Vad innebär det att köpa aktier med belåning?

maxim hopman fiXLQXAhCfk unsplash 2

Om man är lite ny till investeringar är det inte särskilt konstigt om man med jämna mellanrum känner sig aningen förvirrad kring vad alla utryck och termer inom börsvärlden faktiskt betyder. Någonting som man bör hålla sig undan från när man är nybörjare, men som ändå kan vara bra att känna till är det som kallas för hävstång, eller att göra investeringar med belåning.

Vad detta innebär i praktiken är relativt enkelt att lista ut enbart genom namnet, men det finns en del saker som man behöver veta kring detta. Detta är som tidigare nämnt någonting som man som ny investerare bör hålla sig borta från, men det är trots allt gynnsamt att känna till hur detta fungerar i praktiken. Båda Sveriges två största nätmäklare Nordnet och Avanza erbjuder möjligheten till att köpa aktier och fonder med belåning direkt via deras terminaler, någonting som gör att man inte behöver använda sig av exempelvis sms lån i samband med detta.

Att köpa aktier med belåning

Att köpa aktier med belåning görs allra lättast genom att man lånar pengar genom sin nätmäklare. Som tidigare nämnt så erbjuder både Nordnet och Avanza möjligheten att teckna upp sig på lån direkt via deras hemsidor som man sedan kan använda sig av för att köpa aktier eller fonder. Räntan som dessa nätmäklare erbjuder är i regel mycket mer gynnsam än det man kan få hos exempelvis en bank eller ett fristående låneföretag.

Att köpa aktier med belåning ökar ens potentiella vinst, men även ens potentiella förluster

Att köpa aktier med belåning för med sig en ökad riskprofil, men kan samtidigt hjälpa till med att ge en mycket högre avkastning än vad som annars hade varit möjligt. Om man exempelvis köper en aktie för 20 000 kronor, där 10 000 kronor är lånade pengar så gör man det möjligt att öka sin avkastning med det dubbla. Samtidigt så blir den aktuella risken också mycket högre, eftersom att man kan förlora dubbelt så mycket pengar som man stoppade in från början. I och med att det är så riskfyllt att använda sig avbelåning är detta någonting som enbart bör göras av väldigt erfarna investerare som är duktiga på riskhantering och som vet hur man hanterar nedställningar på börsen och när man bör skala ner på sin investering för att ta hem vinster eller minimera sin generella riskprofil. 

Det går även att använda sig av hävstång utan att låna pengar

Men det går även att använda sig av en hävstång utan att behöva låna pengar över huvud taget. Detta görs genom att man använder sig av börshandlade produkter såsom exempelvis certifikat eller trackers som har inbyggda hävstångar. Detta gör att man kan spekulera i kortsiktiga rörelser på börsen i både lång och kort riktning och är ett väldigt populärt sätt att hedgea sig själv och sin portfölj mot plötslig nedgång eller uppgång. Även dessa produkter är dock någonting som man bör hålla sig borta från som ny investerare då förluster kan komma oerhört fort.

Redaktionen

Se alla artiklar av Redaktionen