Köp Litecoin: Den totala 2024 guiden

Litecoin (LTC) står idag som en av de mest omtalade kryptovalutorna på marknaden. Man är en så kallad p2p-krypto, som byggts med avseendet att förse handlare med snabb och säkra transaktioner med hjälp av den nämnda blockkedje-tekniken.

I denna guide så kommer vi att förse dig med adekvat och nyttig information gällande vad du bör veta innan du fattar ett rättmätigt beslut kring huruvida du ska investera i kryptot eller ej.

KÖP LITECOIN HÄR Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.

Så här köper du din första Litecoin steg-för-steg

I det här avsnittet så förklarar vi hur du köper din första Litecoin och hur du säljer av den igen senare. Den här steg-för-steg-guiden är baserad på Coinbase handelsplattform, eftersom det är den plattform som vi anser vara den bästa. Du kan dock enkelt tillämpa guiden för en annan plattform, eftersom processen ofta är densamma.

  • Skapa ett konto hos Coinbase på 5 minuter och investera i Litecoin omedelbart.
  • Du kan öppna ett konto med endast $50 och sedan investera ner till $50 åt gången.
  • Coinbase är världens största handelsplattform och regleras av CuSEC i EU, FCA i Storbritannien och FinCEN i USA.

Steg 1 – Välj rätt handelsplattform

Det första steget för att kunna investera i Litecoin är att välja en adekvat handelsplattform. I den här artikeln utgår vi från att du vill investera i Litecoin, men om du senare vill använda din Litecoin som betalningsmedel så är det även fullt möjligt med Coinbase, som för övrigt är den handelsplattform som vi rekommenderar i alla avseenden.

Det existerat ett stort utbud handelsplattformar som erbjuder dig möjligheten att köpa och sälja Litecoin. Tyvärr så finns det även ett stort antal plattformar med ganska höga avgifter och säkerhetsbrister, kombinerat med maliciösa aktörer vilka sällan har ärliga avsikter.

Vi har samlat (se nedan) ett antal plattformar vilka vi rangordnat i form av den bästa till den näst bästa, vilka för övrigt bygger på nedanstående kriterier:

  • Säkerhet
  • Avgifter
  • Enkel användning
  • Investeringsvägledning
  • Verktyg och andra funktioner

Baserat på ovanstående faktorer så föredrar vi handelsplattformen Coinbase som vår primära val. Aktören finns licensierad i EU, applicerar rimliga priser och är mycket användarvänlig för både nybörjare och erfarna.

Steg 2 – Skapa ett konto

När du har gjort ditt val och bestämt dig för vilken handelsplattform du vill handla från så är nästa steg i processen att skapa ett konto.

Nedan visar vi dig steg-för-steg hur du gör det på Coinbase, men du kan oftast tillämpa samma logik även för andra plattformar.

Börja med att trycka på knappen nedan för att förflytta dig till Coinbase.

KÖP LITECOIN HÄR Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.

Fyll nu i dina uppgifter och tryck på ”Börja handla”

coinbase 1

Fyll nu i dina uppgifter och tryck på ”Börja handla”

Du måste också besvara en rad investeringsrelaterade frågor samt verifiera dig själv genom att ladda upp ditt ID. Detta görs antingen med pass eller annat giltigt ID-kort. Anledningen till att du behöver lämna ut ”känslig information” är för att alla reglerade handelsplattformar har så kallade KYC-procedurer. Det här är rutiner som ämnar skydda dig som användare men även förhindra olaglig aktivitet i form av penningtvätt och dylikt.

Steg 3 – Köp Litecoin (LTC)

Att köpa Litecoin utgör nästa steg på listan.

Nu när du har skapat ditt konto och satt in pengar så är det enkelt att investera i Litecoin.

Du kan antingen skriva in ”Litecoin” i sökfältet högst upp på sidan eller använda menyn till vänster och klicka på ”Handelsmarknader” för att sedan välja kategorin ”Krypto”

Du är nu på sidan för Litecoin och måste klicka på ”Handel” för att göra din första investering i Litecoin.

Du kan nu ange det belopp du vill köpa Litecoin för. Det minsta beloppet du kan handla för är $50.

När du har angett beloppet, tryck på ”Öppna handel” för att köpa och slutföra det hela.

coinbase

Vad är Litecoin?

Litecoin (LTC) är otroligt lik Bitcoin och bygger på dess blockkedja. Litecoin skapades under 2011, vilket är ungefär två år efter att Bitcoin kom till världen. Kryptot har sedan dess ökat i värde med mer än 120 000%, där priset stigit massivt för varje ny år!

Litecoin står sig även som en av de äldsta kryptovalutorna. Grundaren Charlie Lee grundade Litecoin med målet att skapa ett alternativ till Bitcoin. Den enda primära skillnaden mellan Litecoin och Bitcoin är faktiskt att det går betydligt snabbare att slutföra överföringar med Litecoin, ungefär 4 gånger snabbare jämfört med Bitcoin.

En av fördelarna med Litecoin är att algoritmen som krävs för att ”mina” Litecoins är betydligt mindre komplex än den som tillämpas för Bitcoins. Det hela innebär att det kan finnas mer potential att ”mina” Litecoins på grund av den enklare tillgängligheten.

Precis som de flesta andra kryptovalutor så är Litecoin en del av ett så kallat ”Öppen Källkod ” betalningsnätverk vilket innebär att de finns tillgängliga för alla.

Nätverket i fråga benämns för som blockkedja och utgör själva grunden bakom handeln med kryptovaluta, där kryptovaluta ska tilläggas är 100% decentraliserad, en viktig faktor som innebär att ingen central instans har kontroll över den.

Se Litecoin kurs i realtid.

Är Litecoin en bra investering?

Huruvida Litecoin är en adekvat investering beror främst på om värdet på den fortsätter även att stiga i framtiden. Det är viktigt att komma ihåg det faktum att alla kryptovalutor är i grund och botten volatila, något som innebär att värdet hos dessa kan fluktuera hejvilt vid varje given tidpunkt.

Vissa kryptovalutor, inklusive Litecoin, kan uppleva en ökning i värdet på 100 % under varje given dag. Det hela kan självfallet röra sig i båda riktningar, något som du måste komma ihåg innan du väljer att investera i Litecoin och alla andra kryptovalutor.

Teamet bakom Litecoin har explicit uttalat sig om att man siktar på att Litecoin ska vara kryptovalutans motsvarighet till ädelmetallen silver, medan Bitcoin ska ligga i partiet med den åtråvärda guldet.

Om du önskar investera i kryptovalutans svar på silver är något som endast du själv kan besvara. Du måste dock komma ihåg det faktum att precis som med alla andra investeringar så är det ofta smart att sprida dina investeringar och därmed diversifiera din portfölj som ett led i att skydda den mot oväntade svängningar i värdet hos de underliggande tillgångarna.

Dessutom kan Litecoin ha ett äss i ärmen när det kommer till det hela, nämligen det faktum att kryptons överföringar är betydligt snabbare än tiden som dess ”storebror” Bitcoin tillämpar. Oavsett vad kommer vi att följa Litecoin på nära håll under de kommande åren!

KÖP LITECOIN HÄR Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.

Vanliga frågor

Vad är Litecoin för något?

Litecoin är en decentraliserad digital valuta som inom sammanhanget även benämns för som kryptovaluta. Priset på Litecoin bestäms av utbud/efterfrågan varav kryptot har utgjort en populär investeringsform under flera år

Hur köper man en Litecoin?

Du kan köpa Litecoin hos en utvald kryptovalutabörs, handelsplattform eller genom att förvärva den direkt från en annan individ. Det hela tar mindre än några minuter att slutföra men kan i skrivande stund ej åberopas hos traditionella banker eftersom de ej erbjuder denna möjlighet.

Hur investerar man i Litecoin?

Du kan välja att investera i Litecoin antingen genom att förvärva Litecoin direkt, eller genom att investera i en CFD som följer priset på Litecoin. Om du inte vill använda Litecoin som en form av adekvat betalningsmedel så är det ofta enklast att förvärva den i form av en CFD. Du måste dock vara uppmärksam på eventuella avgifter som kan tillkomma.

Kan jag köpa Litecoin med kreditkort?

Du kan köpa Litecoin med kreditkort hos nästan alla kryptovalutabörser. Handelsplattformen Coinbase erbjuder dig också möjligheten att betala i form av kreditkort, något som i sin tur innebär att du ej behöver vänta flera dagar på att en kontoöverföring ska slutföras.

Kan jag förvärva Litecoin med hjälp av en kontoöverföring?

Du kan välja att förvärva Litecoin med en kontoöverföring hos alla kryptovalutabörser. Denna metod används oftast om du ämnar investera stora summor, nackdelen med det hela är dock att du måste vänta flera dagar innan pengarna kan investeras hos den förvalda plattformen. Hos Coinbase så kan du välja att förvärva Litecoin i form av en kontoöverföring om du väljer att överföra minst $200.

Måste du betala skatt på vinster som du genererar från Litecoin?

När du som individ väljer att köpa och säljer Litecoin så betraktas det hela som en form av spekulation. Detta innebär att du måste ta upp det hela i din deklaration och betala skatt på de affärer vilka mynnat ut i vinst.

Hur säljer man av Litecoin?

Hur du väljer att sälja av dina Litecoin beror främst på hur du förvärvade de initialt. Om det handlar om en CFD som du har köpt så stänger du helt enkelt handeln hos handelsplattformen i fråga och tar ut dina pengar. Om det hela dock förvaras i en plånbok så måste du sälja av ditt innehav hos en kryptovalutabörs i stället.

Kan du köpa Litecoin hos banken?

Du kan ej köpa Litecoin hos svenska banker. Vissa banker erbjuder dig dock möjligheten att köpa en CFD som i sin tur följer priset på Litecoin, men om du vill äga en Litecoin direkt så behöver du hitta en adekvat handelsplattform i form av Coinbase och dylikt.

Analytiker og strategisk investor. Mirsad

Mirsad Hasik är frilansskribent och författare. En skarp och solid analytisk förmåga till den finansiella sfären är superlativ som beskriver honom adekvat. Genom att kombinera hans personliga erfarenheter så skapar han texter av värde med målet att hjälpa just dig med dina investeringar. Centralpunkten i Mirsads investeringsportfölj utgörs av aktier, investeringsfonder och kryptovaluta.

Se alla artiklar av Mirsad