Blankning: Så fungerar det

Köper du aktier är förhoppningen att aktiekursen ska öka, så att du tjänar pengar på din investering. Med blankning kan man dock tjäna pengar på en sjunkande kurs – men när är det lagligt och hur gör man? Här får du lära dig grunderna i hur det fungerar.

Hur man kan blanka aktier

Börsen har de senaste åren blivit en samlingsplats inte bara för vana investerare utan för alla som vill investera sina pengar på olika sätt. Sociala medier och influensers har bidragit till att allt fler blivit nyfikna på att köpa aktier. Samtidigt som man får upp ögonen för att spara på börsen dyker frågor upp som hur man kan blanka aktier och om det är tillåtet.

En enkel förklaring av blankning är att man lånar en aktie, säljer den och sedan köper tillbaka den till ett billigare pris. Man säljer alltså en aktie som man inte äger. Målet med blankning är att tjäna pengar på en sjunkande aktiekurs, så att man kan köpa tillbaka aktien billigare än man sålde för och sedan lämna tillbaka den lånade aktien till dess ursprungliga aktieägare.

Är blankning lagligt eller inte?

Allt som oftast i börsnyheter kommer blankning på tal. SBB och GameStop är två exempel på stora nyheter där just blankning varit ett hett ämne. Ofta har du kanske därför läst begreppet blankning i negativa sammanhang, som till exempel blankarattack. Det gör det lätt att tro att blankning skulle vara olagligt. Faktum är dock att blankning är lagligt, så länge blankaren följer vissa regler.

Att blanka aktier behöver inte heller ha negativa konsekvenser på aktiekursen, om det handlar om blankning i liten skala. Det kan däremot hända att blankning blir förbjudet i perioder och för vissa aktier, till exempel under oroliga tider som Finanskrisen 2008 då blankning av banker förbjöds. Under pandemin var det vissa EU-länder som förbjöd blankningar i särskilda aktier. Men i allmänhet är blankning tillåtet i Sverige, på vissa villkor:

  • Oäkta blankning / nakenblankning är förbjudet, vilket innebär att man måste försäkrat sig om att aktien går att låna innan man blankar.
  • Blankningsposition om 0,1 procent eller mer av aktiekapitalet måste anmälas till Finansinspektionen.
  • Säkerhetskravet betyder att du behöver ha en viss summa pengar på kontot (ofta 130% av den blankade positionen) för att få blanka.

Risker vs. möjligheter med blankning

Att blanka innebär att man får chans till avkastning på en sjunkande aktiekurs, till skillnad från vanlig aktiehandel. Blankning öppnar därmed upp för nya möjligheter. Dock så är det i jämförelse med vanlig aktiehandel en ganska stor risk att blanka aktier, eftersom aktiekursen kan stiga hur mycket som helst. Då behöver man ha råd med detta, eller säkerställa sig om att inte hamna i den situationen genom till exempel stop loss.

Om blankningen sker i stor omfattning sjunker ofta aktiekursen eftersom aktieägare anar oråd och säljer sina aktier. Samma sak brukar hända om en blankningsfirma släpper information om att aktiekursen förväntas falla. Om blankarna å andra sidan har fel, och aktiepriset ökar, så kan en short squeeze uppstå. Då skapas en snöbollseffekt som gör att kursen stiger allt mer i takt med att fler blankare köper tillbaka aktier för att undvika förlora mer pengar.  

Redaktionen

Se alla artiklar av Redaktionen