Defensiva aktier – Beskåda våra 5 favoriter för 2024

Om du är en investerare som föredrar att investera med lägre risker så är defensiva aktier den ideala valet för just din investerarportfölj. Defensiva aktier betraktas som en av de mer stabila aktieformer där själva kursen sällan stiger men heller ej sjunker avsevärt, även under rådande kriser och andra extrema marknadsförhållanden.

I följande guide så kommer vi att gå in närmare på några av de mest populäraste defensiva aktierna där vi även förser dig med en introduktion om hur du faktiskt rent konkret går tillväga för att göra placeringar i defensiva aktier.

Målet är att förse dig med praktiskt och användbar information istället för att endast fokusera på den teoretiska aspekten genom att lista rekommendation på diverse former av defensiva aktier.

Hos eToro så kan du välja att investera i defensiva aktier utan att för den delen behöva betala courtage eller så kallad mäklaravgift. Det hela innebär att du i längden får över betydligt mer pengar som du kan plocka ut i form av avkastningar än vad som vore fallet annars.

Förutom att tillhandahålla ett brett utbud av defensiva aktier så erbjuder även eToro en intuitivt och användarvänlig handelsplattform med en rad olika verktyg vilka du kan nyttja helt kostnadsfritt under tiden som du handlar.

KÖP DEFENSIVA AKTIER Ditt kapital är utsatt för risk.

Köpguide: Så här köper du defensiva aktier

Härnäst så kommer vi att gå in närmare hur du rent konkret går tillväga för att faktiskt förvärva defensiva aktier via eToro genom att illustrera processen i form av fyra enkla steg.

Vänligen notera att du kan tillämpa denna guide för att både köpa in defensiva aktier men även tillämpar den för att handla andra typer av aktier och finansiella tillgångar som du kan tänkas vara intresserad av hos eToro.

KÖP DEFENSIVA AKTIER Ditt kapital är utsatt för risk.

1. Välj en adekvat handelsplattform

Det finns en rad olika parametrar vilka du behöver ha i åtanke innan du bestämmer dig för att välja en handelsplattform som ett led i att göra det möjligt att investera i olika typer av defensiva aktier.

Idag så kan du välja bland ett brett olika typer av handelsplattformar men enligt vår mening så behöver du ha tillgång till en enda plattform för att kunna handla med defensiva aktier – nämligen eToro.

Plattformen påför ej (som redan nämnts) något courtage eller avgifter vid handeln med defensiva aktier, samtidigt som du kan nyttja en mängd olika avancerade verktyg – helt kostnadsfritt!
Se våra topp 3 handelsplattformar nedan.

2. Skapa ditt handelskonto

image 58

Det första som du behöver göra för att initiera själva processen är att förflytta dig till webbplatsen för eToro. Väl där så behöver du lokalisera en grön knappen med titeln ”Gå med nu” varav du kommer att omdirigeras till registreringssektionen.

I denna sektion så behöver du förse eToro med ditt namn, e-postadress samt ange ett unikt och komplex lösenord som ett led i att skydda ditt handelskonto. Vänligen notera att du även måste samtycka till de villkor som anges genom att bocka de två rutorna (se skärmdump ovan).

Förutom det så måste du även säkerställa att du klickat på den unika verifieringslänk som skickats ut till den angivna e-postadressen. Om du inte klickar på länken i fråga så kommer du inte att kunna gå vidare till att sätta in pengar på ditt handelskonto.

Sätt in pengar på ditt handelskonto

Härnäst så kommer vi att redogöra för hur du går tillväga för att sätta in pengar på ditt handelskonto hos eToro. Det hela är en ganska enkel process som ej kräver många minuter i omfång.

Du kan välja att göra insättningar med hjälp av ett betal-/kreditkort, PayPal eller traditionella banköverföringar. För PayPal och betal-/kreditkort så kan du välja att sätta in så lite som $50 (cirka 500 SEK).

När det kommer till traditionella banköverföringar så behöver du sätta in minst $500 (cirka 5 000 SEK) för att kunna nyttja betalmetoden. Oavsett vad så behöver du först klicka på knappen med titeln ”Sätt in pengar” som återfinns längst ned till vänster i din privata sektion hos eToro.

Härnäst så behöver du göra ett aktivt val (se skärmdump nedan) där du redogöra för vilken betalningsmetod som du önskar använda dig av, samtidigt som du även specificerar hur stor summa som du önskar sätta in hos eToro.

image 59

När du kommit hit så behöver du klicka på den blåa knappen ”Insättning” varav dina pengar förblir synliga på ditt eToro konto inom endast några hundradelar.

4. Köp defensiva aktier

I den sista steget så kommer vi att fokusera på hur du rent konkret går tillväga för att faktiskt köpa defensiva aktier. Du kan antingen välja en defensiv aktie som du personligen gillar eller följa våra råd kring det hela.

