Kryptovalutor och deras avtryck på samhället

Till skillnad från fiatvalutor finns kryptomynt inte i fysisk form, utan dessa kan beskrivas som digitala valutor vars värden konstant stiger och sjunker. Investerare drar nytta av fluktueringarna för att få sina pengar att växa, men privatpersoner använder också kryptovalutor för att helt enkelt köpa och sälja varor och tjänster på ett smidigt sätt. Med andra ord har de digitala valutorna flera användningsområden, och visst finns det en uppsjö av olika kryptovalutor att investera i.

Några av kryptojättarna

Det är sannerligen svårt att lyfta fram ämnet kring kryptovalutor utan att tala om några av de allra största mynten. Bitcoin, Dogecoin och Ethereum är äkta jättar inom kryptomarknaden, och faktum är att just Bitcoin är den första av sitt slag. Ethereum tog sedan inspiration från Bitcoin, men utvecklade idéen ytterligare och är numera på väg att överta Bitcoin när det kommer till popularitet. Ta tillfället i akt och läs mer om Ethereum för att få en klar bild över hur myntet fungerar.

Dogecoin skiljer sig från Bitcoin och Ethereum på så sätt att myntet från början var menat som ett skämt. Det är baserat på ett internet-meme vid namn Doge och skapades för att tillföra lättsamhet och komedi till världen av kryptovalutor. Efter dess att miljardären Elon Musk lyfte fram detta mynt på sin Twitter-sida fick fler och fler upp intresset för Dogecoin, och det dröjde inte länge förrän det hade uppnått statusen som en av de största kryptovalutorna i världen.

Som investeringsobjekt och för smidiga transaktioner

Det finns främst två skäl till att så många köper och säljer kryptovalutor. Den första anledningen är möjligheten att genomföra transaktioner på ett anonymt och diskret sätt. När du vanligtvis skickar över pengar agerar banken som mellanhand, och det finns därför någon som övervakar och kontrollerar dina transaktioner. När du skickar iväg kryptovalutor, å andra sidan, överförs mynten direkt från din kryptoplånbok till en annan. Du är dessutom helt anonym, och om transaktionerna sker över landsgränser slipper du att oroa dig för extra avgifter.

Kryptovalutor kan dock också vara ett investeringsobjekt. Vi nämnde tidigare att deras värden stiger och sjunker, så om du köper och säljer vid rätt tidpunkt kan du tjäna stora belopp. Om du exempelvis hade varit någon som köpte en stor mängd Bitcoin vid lanseringen hade du numera varit en multimiljonär då myntets värde har gått upp med tusentals procent.

Redaktionen

Se alla artiklar av Redaktionen