Varför valutakurser fluktuerar och hur valutahandlare använder detta till sin fördel

Om du vill ta reda på vad en valuta är värd gentemot en annan valuta vänder du dig till en valutakurs. Alla världens valutor har en valutakurs gentemot varandra, och valutors värde sjunker samt stiger konstant i värde så länge valutorna har en rörlig valutakurs. Nedan ska vi gå igenom lite fakta som är väl värd att veta kring valutor och valutakurser.

Vissa valutakurser fluktuerar medan andra står fasta

Ovan nämnde vi en så kallad rörlig valutakurs, men vad syftar det här begreppet egentligen på? Jo, när en valutakurs är rörlig kommer värdet att stiga och sjunka relativt ofta, och allt beror på hur marknadens rörelser ser ut. Det finns dock en annan typ av valutakurs vid namn ”fast valutakurs”, och här fluktuerar det inte särskilt mycket. En valutakurs är fast om två länder har gått samman och bestämt sig för att kursen som finns mellan deras valutor ska befinna sig på en nivå och inte röra sig uppåt eller nedåt.

Vad är en valutahandlare?

Du har säkerligen hört talas om personer som investerar i aktier eller kryptovalutor, och en valutahandlare påminner om detta. De håller koll på hur valutakurser fluktuerar och omvandlar sedan sina pengar vid de rätta tidpunkterna. Om euron exempelvis är värd 8 kronor kan det vara lönsamt att växla ett visst belopp till euro och att sedan växla tillbaka till svenska kronor när euron till exempel är värd 12 kronor. På så vis har valutahandlaren lyckats att tjäna pengar genom att helt enkelt bara växla sina pengar till en annan valuta.

Ta reda på hur olika valutakurser ser ut

Är du intresserad av att omvandla valutor redan idag? Kanske ska du resa in i ett annat land och därför vill ta reda på hur mycket den svenska kronan är värd i deras valuta eller så är du på väg hem från USA och vill på ett enkelt sätt omvandla Dollar till SEK. Även valutahandlare gynnas av att hålla koll på hur valutakurserna ser ut så att de kan omvandla sina pengar vid rätt tidpunkt och gå med vinst tack vare sina beslut.

Vad fallet än må vara är det lätt som en plätt att omvandla valutor. Det finns särskilda valutaomvandlingssajter där du på bara några sekunder kan få reda på vad en valuta är värd gentemot en annan. För smidighetens skull kan du också söka på Google och snabbt omvandla vilken valuta som helst.

Vad är det som får rörliga valutakurser att fluktuera?

Länder som njuter av ekonomisk tillväxt kommer snart att märka av hur utlandet blir mer lockade att investera i deras tillgångar. Resultatet blir en positiv finansiell balans inom landat, och detta är en av anledningarna till att en valuta stiger i värde. Ett lands valuta kan dock också sjunka i värde om det exempelvis skulle vara så att det pågår ett politiskt osäkert läge i landet för närvarande. Då håller sig gärna andra länder borta från ens tillgångar då de inte vill ta del av oroligheterna, och detta leder till minskad export samt ett lägre valutavärde.

Redaktionen

Se alla artiklar av Redaktionen