Investera i råvaror? Så här gör du!

Att investera i råvaror, som olja, vete, guld eller kakao, kan visa sig vara en bra investering när det kommer till en bredare investeringsportfölj.

Detta kommer att bidra till att minska riskerna avsevärt och därmed öka möjligheten till en adekvat avkastning med balanserad risk.

I den här artikeln så kommer du att få lära dig mer om hur du investerar i råvaror, vilka råvaror du kan investera i samt fördelar/nackdelar förknippade med investeringar när det kommer till denna typ av placeringar.

Investera i råvaror på eToro 76% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.
Du bör överväga om du förstår hur CFD-er fungerar och om du har råd att förlora pengarna innan du handlar.

Kom igång med att investera i råvaror: Steg för steg

Att investera i råvaror utgör ett bra sätt att bygga en bred och diversifierad investeringsportfölj. Detta kommer alltså att bidra till att sprida din risk avsevärt utan att du placerar alla ägg i en korg. Idag så kan du välja att investera i en rad olika råvaror så som guld, olja, silver, socker och vete för att nämna några. 

Till skillnad från aktiebolag så påverkas råvaror mer av makroekonomiska förhållanden och inte nödvändigtvis vad det som inträffar för närvarande i en viss ekonomi, region eller sektor. 

Det finns flera olika strategier för att investera i råvaror. Vissa investerare vill ha råvaror i sin portfölj som en form av en långsiktig investering, medan andra initierar kortsiktiga investeringar med målet att generera kortsiktiga vinster. Den senare strategin kommer uppenbarligen med betydligt högre risker. 

Som investerare så är det upp till dig att välja din investeringsstrategi baserat på din kompetens, tid och riskaptit. Oavsett din strategi så kommer du att få lära dig hur du kommer igång med att investera i olika råvaror genom att följa nedanstående guide som utformats i form av 4 enkla steg. 

Investera i råvaror på eToro 76% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.
Du bör överväga om du förstår hur CFD-er fungerar och om du har råd att förlora pengarna innan du handlar.

Steg 1 – Välj handelsplattform

Det första steget är att välja en handelsplattform som både är enkel och säker att handla med. Det är också viktigt att säkerställa att plattformen i fråga erbjuder de finansiella instrument som krävs för att kunna investera i råvaror. Att använda sig av en nätmäklare erbjuder både ett bättre urval, är betydligt billigare samtidigt som du har mer kontroll över dina affärer. Här nedan så listas några av de faktorer som du bör ha i åtanke när det kommer till valet av din plattform:

 • Urval av råvaror
 • Erbjuder både Exchange Traded Funds (ETF) och Contracts for Difference (CFD)
 • Låga priser för köp och försäljning av råvaror
 • Att handelsplattformen upplevs som både användarvänlig och lätt att navigera med
 • Erbjuder tekniska analysverktyg
 • Social plattform för vidare lärande

Baserat på dessa kriterier, samt många fler så rekommenderar vi handelsplattformen eToro till alla våra. Den tillhandahåller ett adekvat urval av råvaror, där du kan välja att handla med både ETF:er och CFD:er. Genom ETF:er så investerar du i råvaran via en fond, medan du genom CFD:er investerar i priset på råvaran utan att för den delen äga råvaran rent fysiskt.

 • pepperstone toplist stb 2
  Betyg
  Unika fördelar
  • Erbjuder mer än 70 valutapar
  • Upp till 30:1 gearing
  • Stöder MetaTrader och cTrader
  Courtage från Från 0,2 kr. Minsta insättning 0 kr. pr. år Mobilapplikationens betyg
  9/10
  Besök Pepperstone Läs recension CFD:s är komplexa former av finansiella instrument och medför en hög risk att gå med förlust på grund av möjligheten till hävstång.
  Cirka 77.5% av (ej professionella) investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos denna leverantör.
  Du bör göra dig införstådd med hur CFD:er fungerar i praktiken samt huruvida du har råd med förluster innan du väljer att investera dina pengar.

Steg 2 – Skapa ett konto

I den här guiden så kommer vi fortsätta att has som utgångspunkt att du använder dig av plattformen eToro, eftersom det är den plattform vi anser fungerar bäst när det kommer till handeln med råvaror. 

Det andra steget i processen utgörs av att skapa ett konto. Det kan du åstadkomma tämligen enkelt genom plattformens webbplats.

eToro

Längst upp till höger på plattformen så kan du beskåda en knapp med titeln ”Gå med nu”. När du trycker på den här knappen så kommer du att omdirigeras till sidan där du behöver fylla i dina personuppgifter. 

När du har genomfört detta så kommer du att få motta ett e-postmeddelande från eToro som innehåller en unik verifieringslänk som du behöver klicka på som ett led i att verifiera ditt konto hos plattformen i fråga.

När du gjort det så kan du gå vidare till att göra en insättning hos plattformen i fråga. Detta kan åstadkommas antingen via PayPal, banköverföring eller andra betalningsmetoder. Minsta insättning ligger dock på $50 via ett bankkort eller PayPal, varav $500 utgör den minsta insättningen när du sätter in medel med en banköverföring. 

Steg 3 – Hitta den råvara som du vill investera i 

När du har skapat ett konto hos din föredragna handelsplattform samt gjort en insättning av medel så är det dags att hitta den råvara som du vill investera i. Hos eToro så kommer du att kunna använda dig av ett sökfält för att hitta den underliggande tillgången. Här kan du enkelt söka efter den råvara som du önskar investera dina pengar i.

För att hålla det hela på en enkel nivå så börjar vi att beskåda hur du går tillväga för att investera i olja, då detta är en råvara som på kort tid stigit rejält på grund av läget i världen. Anledningen till prisökningen beror även på påtryckningar från investerare och miljöaktivister, där oljebolagen borrar mindre än tidigare. Detta i sin tur bidrar till att minska efterfrågan, vilket i sin tur resulterar i betydglit högre oljepriser. Om du vill investera i en annan råvara så behöver du följa exakt samma metodik.

råvara som du vill investera i 

Du initierar det hela genom att söka på ”olja” i sökfältet för att kunna investera i tillgången. Om du inte vet vad du vill investera i så kan du även klicka på ”hitta” på vänster sida av handelsplattformen. Därmed så klickar du på ”råvaror” varav du presenteras med en lista över alla de råvaror som eToro tillhandahåller. 

När du klickar på logotypen så kommer du att omdirigeras till den specifika sidan för tillgången i fråga som i sin tur förser dig med information om själva råvaran. Här kan du ta del av information, kurser och annan användbar statistik som hjälper dig ta rättmätiga val med dina investeringar. Detta kommer även att bidra till att du får mer insikt i det hela. 

Steg 4 – Köp råvaran

Det sista steget i processen är att faktiskt komma igång med köpet. När du har satt in pengar på ditt handelskonto och hittat den råvara som du vill investera så är du äntligen redo för det hela!

När du har tryckt på den underliggande tillgången som du vill investera i så kommer du att notera en blå knapp med titeln ”Handla”. Vänligen klicka på denna för att komma till köpsidan för tillgången i fråga.

Köp råvaran

Sedan så väljer du för vilken summa som du vill förvärva den underliggande tillgången för. Kom ihåg att det ej rekommenderas att du investerar för mer än du har råd med. I exemplet nedan kan du se att vi önskar att investera $1 000 dollar i olja, vilket är värt runt 9 000 svenska kronor. När du är redo att investera i olja så behöver du trycka på ”Öppna affär”.

Köp råvaran

Det är så lätt att börja investera i en underliggande tillgång. Som tidigare nämnts så kan du använda dig av exakt samma metod om du önskar investera i andra råvaror som naturgas , kakao, bomull, socker med mera. 

Kom ihåg att investeringar i råvaror kommer med en risk samt att priset speglar utbudet och efterfrågan i världsekonomin. Vi rekommenderar därför att du alltid läser på om den underliggande tillgången samt reflektera över hur du ska förhålla dig till det hela innan du väljer att satsa dina surt förvärvade pengar.

Läs mer i artikeln om råvaror samt olika fördelar/nackdelar när det kommer till att investera i råvaror. 

Varför investera i råvaror?

Att investera i råvaror är ett bra sätt att bygga en bred investeringsportfölj. Detta kommer att bidra till att minska risken, till skillnad från om du bara väljer att investera i specifikt utvalda företag. 

När du börjar investera i råvaror så är det viktigt att ha en förståelse för vad som driver priset för den specifika råvaran. Till exempel bygger oljepriset främst på den rådande utbudet och efterfrågan. Prisrörelser beror på faktorer som politiska konflikter, samarbetsavtal mellan länder och produktionsförhållanden. 

Det finns, som redan nämnts tidigare i artikeln olika strategier när det kommer till investeringar i råvaror. Vissa av dessa är av en långsiktig karaktär där man väljer att ha flera råvaror i portföljen, oavsett ekonomiska förutsättningar.