För att illustrera själva processen så kommer vi att använda oss utav Coca Cola, en av de mest populära defensiva aktierna på marknaden ska tilläggas om ett led i att göra det enklare för dig att ta till dig den information som återges.

Vänligen gör dig uppmärksam på att du inte kan välja defensiva aktier i form av en egen sektion, utan du måste faktiskt veta huruvida en aktie är defensiva för att på så sätt kunna nyttja fritextsökningen till att lokaliserad en hos eToro.

Nåväl, vi valde (som redan nämnts) Coca Cola som våra defensiva aktier, ett bolag som förutom att vara en av världens största även under många år försett sina aktieägare med ganska imponerade utdelningar.

Det första du ska göra är att klicka i fönstret för själva fritext sökningen, varav du sedan knappar in ”Coca Cola”. Faktum är att det räcker att skriva ”KO” för att få fram bolaget i fråga. Oavsett vilken av metoderna som du väljer så kommer du att få fram samma resultat.

image 60

Härnäst så behöver du klicka på den blåa knappen med vit text i form av ”Handla” för att faktiskt förvärva aktien i fråga.

image 61

Du kommer då att omdirigeras (återigen) till en annan sektion av eToro, i detta fall själva köpsidan för Coca Cola, som i sig innehåller en rad olika intressanta element.

Den första elementet innebär att du bestämmer hur stort belopp eller hur många specifika enheter av aktien som du önskar förvärva när det kommer till Coca Cola.

Vidare så behöver du även redogöra för huruvida du ska använda dig av hävstång men även om du ska nyttja ”Stop Loss” och ”Take Profit” möjligheten.

De två sistnämnda innebär att du stoppar handeln om den uppnår en viss punkt samtidigt som du plockar ut vinsten om den kommer upp till den nivå som du definierat innan.

När du kommit underfund med de olika alternativen så behöver du klicka på knappen ”Ange order” varav det hela slutföra sinom några hundradelar.

För att beskåda ditt köp så behöver du bara klicka på ”Portfölj” som återfinns längst ut till vänster i din privata sektorn.

Vad är defensiva aktier för något?

Defensiva aktier är i grund och botten en form av aktier vilka ej påverkas lika mycket som andra typer av aktier om den globala ekonomin befinner sig i en högkonjunktur eller lågkonjunktur för den delen.

De bolag vilka erbjuder defensiva aktier tendera att finnas inom segmentet för produkter eller tjänster som människor har ett dagligt behov av, oavsett om det handlar om en global kris eller en finansiell uppgång.

Till skillnad från t.ex. cykliska aktier eller tillväxtaktier så varier sällan de defensiva aktiernas kurs nämnvärt under året utan håller sig på en ganska stabil nivå, oavsett hur världsekonomin rör sig.

Det existerar idag ett stort antal bolag vilka återfinns inom segmentet för defensiva aktier, där en av de mest välkända återges i from av redan nämnda Coca Cola-aktien.

För att spinna vidare på resonemanget kring bolaget i fråga så har Coca Cola-aktier under de senaste 57 åren upplevt en ganska lång men ytterst stabil och stigande tillväxtkurva.

Det ska även nämnas att Coca Cola erbjuder utdelning till sina aktieägare under alla dessa 57 år, något som för övrigt kan beskådas i den graf som återges i nedanstående skärmdump.

image 62

Om du väljer att fokusera på defensiva aktier så behöver du lokalisera bolag vilka säljer produkter och tjänster som folk behöver ha tillgång till på en daglig basis, oavsett om det råder kris i världen eller ej, som exempelvis Coca Cola.

Du måste även vara förberedd att de defensiva aktierna sannolikt ej kommer stiga nämnvärt mycket under korta perioder, men i gengäld så kan du förvänta dig att de upplever en betydligt mer stabil och utstakad uppgång över tid.

Samtidigt så är även risken betydligt mindre att du förlorar dina pengar i jämförelse med att göra investeringar i andra typer av finansiella tillgångar.

Lista över populära defensiva aktier

Härnäst så kommer vi att fokusera på att belysa några av de mest populära defensiva aktierna som erbjuds på marknaden idag. Om du önskar ta del av en aktieportfölj som ej rör sig särskilt mycket upp och ned så är det ganska givet att ha en stor del av din portfölj i placeringar vilka återges i form av defensiva aktier.

Coca Cola

image 63

Coca Cola-aktier har utan tvekan utgjort en bra investering om du hade valt att investera i dessa för ett stort antal år sedan. De refereras idag som ett av de mes stabila aktierna på marknaden vilka ständigt förser sina aktieägare med stabila utdelningar.

En annan aspekt värd att komma ihåg är att bolaget ständigt utvecklas, där man på löpande band förvärva konkurrenter och andra intressant bolag som ett led i att stärka sin basverksamhet.

KÖP COCA COLA-AKTIER Ditt kapital är utsatt för risk.

Nova Nordisk

image 64

Nova Nordisk-aktien står sig som en av de mest populäraste nordiska defensiva aktierna. Verksamheten producerar läkemedel, en nisch där man knappast kommer gå minus under en lång tid framöver.

Det hela återges i form av att man under många år upplevt en stabil uppgång i värde per aktie, samtidigt som bolaget mäktat med att belöna sina ägare i form av lukrativa utdelningar – år efter år.

KÖP NOVO NORDIC AKTIER Ditt kapital är utsatt för risk.

Colgate

image 65

En av giganterna när det kommer till tandkräm. Du har förmodligen ej reflekterat över huruvida Colgate tillhör kategorien för defensiva aktier under tiden som du borstat tänderna, men faktum är att man tillhör ett av de lukrativaste bolagen när det kommer till denna sfär.

Oavsett om det råder en kris inom den globala ekonomin så kommer människor att behöva borsta sina tänder för att undvika hål och dyra besök hos tandläkaren som en följd av det hela.

Colgate har försett sina aktieägare men lukrativa utdelningar under en lång tid och så som det ser ut idag så kommer denna trend att fortsätta under en lång tid framöver.

Det ska även tilläggas att många av de största populära utdelningsaktier är i själva verket defensiva aktier.

KÖP COLGATE-AKTIER Ditt kapital är utsatt för risk.

Vestas Wind Systems

image 66

Vestas-aktier har länge verkat i form som en av de populäraste defensiva aktierna när det kommer till den nordiska marknaden. Oavsett om det rått hög- eller lågkonjunktur så har aktien kunna fortsätta på samma utstakade bana.

Det hela grundar sig i att privatperson och företag måste ha tillgång till el, oavsett om den globala ekonomin befinner sig i gungning eller ej. Vindkraften från Vestas Wind Systems föser många av världens vindkraftverk med utrustning, något som bidragit till att man upplevt en stabil tillväxt.

Med tanke på att fler och fler länder vänder att övergå till grön energi inom den närmsta framtiden så är det knappas en högoddsare att Vestas aktier lär öka även i framtiden.

KÖP VESTAS AKTIER Ditt kapital är utsatt för risk.

Topdanmark

image 67

Topdanmark står sig som en av de populäraste defensiva aktierna på den nordiska marknaden. Man är framförallt verksam inom den danska försäkringsbranschen där man tillhandahåller en rad olika tjänster.
Bolaget har visat sig stå emot även de mest kritiska momenten där man ej påvisat ett sjunkande eller ökat värde hos aktiekursen oavsett hur den globala världsekonomin tenderar att utveckla sig.

KÖP TOPDANMARK-AKTIER Ditt kapital är utsatt för risk.

Vanliga frågor

Vad är defensiva aktier för något?

Defensiva aktier är i grund och botten en form av finansiell tillgång som ej upplever stora svängningar i värde, oavsett om resten av den globala ekonomin befinner sig i en rejäl gungning. Dessa aktier återfinns i de flesta fall hos bolag vilka erbjuder produkter eller tjänster som människor behöver ha åtkomst till på en dagligt basis, något som även bidrar starkt till att de sällan påverkas av hur resten av världens ekonomier mår. Du kan beskåda en mer utförliga lista över populära defensiva aktier genom att ta del av denna lista.

Hur hittar jag lukrativa defensiva aktier?

Det hela beror främst på vilken typ av strategi som du har för närvarande. Vi har sammanställt en lista över de alternativ som finns tillgängliga för närvarande. Vi rekommenderar att du skapar en lista över de olika alternativ som du kan tänkas vara intresserad varav du sedan beskådar varje bolag mer ingående innan du gör slag is saken och investerar.

Existerar det svenska defensiva aktier?

Svaret är ja. Det existera flera lukrativa svenska bolag vilka erbjuder defensiva aktier där några av de mer namnkunniga återfinns i form av AstraZeneca, Axfood, Cloetta, Holmen B, ICA Gruppen, Lundbergföretagen, Tele 2 B, Telia Company för att nämna några.

Varför ska jag välja defensiva aktier?

Du bör välja att investera i defensiva aktier om du önskar fördela dina risker samtidigt som du får möjligheten att äga stabila aktier vilka sällan upplever några större förändringar, varken i upp- eller nedgång. Det hela erbjuder även en form av stabila avkastningar som du kan skörda år efter år utan att för den delen behöva ägna en massa tid åt att jaga nästa stora aktie.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad