara föremål för en mer volatil aktiekurs.

När det kommer till värdeaktier så återfinns dessa i form av danska aktiersvenska aktier eller norska aktier men du hittar även ett brett utbud av amerikanska aktier som kan visa sig vara intressanta när det kommer till värdeaktier.

Hur hittar man värdeaktier?

Vi kommer här med några alternativ för vad du kan leta efter så fort du behöver hitta värdeaktier så att du själv kan hitta dina nästa värdeaktier.

Härnäst så kommer vi att dela med oss utav några punkter vilka du kan anamma när du önskar identifiera värdeaktier som du potentiellt kan välja att investera i.

Hur identifierar man värdeaktier i praktiken?

  • De har en låg andel i förhållande till egenvärde. Deras nyckeltal definieras som aktiekursen dividerad med eget kapital per aktie. Detta säger något om hur mycket du som investerare betalar för att få ta del av företagets egna kapital.
  • Aktierna har ett lågt pris i förhållande till nästa års bokslut – alltså hur mycket du betalar för den förväntade vinsten ett år framåt.
  • Aktien erbjuder en hög utdelning per aktie.
  • Bolagen som värdeaktier återfinns hos utgörs ofta av väletablerade bolag.
  • Bolagen som erbjuder värdeaktier har en stabil omsättning och resultat utspridd över en längre tid.

Vi kommer inte direkt med rekommendationer på värdeaktier, då det krävs otroligt mycket research för att hitta just de värdeaktier vilka lämpar sig för dina behov. Dock så har vi nedan sammanställt en övergripande lista gällande aktier vilka du bör ta en närmare titt på.

Lista över värdeaktier

Det existerar ett stort antal värdeaktier där ute, vilket kan göra det svårt för något som aldrig befattat sig med marknaden att ta ett objektivt och rättmätig val.

Här nedan så presenterar vi några av de större bolag vilka erbjuder värdeaktier till investerarna som du bör ta en närmare titt på som ett led i att göra dig införstådd med vad som erbjuds på marknaden.

Sannolikheten är dock stor att du redan känner till en eller flera av dessa men även att du i skrivande stund använder dig av deras produkter vid tiden som du läser denna guide!

Apple aktier

image 15

Apple är ett bolag som de flesta av oss känner till. Sannolikheten är även stor att du redan äger en eller flera av de produkter som företaget producerar i form av antingen deras iPhones, iPads eller Mac-datorer. Förutom det så är även Apple-aktier några av de mest kända aktierna som återges på denna lista.

KÖP APPLE-AKTIER Ditt kapital är utsatt för risk.

IBM aktier

image 16

IBM är en annan gigant som profilerat sig som en av de största när det kommer till just värdeaktier. Bolagets affärsidébygger på att sälja in infrastrukturtjänster som för övrigt står för 37 % av bolaget intäkter.

Resterande del utgörs av programvara, som i skrivande stund ligger på 29%, IT-tjänster 23% inklusive hårdvaruförsäljning som utgör 8% av bolagets totala intäkter.

Generellt sett är IT-aktier populära bland många investerare eftersom de ofta återfinns inom samma sfär som Microsoft-aktier.

KÖP IBM-AKTIER Ditt kapital är utsatt för risk.

Goldman Sachs aktier

image 17

Goldman Sachs verkar i form som en av de största globala investeringsbankerna på marknaden. Affärsidén bygger på att investera i banker, den globala marknaden och investeringsformer. Majoriteten av deras intäkter genereras från den amerikanska marknaden.

KÖP GOLDMAN-AKTIER Ditt kapital är utsatt för risk.

Intel aktier

image 18

Intel anses idag vara en av världens största bolag inom teknikbranschen. Bolagets affärsidé bygger framförallt på att producera mikrochip för allt från mobiltelefoner, datorer och molnstyrda processorer.

Man har genom sin auktoritära ställning tagit stora marknadsandelar från konkurrenterna i form av deras innovativa tjänster när det kommer till molnbaserade lösningar.

Intel-aktier står sig även som en av de mest populära värdeaktier inom IT-branschen och har på grund av det ganska naturligt varit en given favorit bland de investerare vilka fokuserar på denna marknad.

KÖP INTEL-AKTIER Ditt kapital är utsatt för risk.

Vanliga frågor

Vad är värdeaktier för något?

Värdeaktier är i själva verket aktier vilka värderas lågt av marknaden i förhållande till aktiens fundamentala värde. Dock så måste man alltid komma ihåg att själva ta reda på huruvida den aktie som man önskar investera i faktiskt är en värdeaktie.
Som ett led i att hjälpa dig enklare komma igång med investeringarna i värdeaktier så har vi sammanställt en lista över de värdeaktier vilka vi anser att du bör ta en närmare titt på.

Hur hittar jag värdefulla aktier?

Det beror mycket på vilken strategi som du har valt att sikta in dig på för närvarande. För att du enklare ska kunna komma igång så har vi sammanställ en övergripande lista gällande potentiella värdeaktier som du kan välja att investera i.

Oavsett vad så måste du alltid komma ihåg att göra din egen analys av marknaden och den värdeaktie som du önskar investera i innan du tar ett aktivt val.

Hur köper man värdeaktier?

Det är tämligen enkelt att köpa en värdeaktie när du väl hittat en som lämpar sig just din profil. På en generell plan så kan du investera i värdeaktier via din bank eller genom att använda dig av en handelsplattform i form av eToro, där processen för hur du går tillväga återges i början av denna guide.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad