PPM-fonder som har gått bäst senaste åren 

PPM-fonderna har gett svenskar större frihet kring sin egen pension, men det är inte särskilt konstigt om man känner sig lite osäker kring hur man bör tänka. I den här texten kommer vi att tillhandahålla grundläggande information kring ppm fonder och vilka som presterat bäst.  

Om du vill se ett urval och en genomgång av några av de bästa ppm-fonderna så kan du klicka på länken för att tas till Investorunner. Där kan du läsa mer ingående om PPM-fonder samt hur man bör tänka för att få en så god avkastning som möjligt. I den här texten kommer vi istället att prata om de fonder som har presterat bäst, samt ge lite grundläggande information. 

Lista över fonder som presterat bäst under de senaste åren 

Samtidigt så går det ju att få svart på vitt vilka fonder som har presterat. Om man skannar av en lista med kursutvecklingen så hittar man flera fonder som har gett en avkastning på över 15% sett över en femårig tidsperiod. 

  • Swedbank Robur Technology A – 19.2% 
  • Handelsbanken Hållbar Energi A1 – 18.2% 
  • DNB Fund – Renewable Energy Retail A – 17.4%
  • Handelsbanken Hälsovård Tema A1 – 16.5% 

De fonder som har haft bäst utveckling är också de med högst risk 

Detta är någonting som kan verka relativt självklart, men som samtidigt är värt att prata närmare kring. De fonder som tar en högre risk har också en högre chans att få en bättre avkastning än exempelvis en indexfond, men detta kan samtidigt slå åt andra hållet relativt fort. Det är också viktigt att se över vilken avgift som fonden har varje år för att bättre få en förståelse kring hur ens avkastning kan komma att se ut. 

Betyder god prisutveckling att detta kommer att fortsätta?

Precis som med alla investeringar så innebär tidigare kursutveckling inte att samma takt kommer att fortsätta. Trender förändras och makroekonomiska förutsättningar lika så. Men att ha presterat väl under ett antal år betyder ofta att fonden har ett bra fokus och duktiga investerare bakom rodret. 

Men det kan vara en indikation på vad som kommer fortsätta att gå starkt. En fond som år efter år presterar bra eller bättre än sina motsvarande fonder kan vara någonting som är väl värt att titta närmare på, men precis som all investering måste man tänka kring sin egen riskhantering och vad man själv är bekväm med. Det är också viktigt att man ser till att diversifiera sina investeringar på ett sådant sätt som gör att man inte har för stor risk kring ett enskilt innehav. 

Redaktionen

Se alla artiklar av Redaktionen