Andra baseras mer på makroekonomiska händelser där man investerar i en specifik råvara när ekonomin ger indikationen om det hela i form av lönsamhet under en viss period. Slutligen så finns det handlare vilka fokuserar på ytterst kortsiktiga affärer där de köper och säljer råvaror redan samma dag som de förvärvas baserat på teknisk analys, så kallad dagshandel (eng. daytrading). 

Aktier eller råvaror: Vad är egentligen bäst att investera i?

Varför ska du välja att investera i råvaror egentligen? Investerare väljer att placera sina pengar i råvaror först och främst för att generera en adekvat avkastning. Men kan en råvara verkligen erbjuda lika bra avkastning som aktier?

Svaret är ja. Precis som aktiemarknaden så beror det hela förstås på vilken råvara som du valt att faktiskt investera i. Medan vissa råvaror erbjuder mycket bra avkastningar sett över tid, har så kommer andra generera betydligt mindre klirr i kassan. 

Tittar man på råvaruindex så har investeringar i råvaror erbjuder en genomsnittlig avkastning på 6,8 % sedan 1970. Det är en något sämre avkastning än aktiemarknaden, men det hela utgör ett adekvat sätt att minska risken för sin portfölj. Nedan så kan du beskåda utvecklingen av vetepriset de senaste 20 åren. 

Prisförändringar på råvaror

Handel med råvaror

På grund av volatiliteten hos råvaror, något som i praktiken innebär att dessa underliggande instrument tenderar att fluktuera mycket i värde så har det kommit att bli en populär produkt att spekulera i. När du handlar med råvaror så köper och säljer du en råvara under samma intradag (under börsens öppettider). 

Målet är alltså att generera en vinst undermycket kort tid. Handel med råvaror kommer på en generell plan med en ganska hög risk och kräver mycket tid och kunskap när det kommer till analysen av råvarupriser. 

Det vanligaste sättet att handla med råvaror är genom CFD:er. Genom ett sådant instrument äger man inte fysiskt råvaran utan investeringen följer råvarans pris. Här har du även möjligheten att ”växla upp” din investering, vilket gör att du investerar för mer pengar än du förfogar över. Du lånar alltså med andra ord pengar av mäklaren. Detta innebär en mycket hög risk, men erbjuder möjligheten till en mycket högre avkastning om priset stiger än du annars skulle mäkta med. 

Du kan också välja att investera i råvaror genom specialanpassade ETF:er. Dessa är börsnoterade fonder som utgörs av specifika råvaror. På så sätt kommer en investering att komma med en lägre risk än om du väljer att investera i en råvara.

Fördelar och nackdelar med att investera i råvaror

Som alla andra investeringsformer så finns det både fördelar och nackdelar med det hela. För att du ska få en bättre förståelse för huruvida detta är en marknad som lämpar sig för dina behov eller så har vi nedan valt att sammanställa en lista över de olika fördelar och nackdelar när det kommer till investeringar i råvaror:

Fördelar

 • Minska risken: På finansspråket har vi något som kallas riskjusterad avkastning. Detta definierar vilken avkastning du får i förhållande till den risk du tar. Att ha råvaror som en del av en heltäckande portfölj kommer att bidra till att ge en högre riskjusterad avkastning. Anledningen till detta är att råvarupriserna inte motsvarar fluktuationer på aktiemarknaden. 
 • Bred portfölj: Om du är en investerare som vill bygga en portfölj över tid är det klokt att ha flera investeringar som representerar olika marknader. Detta gäller särskilt om du är en passiv investerare som vill investera pengar över tid. Det är sällan klokt att bara fokusera på en marknad, och det är därför tillrådligt att inte lägga alla äggen i en korg. Se på marknaden som: obligationer, aktier, räntor, fastigheter, råvaror etc.
 • Många investeringsmöjligheter: Det finns ett antal olika råvaror att investera i, som påverkas av olika anledningar. Till exempel används litium väldigt ofta när man tillverkar elbilar. Om du är intresserad av företag inom denna sektor, som Tesla, skulle det därför vara klokt att ha en förståelse för efterfrågan och utbudet av denna råvara. 
 • Mycket lärorikt: Att ha en god inblick i de olika råvarorna och vad som påverkar dem kommer att göra dig till en bättre investerare. För även om råvarupriserna inte påverkas av samma faktorer som aktier kan prisutvecklingen på råvaror få stor påverkan på aktier. Därmed kommer du att kunna ha bättre förutsättningar för att göra bra investeringar totalt sett. 

Nackdelar

 • Kräver tid och forskning: Vad som påverkar de olika råvarorna är ofta mer komplext jämfört med aktier. Om du vill vara en aktiv investerare måste du därför hålla dig uppdaterad om makroekonomiska händelser.  
 • Oförutsedda händelser: Råvaror kan ofta påverkas av oförutsedda händelser, såsom naturkatastrofer, dåligt väder eller politisk oenighet. Ofta handlar det om händelser som inte kan förutsägas i förväg. Det är därför klokt att sprida risken på dina investeringar. 
 • Volatilitet: Om en investering fluktuerar mycket i pris (relativt index) indikerar det att den är volatil. Flera av råvarorna är mycket volatila, vilket gör att värdet på din investering kommer att kunna röra sig mycket på kort tid. Det är därför viktigt att ha en tydlig investeringsstrategi innan man investerar i en råvara. 

Vilken typ av råvaror kan jag investera i?

Det finns ett antal råvaror du som investerare har möjlighet att investera i. Detta inkluderar:

 • Guld
 • Olja
 • Naturgas
 • Silver
 • Koppar
 • Kakao
 • Bomull
 • Platina
 • Vete 
 • Socker
 • Palladium
 • Aluminium 
 • Nickel

Vi har tidigare nämnt eToro som vår rekommenderade plattform för att investera i råvaror. Du hittar även alla ovannämnda råvaror hos plattformen i fråga. 

Vilken råvara ska du investera i?

Det är svårt att rekommendera en specifik råvara. Det du vill investera i bör dock grundas på faktorer som investeringsstrategi, riskaptit och kunskap. 

Om du investerar i råvaror för att du tror att börsen kommer att dyka så kanske du bör snegla på investeringar i guld. Denna råvara anses vara ett ”säkert kort” gentemot aktiemarknaden eftersom guldpriserna ofta stigit när resten av marknaderna har fallit. 

Om du är en långsiktig investerare som vill behålla råvaran över tid så kanske du vill fokusera på råvaror som kommer att ha en hög efterfrågan i framtiden. Vi ser bland annat att mänskligheten vill sluta använda olja där fokus ligger på att nyttja mer hållbara produkter. Om du tror att elbilsmarknaden kommer att fortsätta växa så kan litium vara en bra investering, vilket i sig är en råvara som används i de flesta elbilar. 

Måste du skatta för dina investeringar i råvaror?

Alla finansiella investeringar som du genomför måste du deklarera. Det gäller även om du investerar i råvaror. Tänk på att du även får tillbaka på skatten om dina investeringar mynnar ut i förluster. 

Läs också nybörjarguide till att investera.

Investera i råvaror på eToro 76% av privata investerare förlorar pengar vid handel utav CFD-er hos denna mäklare.
Du bör överväga om du förstår hur CFD-er fungerar och om du har råd att förlora pengarna innan du handlar.

Vanliga frågor

Vad är en råvara?

En råvara kan utgöras av en färdig produkt eller ett halvfabrikat. Exempel på råvaror som många väljer att investera i utgörs av olja, guld, koppar, bomull och kakao. 
Råvaror köps och säljs mellan nationsgränser.

Hur investerar jag i råvaror?

Att investera i en vara kan låta konstigt. Det är dock väldigt vanligt bland professionella investerare och är lika enkelt som att investera i aktier. 
Läs hur du investerar i råvaror här

Var investerar man i råvaror?

Det finns flera sätt att investera i råvaror. 
Man kan investera i råvaror genom CFD:er, ETF:er eller indirekt genom aktier. 
Genom ETF:er investerar du i råvaran genom en fond, medan du genom CFD:er investerar i priset på råvaran utan att äga råvaran fysiskt.

Vad innebär det att äga en råvara?

När du investerar i en råvara så kommer värdet på din investering att minska eller öka baserat på varans utbud och efterfrågan. Detta gäller även när du investerar genom CFD:er, vilket innebär att du inte investerar i varan fysiskt, utan investeringen följer varans prissättning.

Vad är det som avgör priset på råvaror?

Det finns många faktorer som bidrar till att påverka priset på en råvara. 
Råvarans utbud och efterfrågan kan styras av bland annat politiska överenskommelser, klimatförändringar, produktionskapacitet.

Måste man betala skatt för vinster på råvaror?

Ja, precis som alla andra finansiella instrument så måste du betala skatt för de vinster som du genererar vid investeringar. Detta gäller även vid investeringar i råvaror.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad