Köpa Kryptovaluta 2024 – Hur investerar jag i kryptovaluta? [juni 2024]

Kryptovaluta är ett hett ämne nu för tiden, där fler och fler väljer att investera sina surt förvärvade pengar. Kryptovalutor så som som Bitcoin, Ethereum, Dogecoin och Ripple har vuxit sig vansinnigt mycket de senaste åren, samtidigt som de kunnat erbjuda gigantiska avkastningar till investerare.

Bara sedan förra året så har Bitcoin-kurserna ökat med mer än 300 %, medan Ethereum har stigit med 700 %! De senaste åtta åren har dock priset på Bitcoin och Ethereum stigit med 69 000 % respektive 75 000 %. Trots den redan äventyrliga avkastningen så existerar flera prognoser vilka antyder möjligheter till ytterligare tillväxt även i framtiden. Detta på grund av att kryptovaluta av många benämns för ”framtidens betalningsmetod”.

Vill du köpa kryptovaluta? Den här artikeln täcker allt du behöver veta när det kommer till att förvärva kryptovalutor. Vi förklarar också vad det hela är för något, vilka kryptovalutor som finns tillgängliga och varför det anses vara en spännande investering!

KÖP KRYPTOVALUTA HÄR Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.

Varför ska du köpa kryptovaluta?

 • De senaste årens avkastning är helt bortom kontroll. Bitcoin, Ethereum, Ripple och Dogecoin har stigit flera tusen procent under de senaste åren.
 • Krypto är ett mycket flyktigt objekt. Detta kan nyttjas av skickliga spekulanter för att generera vinster på kort sikt.
 • Kryptovaluta benämns ofta för ”framtiden”. Detta beror på att kryptovalutor möjliggör en mängd olika finansiella tjänster utan inblandning av tredje part, där framförallt banken utesluts. Dessutom erbjuder kryptovalutor betydglit snabbare och billigare transaktioner i jämförelse med fiatvalutor.

Du kan enkelt handla med krypto hos en välrenommerad handelsplattform. Vår favorit när det kommer till det hela är utan tvekan Coinbase! Detta är en användarvänlig plattform med ett bra urval av kryptovalutor. Köp kryptovaluta på coinbase idag!

KÖP KRYPTOVALUTA HÄR Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.

Hur köper man kryptovaluta?

Att förvärva kryptovalutor är en tämligen enkel sak och kräver inte många minuter av din dyrbara tid när du bestämmer dig för att slutföra det hela genom en handelsplattform. Allt du behöver göra är att:

 • Välja plattform
 • Skapa konto
 • Köpa kryptot!

Den här guiden visar hur du köper och säljer kryptovalutor!

Steg 1 – Välj plattform

Att välja plattform är en kritisk uppgift. Det existerar en rad olika handelsplattformar på marknaden, varav flera anses vara väldigt opålitliga. Valet kommer alltså till stor del att påverka i vad din investering i slutändan mynnar ut i.

Om du betalar höga avgifter riskerar du att förlora en del av avkastningen samtidigt som ett snävt urval erbjuder sämre möjligheter att diversifiera portföljen. Dessutom är det oerhört viktigt att välja en plattform som är reglerad och licensierad. Om så inte är fallet så finns det inga garantier för att dina pengar förblir säkra.

Följande faktorer är därför viktiga att tänka på om du ska hitta en bra handelsplattform:

 • Föreskrifter och licenser
 • Kostnader
 • Enkel användning
 • Möjligheter till kompetensutveckling
 • Verktyg och andra funktioner

De nämnda faktorerna är anledningen till att vi just föredrar coinbase. Detta är en reglerad plattform, vilket innebär att den är säker och att alla affärer sker utan courtage. Vidare så betalar mäklararvoden du heller inte, samtidigt som det ej existerar några andra dolda avgifter. Kryptourvalet är också bra, då du kan välja bland 29 olika kryptovalutor.

Andra adekvata alternativ till coinbaseutgörs av Plus500 och MiraiEx. I nästa steg visar vi hur man skapar ett konto hos plattformen Coinbase. Om du föredrar andra kryptobörser så är registreringsprocessen nästan densamma, något som innebär att snabbt kommer finna dig till rätta om du till exempel hellre skulle använda MiraiEx.

Steg 2 – Skapa ett konto

När du har gjort ditt val och bestämt dig för vilken handelsplattform du vill handla från så behöver du skapa ett konto. Vi visar hur det hela genomförs hos Coinbase, främst på grund av plattformen verkar i from som vår personliga favorit.

Besök webbplatsen och klicka på ”gå med nu”.

coinbase 1

Klicka på ”Gå med nu” för att komma till sidan där du fyller i dina uppgifter. När du har gjort detta får du ett e-postmeddelande från Coinbase innehållandes en unik länk som du måste bekräfta. När detta är gjort så kan du sätta in pengar på ditt konto. Om du väljer bankkort eller PayPal så är den minsta insättningen $50, till skillnad från en banköverföring där du kan sätta in minst $500.

Du måste också besvara flera investeringsrelaterade frågor, samt verifiera dig genom att bekräfta ditt ID. Detta görs antingen med pass eller annat ID-kort. Anledningen till att du måste lämna ”känslig information” är för att alla reglerade handelsplattformar har så kallade KYC-procedurer. Det här är rutiner som ska skydda dig som användare, samt förhindra olaglig aktivitet såsom penningtvätt och dylikt.

Steg 3 – Handla krypto

Att köpa krypto är enkelt och tar inte lång tid. Detta görs antingen genom att söka efter den specifika krypto du vill investera i, eller genom att besöka kategorin ”Krypto”, under fliken ”Marknader”.

coinbase

Sök och klicka på sökresultatet

När du har valt kryptot du önskar förvärva och klickat på din önskade investering så kommer du till en sida där du kan läsa mer om dess historia, samt beskåda grafer över prisutvecklingen. När du är redo att handla klickar du på den blå knappen med titeln ”Handla”.

Bilden nedan visar en av de mest populära kryptovalutorna för närvarande i form av Polkadot.

Klickar du på Handla så kommer du till själva köpsidan. Här väljer du mängden eller antalet mynt du vill köpa. Tryck på «Öppna affär» för att slutföra det hela. Om du kommit så här långt så vet du vid det här laget hur man köper kryptovaluta.

En annan fördel med Coinbase är att du kan använda funktioner så som ”stop-loss” och ”take-profit”. Detta är funktioner som stänger handeln automatiskt för att minska risken för stora förluster, samtidigt som de hjälper dig säkra positiva avkastningar.

Pengarna och eventuella vinster kommer sedan att överföras till Coinbase-kontot. Om du vill ta ut vinster genom överföring till bankkontot måste du komma ihåg att även ta upp det hela i din nästa deklaration.

Du betalar bara skatt på kryptovaluta när du tar ut vinsterna. Det innebär att du ej betalar skatt på om dina affärer mynna ut i förluster eller om krypton ligger i din privata plånbok.

Du ansvarar också för att rapportera alla vinster till Skattemyndigheten och för att hålla dig uppdaterad om skattereglerna för kryptovalutor. På Skattemyndighetens webbplats så hittar du all information som du behöver om hur du går tillväga för att deklarera dina vinster vid handel med kryptovalutor på ett adekvat sätt.

Vad är kryptovaluta?

Kryptovaluta är en digital och decentraliserad valuta. Det betyder att den inte kontrolleras och övervakas av en centralbank, vilket är fallet med traditionella fiatvalutor. Kryptovalutor bygger på något som benämns för Blockchain (sv. Blockkedja), en teknik som på många sätt har revolutionerat handeln.

Den första kryptovalutan i form av Bitcoin introducerades under 2008. Den var tänkt uteslutande att fungera som en form av digital valuta – alltså ett alternativ till vanliga fiatvalutor. Fördelen med Bitcoin i motsats till fiatvaluta, såsom den svenska kronan, är att den inte kontrolleras och övervakas av en instans, det vill säga, banken.

Det betyder att du kan handla, genomföra transaktioner och överföra pengar utan att behöva gå via banken. Detta erbjuder dig inte bara större kontroll och fullständig anonymitet, utan det minskar också avsevärt transaktionskostnader och tiden för transaktionerna att slutföras.

När Bitcoin växte sig i popularitet så gjorde fler och fler kryptovalutor inträde på marknaden. Idag så existerar det flera tusen krypto med olika syften, där även flera kända företag och privatpersoner har bestämt sig för att nyttja kryptovalutor då de tror att detta är framtiden.

Det ryktas att både Amazon och Tesla kommer att använda Bitcoin som betalning för sina tjänster inom en snar framtid. Det ska med andra ord bli spännande att följa utvecklingen vidare!

Hur fungerar kryptovaluta?

Alla kryptovalutor bygger som sagt på något som kallas blockkedja. Själva blockkedjan är i själva verket en teknologi, eller en öppet distribuerad databas som samlar information i form av något som inom sammanhanget benämns för som ”noder”.

Dessa noder, även kända som ”block”, grupperas sedan i en gemensam kedja av noder (block), något som mynnar ut i en blockkedja. Blockkedja är alltså en samling block som innehåller en uppsättning information. Denna information kan inte ändras och måste verifieras av personer i blockkedjan. Dessa individer benämns för ”miners”.

När ett nytt block skapas, till exempel en ny transaktion, så måste ”miners” godkänna det hela och lagra informationen i den öppna distribuerade databasen. Eftersom databasen är öppen för alla i nätverket är det omöjligt för hackare eller maliciösa individer att ändra eller manipulera transaktionerna.

Om någon skulle försöka komma åt pengarna så kommer man att få ett meddelande om att blockkedjan kommer att ändras, vilket gör det omöjligt att hacka.

Blockkedja och kryptovalutor öppnar upp ett hav av möjligheter!

Det existerar som vi redan nämnt tusentals olika typer av kryptovalutor och några av dem använder sig av samma blockkedja, medan andra har sina egna blockkedjor. Blockkedja och kryptovaluta har i alla fall öppnat upp enorma möjligheter för gemene man att både investera och förbli anonym.

För det första så eliminerar det behovet av nyckelspelare att övervaka, kontrollera och fastställa alla förhållanden. För det andra minskar det kostnaderna och transaktionstiden avsevärt, förutom att det öppnar upp för ett mer rättvist och mer demokratiskt system.

Det är inga nyckelspelare som styr, utan alla deltagare som ingår i nätverket. Dessutom anses blockkedja och krypto vara betydligt säkrare, då det i princip ska vara omöjligt att hacka.

Så vad kan krypto användas till? Bitcoin, Polkadot och andra krypton fungerar alltså som en digital och decentraliserad valuta, men tack vare Ethereum och dess ”Smarta kontrakt” kan krypto användas för en rad tjänster. Hos Ethereums blockkedja så kan utvecklare bygga sina egna decentraliserade applikationer, som gör att krypto kan användas för:

 • Pengaöverföringar
 • Finansiella tjänster såsom lån och utlåning
 • Decentraliserade utbyten
 • Spårning av medel
 • Säkerställ integritet
 • Plus mycket mer!
Köpa Kryptovaluta

Vilka kryptovalutor finns det?

Det finns tusentals olika krypto och nya utvecklas ständigt. Det är alltså svårt att hålla koll och många undrar vilket krypto jag ska köpa? Vi kommer att förse dig med en lista över våra rekommendationer, men först är det viktigt att förstå skillnaderna mellan de olika varianterna. Genom att förstå vad som skiljer de olika kryptovalutorna får du en bättre överblick över vilka du bör investera i:

 • Bitcoin, världens första och största kryptovaluta, kategoriseras som ett separat krypto.
 • Altcoins: Alla kryptovalutor som inte är Bitcoin kallas Altcoins. Så Ethereum, DogeCoin, Ripple och Steller Lumens är alla Altcoins.
 • DeFi: Detta är kryptovalutan byggd på Ethereum blockkedja. Det här är applikationer som erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster, såsom lån och lån, pengaöverföringar, räntebelöningar, plus mycket mer! Exempel är Aave, Uniswap, Terra och Dai.
 • Stablecoins: Är mynt som spårar värdet på ett visst instrument. För mynt som spårar värdet av den svenska kronan, eller den amerikanska dollarn. Syftet är att minska volatiliteten, som vanligtvis förknippas med kryptovaluta. Exempel på stackmynt är Tether och USD Coin.
 • Memetokens: Dessa är mynt utan verkligt värde, annat än på sociala nätverk. De har ett mer humoristiskt förhållningssätt, och den mest kända är Dogecoin, Elon Musks ”favoritmynt”.

Vilka kryptovalutor bör man investera i under 2024?

Du undrar förmodligen vilken kryptovaluta som du ska investera dina surt förvärvade pengar i? Det är viktigt att understryka att du själv måste ta reda på vad du ansöker vara den mest adekvata investeringen för din del. Listan du hittar nedan är inte på något sätt en rekommendation, utan en lista för att du ska få en bättre överblick över vad som finns tillgängligt på marknaden. Du måste utföra din research på egen hand för att hitta den bästa kryptovalutan att investera i.

