Libertex omdömme 2024– CFD plattform som imponerar

Libertex är en handelsplattform som grundades 1997. Libertex har ett fokus på CFD handel och erbjuder handel i över 250 olika handelsbara tillgångar så som valutor, Kryptovalutor, råvaror, aktier och index. Eftersom CFD handel är riskfyllt och 74,5% av användarna förlorar pengar på plattformen så riktar sig Libertex främst till erfarna traders med god kunskap om vad handel med CFD:s innebär.

Nedan i vår recension, så kommer vi gå igenom mer detaljerat vad Libertex erbjuder och till vem det kan vara en passande handelsplattform.

Vad är Libertex?

Libertex är en handelsplattform som grundades 1997 och har vunnit över 40 olika priser för sin handelsplattform och tjänster. Libertex var när dom grundades framför allt en plattform för valutahandel men har genom åren expanderat och erbjuder idag handel med aktier, råvaror, kryptovalutor och index.

Libertex är reglerade av CySEC (Cyprus Securities and Exchange Commission) och är på så sätt en säker plattform att använda för sin handel.

Eftersom Libertex enbart bedriver CFD handel så riktar den sig främst till erfarna traders och investerare men man kan som nybörjare testa plattformen genom ett demokonto. CFD handel är riskfyllt så det är väldigt viktigt att man till fullo förstår hur handeln går till.

Hur du använder Libertex

Att komma igång hos Libertex kan se avancerat ut vid en första anblick, men när du väl har kommit igång och gjort ett konto så tar det inte länge tills sidan blir lätt att navigera.

Att libertex även erbjuder ett demokonto gör så att även nybörjare kan känna på och lära sig mer om CFD handel innan något eget kapital behöver riskeras.

Nedan får du en steg för steg guide hur du kommer igång hos Libertex

Steg 1 – öppna ett konto.

För att komma i gång med att använda Libertex är första steget att skapa ett konto. Det görs enkelt genom att klicka på ”Register” på hemsidan. Då blir du insläppt på deras handelsportal och får samtidigt ett mejl som välkomnar dig till plattformen. För att sedan sätta in pengar så klickar du på ”Deposit” men kom ihåg att du måste genomgå KYC för att ha full tillgång till ditt konto och för att kunna ta ut pengar.

Minsta insättningen som man kan göra hos Libertex är 100 EUR men ett tips är att börja med demokontot du hittar under ”My accounts” om du inte känner dig helt säker på CFD handel.

Några fördelar med att handla på Libertex är

  • Tillgänglig kundsupport via mejl, chatt och telefon
  • Låga spreads
  • Du kan använda MetaTrader4, Metatrader5 samt Libertex egna plattform för handel
  • Plattformen har en egen mobil applikation till telefoner och surfplattor

Nackdelar med Libertex

  • Enbart CFD handel, Vilket innebär högre risker
  • Plattformen är främst anpassad för erfarna investerare med hög risktolerans
  • Man kan ej välja svenska som språk på plattformen

Steg 2 – Handla med CFD:er

När du har gjort en insättning eller bytt till demokontot är nästa steg att komma i gång med din handel. För att hitta rätt investeringsmöjlighet så kan du antingen söka efter det du är intresserad utav i sökfältet högst upp på sidan eller klicka i menyerna tills du hittat det du är intresserad av.

Handla med CFD:er på Libertex

Vi kan ta guld som exempel men du kan använda samma metod för att hitta andra investeringsprodukter som du är intresserad av, så som kryptovalutor eller valuta par.

När du söker på guld så kommer en lista med sökresultat fram. Klicka då på XAUUSD för att komma till gulds investeringssida. Inne på investeringssidan kan du se ett diagram som visar prishistorik, nyheter samt information.

Steg 3 – Köpa eller sälja CFD:n

När du har hittar den investeringsprodukten du vill köpa eller sälja så klickar du antingen på den gröna knappen ”Buy” eller röda ”Sell”. Kom ihåg att sälja en position är inte samma sak som att stänga positionen.

Libertex handelsplattform

I exemplet ovan har jag valt att köpa guld för 6000 EUR och från köprutan kan du även välja att använda take profit, stop loss samt göra en order ifall priset skulle öka eller falla till någon specifik nivå. Eftersom det är CFD handel så kan man förlora pengar mycket snabbt så det är extra viktigt att inte handla med mer pengar än man har råd att förlora.

Utbud av investeringsprodukter

På Libertex finns det ett bra utbud av valuta, råvaror, index, kryptovalutor och aktier i form utav CFD:s. Libertex har även nyligen börjat med handel i options som är en annan komplex investeringsprodukt vars du betalar en avgift för att ha rätten till att köpa eller sälja till exempel en aktie.

Vad är CFD och vad gör dom riskabla?

CFD står för “Contract for difference” och är ett derivatinstrument som använder sig utav hävstång. Hävstången kan ofta vara väldigt hög och innebär då stora vinster eller förluster även vid små kursförändringar. Det är just hävstången som gör CFD:s extra riskabla och anpassade för erfarna traders med kort investerings horisont.

CFD:er har även så kallade overnight fees, vilket innebär att det kostar en viss procent att hålla en trade öppen övernatten. Avgifterna varierar mellan olika investeringsprodukter men dom finns att hitta under ”CFD Specification”

Vad är options och vad gör dom riskabla?

Options är ett kontrakt som ger dig rätten att köpa eller sälja, till exempel en aktie, vid en tidpunkt men utav krav på att göra det. Det som gör options riskabla är komplexiteten som dom är uppbyggda med och dom extra parametrarna att ha i åtanke när man gör sin analys.

Options kan vara lukrativa och handla i om man har gjort en bra analys på tillgången man vill handla i men det kanske vanligaste användningsområdet för options är till att skydda sig från kraftig prisvolatilitet genom att köpa en call eller put option.

Till vilken typ av investerare passar Libertex?

Eftersom Libertex har ett fokus på CFD handel och tar ut en avgift för varje natt man håller i en tillgång så lämpar sig Libertex främst till daytraders och andra traders med en kort investerings horisont. Libertex har också en fokus på högrisk investeringsprodukter som kan innebära stora förluster på en kort tid och därför passar Libertex bättre till erfarna investerare som har en större riksaptit.

Libertex demokonto lämpar sig väl till nybörjare som vill bli mer erfarna innan dom riskerar sina pengar. Demokontot ger nybörjare ett sätt att prova på plattformen på ett realistiskt sätt och kan då lära sig om investeringsprodukterna utan att riskera sina egna tillgångar.

Betalningsalternativ på Libertex

Svenska investerare kan betala antingen med sitt kredit-/kontokort, Rapid Transfer, Trustly, Skrill, Neteller eller genom SEPA-direktbetalning.

Alla dessa inbetalningsmetoder är avgiftsfria och sker omedelbart, förutom SEPA-direktbetalningar, som tar 3-5 dagar.

När du ska hämta ut dina pengar från Libertex kan du välja mellan Neteller, Skrill, SEPA-direktbetalning eller ditt kredit-/kontokort. Här är Skrill och Neteller snabbast (pengarna framme inom 24 tim), medan SEPA-betalning och kortbetalning tar några dagar.

Utbetalning genom Skrill är gratis, medan de övriga alternativen kräver en avgift beroende på tjänst. 

Sammanfattning

Libertex är en handelsplattform som är bäst lämpad till erfarna investerare med en stor riskaptit. Libertex fokuserar på CFD handel men aktier, valutor, råvaror, index och kryptovalutor. CFD handel passar bäst för daytraders och andra traders med en kort investerings horisont då det tas ut en avgift om man håller en position övernatten.

Libertex plattform är prisbelönt och användarvänlig och dom erbjuder ett demokonto så att nybörjare kan prova på plattformen och lära sig hur investeringsprodukterna fungerar innan eget kapital behöver riskeras.

Libertex är en plattform som förtjänas att ha i åtanke om man till fullo förstår riskerna och vad det innebär med handel i CFD:s.

Vanliga frågor

Vad är libertex?

Libertex är en CFD-plattform med en egen smartphone-app där du kan handla med blanda annat kryptovalutor, aktier, valutor och ETF:er.

Är libertex pålitligt?

Ja, Libertex är pålitligt. Libertex är reglerade utav CySEC samt FSCA. Libertex har även en lång historik och är en prisbelönt handelsplattform.

Vad kan jag handla på Libertex?

Hos Libertex kan du handla aktier, ETF:er, råvaror, indexfonder, valutor och kryptovalutor genom CFD:er (Contracts For Difference).

Vad är minsta insättningen som kan göras hos libertex?

Minsta insättningen du kan göra hos libertex för att börja din handel är 100 Euro.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad