Så ser du till att du lyckas med ditt sparande över en längre tid

Om du läser detta på den här hemsidan så är chansen stor att du redan har ett intresse för aktier, eller är intresserad av att börja investera. I den här texten kommer vi att ge dig tips på hur du kan lyckas med ditt sparande över tid.

Det har aldrig varit lättare att börja månadsspara via aktier och fonder. Tack vare nätmäklare såsom Avanza och Nordnet kan idag vem som helst, oavsett om man jobbar med nationalekonomi eller som kommunikatör, ha möjlighet att investera och skapa sig själv en bättre framtid genom investeringar.

Ha ett långsiktigt tänk

Detta har du säkert hört upprepas igen och igen vid det här laget, men det är någonting som inte kan sägas för ofta eller för mycket. Att ha ett långsiktigt perspektiv på sitt sparande är oerhört viktigt för att på sikt lyckas skaffa sig en bra avkastning. Man får då ta del av ränta på ränta-effekten, och kommer få se sina pengar växa över tid.

Även om det kan vara lockande att jaga så kallade “aktieraketer” så är detta i regel inte en särskilt god strategi. För varje innehav man har som går 50% på någon vecka kommer man ha lika många som tappar nästan hela sitt värde. Investera i kvalitetsbolag och krydda med en hel del fonder för att på sikt ge dig själv bäst möjligheter till att få ditt kapital att växa.

Bredda din portfölj

Lägg inte alla dina ägg i en korg. Sprid ut dina investeringar över många olika kvalitetsbolag och fonder inom olika sektorer. Ett tips är att ha en majoritet av sitt kapital i fonder till en början, samtidigt som du sedan kan fylla på med olika bolag för ungefär 10–20%. På så sätt så kan du få en förståelse för hur aktiemarknaden fungerar i praktiken, samtidigt som du har ditt kapital i rörelse via fonder. Aktiemarknaden är brutal och oförlåtande, och genom att inte ha alla pengar i aktier så sänker man risken för att ett nybörjarmisstag skjuter sänk på ens ambitioner direkt.

Se till att unna dig med jämna mellanrum

En fälla som allt för många småsparare faller ner i är att de sparar varenda krona som blir över varje månad, och helt och hållet struntar i i att unna sig själva en resa eller ett restaurangbesök. Som du förmodligen tidigare har hört, och som vi har nämnt lite längre upp i den här texten, är nyckeln till ett framgångsrikt sparande att man gör det långsiktigt och målmedvetet. Därför är det väldigt viktigt att du med jämna mellanrum unnar dig lite lyxigheter såsom en resa då och då, eller ett restaurangbesök med vännerna.

Detta gör det enklare att på sikt nå sina mål, och att samtidigt bibehålla de små nöjena i livet. Att spara för att ha pengar att leva på senare är verkligen inget fel och bör uppmuntras, men det är samtidigt väldigt viktigt att man inte samtidigt glömmer bort att leva under sitt sparande. Det är ett maraton, så det är viktigt att man fyller på med energi för att orka fortsätta.

Redaktionen

Se alla artiklar av Redaktionen