Bitcoin

Bitcoin är världens största kryptovaluta mätt i marknadsvärde och har upplevt en vansinnig tillväxt sedan lanseringen 2008. Vid lanseringen kostade ett mynt mindre än en dollar, medan det idag är prissatt till hela $45 000 dollar. Det spekuleras också om Tesla och Amazon kommer att använda BTC som betalning för sina tjänster. I så fall förväntas värdet per mynt att explodera!

Bitcoin
KÖP KRYPTOVALUTA HÄR Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.

Ethereum

Ethereum är världens näst största kryptovalutor och många tror att den på sikt kommer att ta över tronen som den största från Bitcoin. Detta beror på att det erbjuder ett bredare utbud av finansiella tjänster än Bitcoin. Tack vare de smarta kontrakten är det möjligt att utföra tjänster som pengaöverföringar, möjligheten att tjäna pengar på räntor och nyttja decentraliserade börser.

Ethereum

Sedan lanseringen 2013 har Ethereum vuxit med flera tiotusentals procent! Bara förra året är Ethereum Kurs upp 655 %, där det också finns flera indikationer på att priset kommer att fortsätta stiga framöver.

KÖP KRYPTOVALUTA HÄR Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.

Ripple

Ripple är ett betalningsprotokoll som används av flera viktiga finansinstitut. Ripple lanserades 2012 och nätverket beskrivs som väldigt spännande och med en skyhög potential. Protokollet hoppas kunna effektivisera och samtidigt minska kostnaderna för globala transaktioner. XRP-mynt har stigit till 236 procent det senaste året, medan de sedan lanseringen har stigit över 47 000 procent.

KÖP KRYPTOVALUTA HÄR Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.

Dogecoin

Dogecoin är världens mest kända ”meme-token” och den är rankad som den sjunde största i världen. Den har ett marknadsvärde på $45 miljarder dollar och handlas i skrivande stund till $0,2 dollar.

Kryptot tog verkligen fart och exploderade i värde, efter frekvent twittrande av Elon Musk. Tesla-chefen kallade sig bland annat för ”The Dogefather”, vilket fick investerare att gå helt ur gångjärnen. På rekordtid steg myntet flera tusen procent, vilket gav galen avkastning till investerare. På ett år är priset uppe med över 9000 %!

Dogecoin

Här är dock växelkursen väldigt volatil vilket innebär högre risk. Högre volatilitet ger dock bättre möjligheter till höga vinster på kort sikt.

Kryptovalutakurser – vad bestämmer värdet?

Som redan påpekats har kryptovaluta skjutit i höjden i värde de senaste åren. Ändå beskrivs det som en riskabel investering, och det finns flera som avråder från att köpa kryptovaluta – men vad är det som bestämmer kryptovalutakurserna?

Det kan tyckas konstigt att man ej rekommenderar investerar att förvärva Dogecoin, trots att det stigit med 9000% den senaste året? Anledningen till det är egentligen väldigt enkel…

Kryptovaluta styrs endast av utbud och efterfrågan. Ett instrument som helt styrs av utbud och efterfrågan kommer att fluktuera kraftigt i värde, något kryptovalutor har gjort vid flera tillfällen.

Bitcoin, Ethereum och övriga kryptomarknaden upplevde sin bästa period i månadsskiftet april/maj i år, för att se värdet falla stadigt endast några veckor senare.

Det är inte första gången det inträffar dock. Samma sak inträffade under 2017. Marknaden steg till de bästa noteringarna någonsin, för att strax därefter falla drastiskt.

I perioder av tillväxt beror det hela på att efterfrågan är hög. Efterfrågan betyder att antalet intressenter är hög kontra hur många som väljer att förvärva kryptovalutan.

Ju fler som köper kryptot, desto högre kommer priset att vara. På samma sätt kommer priset att falla, ju färre som väljer att förvärva kryptot. Efterfrågan, å andra sidan, drivs av faktorer som media, publicitet och rykte.

Om mediebevakningen, den övergripande bevakningen och ryktet är adekvat så kan du förvänta dig tillväxt hos kryptot i fråga. Om det motsatta gäller så kommer värdet troligen att sjunka.

Faktorer såsom media, publicitet och rykte är också ganska instabila faktorer. Den allmänna publiciteten vänder snabbt och en hype kan snabbt övergå i något extremt negativt. Därför anses kryptovalutor vara ett extremt flyktigt instrument och anses således vara en riskabel investering.

Det måste dock också betonas att hög volatilitet inte bara är negativ. Det öppnar goda möjligheter att få generera högre vinster på kort sikt. Genom att hålla dig uppdaterad så kan du relativt enkelt dra fördel av prisfluktuationer till din fördel. Se bara till att du är medveten om riskerna och investera inte mer än du har råd att förlora.

Är kryptovalutor framtiden?

Det finns mycket diskussion om huruvida kryptovalutor bör betraktas som framtiden eller ej. Skeptiker kallar det ett ”pyramidspel”, medan entusiaster berömmer det för de möjligheter som det hela erbjuder. Kryptovalutor har onekligen mycket spännande att erbjuda och det är inte utan anledning som det spekuleras om det kommer att ”konkurrera ut” det traditionella finansiella systemet på sikt.

Det får dock inte döljas att det hela kommer med sina utmaningar. I princip kan vem som helst utveckla sitt eget krypto, vilket gör att den kan framstå som opålitlig, där ännu fler är skeptiska till anonymiteten som det hela erbjuder. En valuta utan betydande regleringar och som inte kontrolleras öppnar upp givetvis för maliciösa inslag och kriminella aktiviteter.

Om det hela är framtiden eller bara en bubbla som snart spricker återstår att se, men det råder åtminstone inga tvivel om att det ska bli spännande att följa utvecklingen vidare. Kryptovalutor har nu existerat i över tio år, där flera av världens mest kända bolag och organisationer ser ut att få upp ögonen för den spännande teknik som det erbjuder.

Fördelar med kryptovaluta:

 • Det möjliggör en rad tjänster, utan inblandning av tredje part
 • Det öppnar upp för en demokratisk ekonomi
 • Det möjliggör snabbare och billigare transaktioner
 • Särskilt gränshandel blir enklare, billigare och snabbare om du använder kryptovaluta
 • Kryptovaluta är ett hett ämne som fångar intresset hos både investerare och flera av världens största företag. Även med redan äventyrlig tillväxt verkar det som att tillväxten kommer att fortsätta

Nackdelar med kryptovaluta

 • Skeptiker hävdar att det öppnar upp för kriminell verksamhet som penningtvätt
 • De är mycket flyktiga, vilket innebär högre risk
 • Kryptovaluta är inte reglerat och olagligt i vissa delar av världen
 • Enorma mängder kraft krävs för att verifiera en transaktion. Klimataktivister är särskilt kritiska till kryptons höga strömförbrukning

Sammanfattning – Detta måste du ha i åtanke innan du investerar

Att spekulera i kryptovalutor har visat sig vara ett mycket bra beslut under de senaste åren. Tillväxten är nästan obeskrivlig, där många blivit förmögna över en natt! Det är dock en investering med hög risk. Kraftiga prisfluktuationer är ett typiskt inslag, där det också riktas mycket kritik mot teknikens höga strömförbrukning samt det faktum att den öppnar upp för bland annat penningtvätt.

Krypton verkar i alla fall ha kommit för att stanna, och det är långt ifrån otänkbart att detta i själva verket är ”framtiden”. Om du vill köpa kryptovaluta rekommenderas Coinbase. Här erbjuds du förmånliga priser och inte minst ett stort utbud. Dessutom får du ett antal innovativa funktioner och verktyg som kan vara till hjälp för att uppnå vinster.

KÖP KRYPTOVALUTA HÄR Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.

Vanliga frågor

Vad är kryptovaluta?

Det är en digital och decentraliserad valuta. Till skillnad från vanlig fiatvaluta kontrolleras den inte av centralbanker.

Vilken är den bästa börsen att köpa kryptovaluta på?

Det finns flera bra börser, men vi rekommenderar Coinbase. Här får du de lägsta avgifterna, och ett mycket bra utbud.

Hur köper man kryptovaluta?

Välj en börs och skapa ett konto. Välj sedan det belopp du vill handla för.

Hur tjänar man pengar på kryptovaluta?

Du tjänar pengar på samma sätt som genom att köpa aktier och andra värdepapper. Om värdet ökar efter att du har köpt och du säljer har du tjänat pengar.

Är kryptovaluta lagligt?

Ja, kryptovaluta är lagligt i Sverige.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad